Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A gumik ismét megkapták a magukét – színvonalas verseny és nagy érdeklődés mellett került sor a második magyar Drift Napra a tököli repülőtér betonján. A remek hangulatban lezajlott rendezvény számos újdonságot tartogatott a kilátogatók számára.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Szikrázó napsütés, 30 fok és a rengeteg szárnyashangya sem tarthatta távol hazánk újdonsült sportága, a drift szerelmeseit a második forduló megtekintésétől. A rendkívül baráti árú belépőért egész napos shownak és látványos versenynek lehetett szemtanúja mindenki, aki július 8-án - strand helyett - a tököli repülőteret választotta.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A versenyzői parkoló már kora reggel tömve volt a driftre hangolt autókkal és tulajdonosaikkal, miközben a szervezők az utolsó simításokat végezték a pályán. A sokat jelentő kanyarok egy hátsó, 200x80-as betonplaccon születtek, kordonozás, valamint gumitornyok segítségével. Maga a pálya pedig a japán D1-ben is előszeretettel használt EBISU pálya hazai megfelelőjeként debütált.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A versenyzésre használt autók terén ismét túlnyomórészt BMW-k voltak a porondon, de számos új driftert is láthattunk bemutatkozni ezen a fordulón, méghozzá nem is akármilyen szinten! Hihetetlen fejlődés látható a pilóták tudásában már a legutóbbi fordulót tekintve is. Külön érdekességet jelentettek a külföldi versenyzők: Horvátország 3 jeles pilótája, csapatostul tette tiszteletét a rendezvényen.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Közülük került ki végül a verseny győztese is, Josip Zagar, alias Zax személyében. Zax hazája mellett már több országban bizonyította tudását, autója pedig különleges színfoltot hozott a napszítta tököli pályára. Az ezüst és kék színben pompázó Nissan S13 330 lóerővel és 420 Nm maximális nyomatékkal rendelkezik. A rengeteg plusz erő az egytől-egyig neves japán márkák (Greddy, Nismo, Apexi) alkatrészeivel feltuningolt 1.8 literes motornak köszönhető: az 1.0 bar töltőnyomáson működő, utólagos turbó szett mellett kevés elem maradhatott meg gyári állapotában. A teljes futómű (elsősorban Tein), a kuplung és a differenciál mind a versenyzésre lettek optimalizálva, hozzá kell viszont tenni azt is, hogy a teljesen átalakított autó e mellett utcai használatra is tökéletes maradt - mi sem bizonyítja ezt annál jobban, hogy saját lábán érkezett a helyszínre Horvátországból.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Külön misét érdemelnek a Nissan 17” Gram Lights felnijei, melyeket itthon egy utcai autóra is sajnálnék feltenni – nos Zax ezekkel rója a köröket, sőt, összesen 4 garnitúrát hoztak belőle a versenyre. A méregdrága tárcsákon pedig szigorúan a TOYO abroncsai kopnak. Hihetetlen élmény volt egy ennyire összerakott drift autót menet közben látni, főleg, hogy a sofőr tudása is kifogástalan volt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A szervezők különböző betétprogramokkal tették még élvezetesebbé az egyébként is eseménydús napot. A rendezvény vendége volt hazánk motoros show mestere, „Mókus”, aki egy 40 perces színvonalas Streetfighter bemutatóval kápráztatta el a közönséget. Szintén nagy pozitívumot jelentettek a testfestett lányok, akikkel szabadon fényképezkedhetett bárki, autója, vagy akár saját maga társaságában, valamint szinte minden műsorszám állandó résztvevői voltak. A döntő kezdete előtt szintén igen impresszív, drift felvonulás kapott helyet a pályán: az összes versenyző szorosan egymás után, gumit füstölve, csikorogva tette meg a kört amilyen lassan csak lehet.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Ami pedig az egyik legnagyobb látványosságot jelentette, a páros-drift bemutató, amivel egy kis ízelítőt kaphattunk a japán versenyek döntőiről. Kint, az egyéni bemutatók után, a döntőbe jutott versenyzők véletlenszerű párosítással mérik össze tudásukat a küzdőtéren. A hátul haladó versenyző feladata, hogy minél ideálisabb íven haladva, minél jobban megközelítse, vagy akár meg is előzze ellenfelét – természetesen kizárólag keresztben közlekedve. Ha sikerül, a hátsó autóé a győzelem, ha az elől haladó versenyző el tud húzni, akkor pedig az övé. Szombaton egyelőre demonstratív jelleggel tekinthettünk meg, mit is jelent gyakorlat közben a Tsuitso Battle, remélhetőleg jövőre már élesben is láthatunk ilyen küzdelmeket!

A verseny első 10 helyezettje:

1. Josip Zagar - Horvátország
2. Varga Tamás - BMW Drift Racing SE
3. Kalbantner Géza - Külső nevező
4. Kerényi Ádám - BMW Drift Racing SE
5. Mészáros Zsolt - BMW Drift Racing SE
6. Radák János - BMW Drift Racing SE
7. Szeles Adorjén - BMW Drift Racing SE
8. Hámori Gergely - Külső nevező
9. Tirpák Zoltán - Külső nevező
10. Furkó Árpád - Magyar Drift SE

(forrás: drifter.hu)

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Remek hangulatú nap, és remek verseny volt ez a szombati, a fejlődés pedig minden téren, minden várakozásunkat felülmúlta. Csak így tovább, srácok!

A következő Drift Napra szeptember elején, Kecskeméten kerül sor.