103.320 látogató, 201 kiállító és 154 klubos stand: Európa legnagyobb autós háttéripari kiállítása, a Tuning World Bodensee idén is új szintre lépett és - ahogyan vártuk - rekordot döntött.

A gigantikus rendezvény immáron 14. éve jelent kötelező programot német tuning cégek százai és magánautós kiállítók ezrei számára. A Messe Friedrichshafen hatalmas, hangárokat formázó csarnokai évről-évre színvonalasabb látnivalókkal telnek meg - különösen igaz volt ez idén a céges, "B" jelű pavilonokra - emellett a szervezők is igyekeznek minden évben valamivel újjal előrukkolni.

Idén például a sport- és luxusautóflottából álló neves Gumball Rally egyik célpontja volt a show, de az ST Suspensions képviseletében személyesen járt náluk a gymkhana fenegyereke, Ken Block, egyenesen japánból érkezett a Liberty Walk atyja, Kato San, hogy ne mindig csak a rendezvényen rendszeresen feltűnő kaliforniai custom-mágust, John D'Agostino-t emlegessük.

Nem csak a kiállító cégek, de a magánautósok felhozatalában is hihetetlen standokkal találkoztunk. Jó kérdés, hogy az összesen négy csarnokot elfoglaló "Club Scene", vagy az ugyanennyi területtel gazdálkodó "Exhibitor Area" a kiállítás erősebbik építőköve. Az igazán komoly bemutatóautók, épített ritkaságok és persze a legdrágább kategóriájú sport- és luxusautók az utóbbiakban kaptak helyet, de az igazi pezsgés és hangulat a klubos zónákban van. Jó egyébként látni, mekkora az igény rá és mennyire komolyan fejlődik ez az egész témakör odakint.

Folytatása következik!

Első galériánkban pedig a klubos pavilonokról találtok képeket.