A 3M McLaren demóautók egyike

A világ legnagyobb háttéripari kiállítása, a SEMA Show északi csarnokában minden az autóápolásról, állagmegóvásról, valamint a műhelytechnikáról szól. A legfelkapottabb ezeken belül is a fóliázás és az autófényezés témaköre, valamint a hozzájuk kapcsolódó termékek, szolgáltatások bemutatása, lehetőség szerint a legelképesztőbb járműveket választva alanyul.

Ha pedig fóliázásról esik szó, akkor a legkézenfekvőbb látványosság egyértelműen a bevonatok élő applikálása. Habár rengeteg kisebb-nagyobb cég választotta ezt a programot a vásárlók csalogatására, a csúcsot egyértelműen a téma egyik világszerte legjelesebb képviselője, a 3M hozta tető alá.

A 3M fóliáinak széles palettája megtekinthető volt kint

A több, mint 100 éves múlttal rendelkező vállalat a North Hall egyik legnagyobb standját tudhatta magáénak, a pavilon kellős közepén. A kiterjedt stand legnagyobbrészt, de nem 100%-ban szólt a fóliázásról: talán sokan nem tudják, de a cég termékei rendkívül széles spektrumot ölelnek fel, az elektronikától egészen az egészségügyig, a járműipar pedig csak egy része a palettának. Ráadásul ezen belül sem csak a fóliákat találjuk meg, hanem még számos egyéb opciót is - de nézzük őket sorjában.

Ami biztos, hogy legnagyobb hangsúlyt a teljesen átlátszó, fényezésvédő fóliájuk új verziójára helyezték a mostani kiállításon. A 3M ScotchGard "Clear film" szinte minden aspektusban jobb, a kompetitorok termékeinél, tartósabb, egyszerűbb vele dolgozni és a cég remek szoftveres hátteret is biztosít a munkálatokhoz. 

A fólia-szabásminták autók ezreire érhetők el

A 3M adatbázisában autótípusok ezreihez tartozó vágási minták érhetők el gyakorlatilag ingyenesen érhetők el a szerződött műhelyek számára, így legyen szó bármely autó hűtőrácsáról, lámpáiról, komplett frontjáról, vagy a kasztni tetszőleges felületéről, a szabásmintákkal rögtön olyan méret és forma vágható a járműre, ami tökéletesen passzolni fog az adott elemre. 

A fóliával bevont hevíthető fémdarab, alul pedig a drótkefe, amivel árthattunk neki

A ScotchGard további előnye az "öngyógyító" tulajdonság: ha karcolás éri, a napfény adta hő hatására a sérülés gyakorlatilag összezáródik rajta és nyomtalanul eltűnik. Mindezt élőben le is lehetett teszteni az e célból közszemlére tett kis mintadarabon, melyet egy éles kefe segítségével rongálhattak meg a látogatók. A fényezett lemezdarab pedig, amire applikálták, gombnyomásra hevíthető volt.

A fólia felvitelét pedig egy lakkfekete Cadillac CT6 motorháztetején próbálhatta ki bárki

A 3M látványosan - sőt tapasztalhatóan - demonstrálta az ablakfóliái hatékonyságát is. A stand egyik oldalának bejáratát egy hőkapu szolgáltatta, melynek üvegfalai mögött nagyteljesítményű izzókkal modellezték a napsütés erejét. A kapu egyik felét a cég UV- és hővédő fóliájával vonták be, a másik felét pedig szabadon hagyták, így átsétálva rajta tisztán érezhető volt, mennyire hatékony védelmet nyújt a film a természet erejével szemben.

A 3M hőkapuja - saját bőrünkön lehetett érezni, mennyit véd a fólia a nap káros hatásai ellen

A leglátványosabb aktivitást pedig a 3M által szponzorált fóliázóverseny jelentette, melyet a rendezvény ideje alatt, élőben bonyolítottak le a helyszínen. A megmérettetésre 3-4 fős csapatokkal lehetett nevezni, nekik 2 órájuk volt rá, hogy egyedi elképzeléseik szerinti mintával vonják be az e célból kiállított gépjárművek egyik oldalát. A verseny komolyságát mutatta, hogy ezek bizony nem Honda Civicek voltak, hanem két hófehér 570-es McLaren!

Élőben készült a McLarenek csomagolása

A nem mindennapi alapokon egy időben két csapat dolgozhatott, majd minden egyes forduló után letisztították őket a következő versenyzők számára. Az összesen 12 induló team az első két napon munkálkodott az autókon, a harmadik napon pedig bárki szavazhatott az elkészült pályaművekre, melyeket digitális formában tettek közzé a standon a látogatók számára. A tét pedig nem volt kicsi, hiszen a győztes csapat 37.000 dollárral gazdagabban távozhatott a SEMA Show-ról!

A munkálatokhoz szigorúan a 1080-as fóliát használhatták fel a csapatok

A munkához egyébként direkt a 3M 1080-as fóliáit lehetett csak felhasználni, azokból is főleg a nemrégiben kihozott új árnyalatokra koncentrálva. A cél annak demonstrálása volt, hogy az autó design fóliákból is messze több hozható ki egy egyszerű, egyszínű bevonatnál. A verseny lezárulta után azért házon belül még elővették a trükkösebb megoldásokat - például a fényvisszavető, vagy a nyomtatható filmeket - így a negyedik napon már igencsak izgalmas designban pompázva lehetett megtekinteni a két szuper sportautót.

A 3M nem csak fólia, hanem autóápolási családdal is rendelkezik, mely szintén helyet kapott a kiállításon. A standon egy negyedik generációs Ford Mustang elejét polcolták fel, melynek felét a saját márkás termékekkel kezeltek le. A fényezés újjávarázsolása mellett a lámpákra, valamint a műanyag alaktrészekre is van megoldásuk, mindezt jól demonstrálta a két oldal közti égbekiáltó különbség.

A különbség gyakorlatilag zongorázható

Az újdonságot ebben a szekcióban a 3M féktisztító folyadékának legfrissebb kiadása jelentette, de az autóápoláson túl még számos segédanyag promóciója is megtalálható volt kint, az öntapadó szalagoktól kezdve a tépőzáras megoldásokig, vagy a festékszóró rendszerekig, melyeket már a cég külön kültéri standján lehetett kipróbálni. A cég egyik reklámarca egyébként nem más, mint Chip Foose, aki - tavalyhoz hasonlóan - mindkét helyszínen dedikált ebben az évben is.

A 3M termékei hazánkban is elérhetők, importőrük pedig az AMTS-en jövőre immáron második alkalommal kiállító Medívia Kft. Az itthon is beszerezhető termékekről, megoldásokról pedig a hivatalos weboldalon, a www.3m.hu-n tájékozódhatsz.

A kültéren a 3M kamion árnyékában várták a látogatókat

Tetszett a cikk? Oszd meg Te is facebook oldaladon! Játékunkon egy Ken Block által dedikált, eredeti SEMA Show rendszámot sorsoltunk ki, ha részt vettél, nézd meg Te nyertél-e!
» Részletek itt! «