Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Ahogy nem is olyan régen említettem, végre bemutathatom Nektek közelebbről is a május vasárnapi drag racing egyik látogatóját. Az autó tulajdonosa Andreas, fiatal görög-cypriota srác, aki szerint Európában épitik a legjobb autókat. Nincs okom ellenkezni a véleményével, főleg miután az ő autóját is közelebbről szemügyre vettem, a nézőpontja teljesen világossá vált.

Ismerjetek meg hát Ti is Andreas szeme fényét!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A történet 1996-ban kezdődik, amikor is egy fiatal ciprusi srác már nagyon ki volt ábrándulva a japán autókból. Első autójaként totálra-tört Golf I Gti-jéről álmodozott, és úgy döntött megépít egy olyan autót, amilyen Cipruson még nem volt. Hogy rögtön az elején tisztázzuk a dolgokat, ezen a vidéken még ma sem mindennapi közlekedési eszköz ez a - ma már kilenc éve építgetett - álomautó. Andreas, miután eladta Hondáját, melynek szerinte nem voltak elég jó fékei (sőt, még ma sem bízik a japán autók megállási képességében - és ezt egy, a Brembo hovatartozásáról szóló kérdéssel indokolja mosolyogva), már úton volt az autó, amit alapnak szánt a tervéhez. Egy egyszerű, feketére lakkozott 1.4-es, benzines hármas Golf, teljesen alap, vagy inkább meg annál is szerényebb felszereléssel. E mellett pedig már tulajdonában volt egy igazi kincs, ami akkor Andreas barátjának műhelyében pihent, várva a maga idejét.

Miután az autót boldog tulajdonosa átvette, az eladók meglepetésére a kulcsot azonnal átadta egy vontató sofőrjének, és anyukája Corollájával követte titokzatos mosollyal a trailert. Az autót még aznap megszabadították “felesleges súlyától”, az 1.4-es benzines csoda motortól, helyére pedig két nap alapos és töredékes munkája után a VW legendás 2.9-es VR6-os erőforrása került.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Bizonyára sokak számára meglepő, miért ennyire bonyolultan ment végbe ez a folyamat, és miért nem volt egyszerűbb rögtön egy gyárilag VR6-os blokkal szerelt autót venni. A válasz roppant egyszerű: akkoriban még a ciprusi fiatalok számára is drágának számítottak a Golf sport változatai, ezért gazdaságosabb volt külön egy motort és egy autót venni.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Ami pedig ezután következett, szegény kicsi háromajtós barátunkat nagyon feldúlta, és a torz kis kacsából szépen lassan egy igazi utcai harcos nevelkedett. Az egész folyamatot a VR6 három betűje befolyásolta, és ahová csak néztek mindenhol megtalálható a 90-es évek legendás kompaktjának szelleme. A motorcsere után lépésről lépésre változott az autó, hosszú válogatás után külső változások mentek végbe – az első-hátsó lökhárítók és küszöbök egyenesen az ABT-től érkeztek, ezt követően került fel a Görögország egyik ismert Golf tunerétől beszerzett futurisztikus, de gyönyörű üvegszálas műanyag motorháztető, az M3 utánzatú visszapillantók a JOM-tól, valamint egy MTM Racing dupla hátsó szárny is. Az autó elején megfigyelhető további változás a nagy figyelemmel és - szerintem - nagyon okosan választott Kamei hűtőrács, ugyanígy a hátsó ajtón, szintén ettől a márkától származó takaró lemez.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Szintén hosszú válogatás, és nem egyszerű megoldások útján valódi Porsche RS felnik kerültek a gyáriak helyére, melyek alól az első tengelyek végén a Brembo jellegzetes piros színű, négydugattyús fékei, hátul pedig a VR6-os gyári tárcsa fékei villannak fel. A kaszni a KW futóművén ül, és a gyárinál 5 cm-el alacsonyabban kavarja a port a forró ciprusi utakon.

Mint megfigyelhető, az első és hátsó lámpák is változtak – mindkét szett a Hella nevét viseli, az első fényszórók pedig eredeti Golf IV-es változatok. Az első lökhárító a Golf tradíciót követve befogadott két Crystal ködlámpa szettet, ami pontosan Andreas teóriáját igazolja – nem elváltoztatni kell az autót eredeti – gyári kivitelétől, hanem annak részeit a tökéletességig csiszolni.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Így történt ez a motorral is. Nem változott az alap atmoszférikus működési elv, de megváltoztak az elemei, és a mai állapotában az erőforrás igen megbízhatóan teljesít, hozzávetőlegesen alacsony fogyasztással (7,5 literrel is képes működni). Mindehhez hatalmas leadott teljesítmény dukál az első, meghajtott kerekeken. Ami először szembeötlik, az a hengerfej blokk. Polírozott, és megnagyobbított hengerfejcsatornák lapulnak a króm-kék lakkozású TSR blokk alatt. A rendszer egy, ma mar nálunk is ismert légszűrő márkával kezdődik: Green gomba nyeli a motor működéséhez szükséges levegőt, melyet aztán az MBT nagyfuratú szívócsatornája dolgoz fel. Az üzemanyag-levegő elegyet egy TSR vezérlés alatt működő befecskendezési rendszer juttatja a hengerekbe, Neuspeed fúvókákon keresztül. Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Hogy az említett kapacitás működőképes legyen, az autót tökéletesítgető srácok változtattak a benzinpumpa nyomásán, ami újonnan 4 baron működik, de megmaradt gyári kiszerelésében. További változtatásokat eszközöltek a vezérműtengely profilján, amellyel a szelepek működési jelleggörbéjét változtatták meg. Aprólékos munka, de az eredmény tükrében mindenképpen hasznos. A motorvezérlő megmaradt gyári állapotában, csupán egy TSR motorsport chip segít feldolgozni a megnövekedett teljesítménnyel járó adatmennyiséget.

További mechanikai változások történtek a meghajtás irányában is, könnyített lendkerék segít a motor gyorsabb felpörgésében, a kapcsolatot a sebességváltó felé pedig egy Sachs versenykuplung biztosítja. A váltó gyári maradt, mivel errefelé az járja, hogy ha lecserélsz egy Golf váltót, az már soha nem lesz az igazi … na ez valami ciprusi tradíció lehet :)

Még egy apró részlet, ami a német-fanatizmust igazolja barátunknál: egy 124-es Merciről származó légbeömlő-nyílás díszeleg a jobb első sárvédőn, és - a méretei miatt elrejthetetlenül – egy szintén Mercedesből származó olajhűtő is az első lökhárító aljába integrálódott.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Golf Beta fedőnevű kipufogórendszerét házi gyártású 7,5 cm-es csőrendszer egészíti ki, és egy OMBX leömlő (vagy ahogy felénk hívják: kipufogó pók) segít a motornak könnyebben lélegezni.

Az autó belülről sem marad változatlan: az ajtót kinyitva VR6 díszlécek, és eredeti 98-as, utolsó generációs VR6 ülések igazoljak, hogy a hárombetűs vírus mindent megfertőzött ezen a kocsin. A sebességváltó kar 4-es Golfból származik, a műszerfal gombjai pedig krómfényezést kaptak. Mindemellett két extra műszer is díszeleg az A oszlopon, mégpedig egy olajnyomás és olajhőfok mérő személyében.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Amint a képekből is láthatjátok, az idő is kedvezett a fotózásnak, és arról is meggyőződtem, mennyire törődik Andreas a kocsijával. A fotózás elején esőcseppeket örökítettem meg az autón, és míg beszélgettünk, gazdája szárazra törölgette a kocsit. Belülről és kívülről minden a törődésről árulkodik, és itt látszik legjobban, mennyire nem számit a kora egy jó autónak, akárcsak egy jó bor (vagy nő) esetén, az évek múlásával csak nemesedik.

Ez a kocsi Ciprus 2004/2005 év styling díjnyertes európai autója. Az autótuning egyik íratlan szabályát igazolja ez a kocsi minden része – nemcsak a gázt kell tudni nyomni, de autót építeni is tudni kell: alig várom, hogy otthon is sok ilyen autó-gazdája párost mutathassak majd be nektek!

Addig is üdv: Adri – Boris!

Típus

Volkswagen Golf 1996 Kit Car

Tulajdonos

Andreas (Ciprus)

Motor

Motor

2.9 VR6

Légszűrő

Green direktszűrő

Kipufogó

Egyedi 75 mm rendszer, OMBX leömlő

Egyéb

TSR befecskendezési rendszer, Neuspeed fúvókák, megemelt benzinnyomás, módosított vezérműtengely, TSR Chip, könnyített lendkerék, Sachs versenykuplung, olajhűtő

Futómű

Felnik

Porsche RS 17"

Rugók

KW ültetőszett, -50 mm

Gátlók

KW

Fékek

Elöl: Brembo, hátul: VR6

Merevítők

Első toronymerevítő

Külső optika

Karosszéria

Hátsó ajtó lefalazva, átalakított üvegszálas motorháztető, légbeömlő a sárvédőn

Légterelők

Abt első- hátsó toldat és küszöbök, hátsó szárny

Kiegészítők

Kamei hűtőrács, JOM M3-look tükrök, első szemöldök, matrica rendszám

Fénytechnika

Hella első és hátsó lámpák, Golf IV fényszórók, Crystal ködlámpa szett, átlátszó oldalindexek

Festés, Dekor

Komplett ezüstszínű fényezés, színrefújt elemek

Belső optika

Kiegészítők

VR6 díszlécek, VR6 ülések, Golf IV sebváltó kar, olajhőfok és olajnyomás mérő