Az European Tuning Showdown 2014-es győztese, a W12-es motorral szerelt VW Fridolin hihetetlen szoros párbajban gyűrte le ellenfelét az utolsó párbajban. Megmondva az őszintét, mi e babakék csodára fogadtunk a döntőben, így igazságtalan is volna, ha nem kapna egy saját cikket az oldalon.

Az ETS bíráinak nem lehetett könnyű dolga, hiszen Jörg Ballerman egyes Golfja vitathatatlanul mindent megtestesít, amit egy kultikus német autó hibátlan átépítésétől elvárhat az ember. Az utolsó csavarig kor- és márkahű, minden sallangtól és felesleges csicsától mentes, de mégis a legapróbb részleteket is érintő munkáról beszélünk, amit már inkább lehet a veterán autók mesteri restaurációjához (vagy restomod átalakításához), mint autótuninghoz hasonlítani.

A történet 2002-ben kezdődött, hősünk ekkor lett harmadik tulajdonosa az 1978-as, háromajtós kis csapotthátúnak, a gyári 50 lóerős GL motorban 95.000 kilométerrel. A 400 Euróért (kb. 120.000 forint) vásárolt, itt-ott rozsdás világosbarna géphez eleinte túl nagy terveket nem is fűzött: ültetés, egy kis tisztítás itt-ott, némi króm a motortérben és persze egy szép felniszett jöhetett szóba.

A kasztni hibáinak javítása során azonban valami megváltozott: minél inkább szétszedte az autót, annál jobban belemélyedt a részletekbe, a végeredmény pedig egy hibátlanul felújított, totálisan lecsupaszított bódé lett, melyet forgatóállványon, gyári minőségben vontak be a világoskék Florida Blue fényezéssel. Mindehhez karburátoros kétliteres blokk, zömében krómozott-polírozott motoralkatrészek, 8 cm-t ültető, módosított H&R futómű, krómozott ötágú Porsche felnik és gyári belső passzolt.

Jörg évekig használta ebben az állapotban az autót, majd egy kis kihagyást követően, 2010-ben zárta magára ismét a műhelyajtót. Ekkor viszont már határozott elképzelésekkel, szinte a nulláról kezdett újra mindent.

Kasztni tekintetében pedig megalkuvás nélkül hegesztett le, tömött be, távolított el minden felesleges rést, kiszögellést és rögzítést, ami az első fázisból még megmaradt az alvázon és a motortérben. A sárvédőket saját kezűleg szélesítette ki, majd a bódé új fényt kapott, kiegészítők terén pedig clear hátsó ablak, valamint tolatólámpa nélküli lámpaburák kerültek fel. A motort illetően egy igazi ritkaságot, az Oettinger Golf 1.6 literes, 16S blokkját sikerült beszereznie a - hozzá képest tucatcikknek mondható - régi darab helyett.

Az új aggregát lökettérfogatát 1,8 literre növelték, kovácsolt Mahle dugattyúkkal, új főtengellyel és hajtókarokkal szerelték, a váltó pedig könnyített lendkereket kapott. A blokkon egyedi gyártású szívósor, valamint klasszikus, 45-ös Weber karburátor kapott helyet, a Powersprint csillogó leömlői pedig némileg rövidebbre szabva fértek be a földhöz igen közel került motortérbe.

Maga az erőforrás sem piskóta, de az igazi pluszt a végletekig clean motortér adja, mely gyakorlatilag az utolsó részletéig polír és króm alkatrészekből álló blokkból és a saját gyártmányú hűtőből áll. Az akkumulátort a középkonzolban rejtették, a kábeleket pedig a blokk alatt vezették el: ami maradt, az a letisztult, makulátlan ragyogás.

Hasonló képet fest a kettes Golfból adoptált váltó, a felfüggesztés, valamint a futómű összes alkatrésze is, az MK2 Scirocco-ból származó fékektől a tengelyek utolsó csavarjáig. A gátlók egyedi módosításával a korábbihoz képest további 3 cm-t ültettek az autón, szép kiállást adva ezzel az új felnikhez. Utóbbiak a BBS E26 Motorsport darabjai, elől 6, hátul 6,5 col szélességben. A 17 hüvelykes garnitúrát polír peremmel és matt arany középpel szerelték, 165/35-ös, peres Nankang abroncsokba csomagolva.

Az utastér gyári minőségben felújított, azonban szigorúan korhű felállást mutat, eredeti dohánybarna bőr és kordbársony szövet kombinációjában. Az extrát a - szintén krómozott - motorsportos váltó és pedálok, valamint a ritka Raid kormánykerék jelenti, a klasszikus stílus jegyében pedig az ülések fejtámláit végérvényesen eltávolították.

Rokonságot leginkább a nyáron bemutatott, hatodik helyezett full króm-karbon-bőr Golf II-essel lehetne húzni a Ballermann-féle építés esetén. Bár hasonló elemek és megoldások ténylegesen vannak, érdemes már csak a fotók alapján megnézni a különbségeket a két autó közt mind stílus, mind összkép tekintetében. Ugye valahol érezzük, miért ez a példány jutott a döntőbe?