Skoda Octavia tuning

Ültesd porig, fóliázd le, tegyél fel nagy felnit alulméretezett gumikkal - körülbelül ez a mai tuning-divat recept, ami alapján az autók java készül. A fejlődési irány alakulásában nagy a szerepe, hogy elmúlt a túl nagy műanyag-idomok divatideje, és a cél a gyárias jelleg őrzése. Ez könnyít is azok dolgán, akik a kocsijukkal játszanak, meg nehezít is, hiszen igazán egyedit alkotni több jó ötlet szükséges.

Skoda Octavia tuning
Első blikkre talán azt hinnék, hogy ez a Skoda Octavia is egy mai tucat-tuning darab. Azonban a képlet nem ilyen egyszerű, ami elsőre nem feltűnő, amiatt később a szemlélő a homlokára csap: "Hogy erre nem jöttem rá!". Ugyanis ránézve az autó csak gyanús, olyan más mint a többi, főképp céges Octavia. Persze a másság nem csak abból adódik, hogy ez nem flottaautó.

Skoda Octavia tuning
Imi két éve vásárolta a kocsit, 1.9 literes dízel. A srác meglehetősen kedveli a Skodákat, otthonosan is mozog a cseh-márka világában. A 105 lóerős dízel kapott egy chiptuningot, így a teljesítménye közel 140 lóerő, a nyomatéka 250 Nm-ről 300 Nm-re nőtt. Az agyonüthetetlen egykilences TDI motor meg is hálálta a törődést, ha nincs kihasználva a többleterő, akkor normál használat mellett fél literrel kevesebbet fogyaszt, mint gyári állapotban.

Skoda Octavia tuning
Egyértelmű volt, hogy a kocsi nem maradhat magasban, úgy túl sok útvonalon lehet normális tempóban haladni. Ez a tuning-közösségekben elfogadhatatlan! Mi a fekvőrendőrök közelében araszolunk, erről lehet kiszúrni az ilyen fejeket! A kocsiból kikerültek a gyári rugók és lengéscsillapítók, a helyüket állítható magasságú Bilstein szett vette át, amely koppig lecsavarva dolgozott. Imi azt sajnálta, hogy a keménység nem volt állítható, mert néha jól esett volna egy lágyabb hangolás.

Skoda Octavia tuning
Ugyanis a rugózási komfortot tovább rontotta a 8x19 colos német Audi-replika felnik felszerelésével - ez ugye nem éppen az Octavia dízel mérete. A kerekekre 215/35 R19 méretű gumikat feszítettek, rázós ügy.
De lássuk a szigorú megjelenést, amelynek csak egyik eleme a laposkúszás a nagykeréken.

Skoda Octavia tuning

Imi a lámpákat szétszedte, és a króm részeket feketére fújta. A hűtőmaszk és a jelvény is követte a fekete vonulatot, de itt fóliával dolgozott a tulajdonos: mint mondta a Skoda jelvényekről két év után úgyis lehámlik a króm, mintegy jelezve a garanciaidő végét. Mattítva lett a két hátsó index is, a ködlámpák valamint a tükör-oldalvillogók pedig pink fóliától lettek fiúsabbak - talán még ma is van neki a rózsaszín fóliából, mert vett egy tekercset.


A rózsaszín visszatérő elem volt a kocsin, Imi a nagy felnik belső peremét is ilyen színre festette, küzdött is a felnitakarítással rendesen. Szerencsére még nem értünk a dolgok végére. Szerzett első-hátsó Octavia RS lökhárítókat az autóra. Az elsőről eltüntették a fényszórómosók kis ablakait, a hátsóról pedig a prizmákat (és azok helyét is). Így átalakítva fényezték a ritka pálmazöld színre és kerültek fel a kocsira. Ezután már csak a ma szokásos matricabombák kerültek fel az ablakokra, főképp a hátsóra, valamint kis gegként azonos betűtípussal az Octavia típusnév elé odakerült a "PORN" szócska, így össze elehet olvasni, és kiderül ki miért lelkesedik. Így személyre szabta hát az autót, aztán túl is adott rajta. Már megvan az utódja, de arról csak akkor beszélünk, ha végre eljátszott vele és már nem lesz szalonállapotú.

Skoda Octavia tuning