Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

„Versenyről versenyre folyamatos fejlődés és megújulás” – a szlogen most igencsak érezhetően jelent meg a MüllerArt Gyorsulási versenysorozat szeptember 3-i fordulóján, mely ez alkalommal is egy esti futammal várta a nagyérdeműt a tököli reptérre. A meghirdetett látványosságok pedig minden eddiginél több nézőt vonzottak a helyszínre.

Vagy mondhatnánk úgy is: irdatlan tömeg volt. A remek időjárás és az év folyamán már többször jól vizsgázott lebonyolítás is hozzájárult a hatalmas versenyző- és nézőgárdához, mely bizonyos pontokon láthatólag a szervezők számára is meglepetést okozott. Nézzük azonban először a dolgok jó oldalát!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Látnivalók terén, vitathatatlanul mindent vert a szombat esti rendezvény. Rengeteg kiállító volt jelen, és számos, eddig nem látott gyönyörű demóautót, standot tekinthettünk meg a helyszínen. Járművek tekintetében, egy kicsit mintha az USA-ba csöppentünk volna, lépten-nyomon sokhengeres erőgépekbe botlottunk. A felhozatal pazar volt: említhetnénk akár a matt fekete Pontiac GTO-t, amely gázadáskor fél méteres lángcsóvákat lövellve keltett feltűnést, az oldalanként 8 kipufogóvéggel rendelkező F350-es Ford Pickup-ot, a hazánkban egyedülállónak számító, 400 lóerős Chevrolet SSR pickupot, vagy a KeS Mustangjait - köztük egy igazi ritka csemegével, egy Saleen S281 Coupéval - vagy még többet a számos szép, igazi amerikai erőgép közül.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Mindezek az autók azonban csak a show kedvéért tartózkodtak a helyszínen, a lényeg még csak most következik: a 402 méteres versenypálya lehetőségeit kihasználandó, vérbeli dragsterek voltak megtekinthetők működés közben, mégpedig nem gyenge eredményekkel. A már szinte megszokottnak mondható hazai "izompacsirták" mellett, ezen a szombaton is egy igen komoly gép debütált a magyar közönség előtt. Mint ismeretes, legutóbbi alkalommal a Drag Chevrolet Nova okozott nem kis meglepetéseket, most pedig új indulóként tűnt fel mellette a MüllerArt nemrégiben érkezett „csőrös” drag-je is, mely már megjelenésében is hihetetlen brutalitást tükrözött, a teljesítményről pedig ne is beszéljünk. A - team elmondása szerint – nem tökéletesen hangolt, rossz guminyomással rajthoz álló 7900 ccm-es erőgép legjobb ideje 9.7 másodperc volt 402 méteren. A látványban is igen félelmetes mutatvány pedig a tulajdonosok szerint még csak a kezdet: a gép, ezentúl minden MüllerArt és Rábaring verseny alkalmával ringbe száll, a cél pedig a mostani időnél akár másodpercekkel (!) jobb eredmény elérése, mely a legutóbbi futamokat látva reálisnak is mondható.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az autók mellett hihetetlen felhozatalban voltak megtekinthetők a szebbik nem képviselői, a V-max jóvoltából rengeteg hostess, a Playboy és a Penthouse celebrity-i borzolták a férfiúi kedélyeket. Számos TV és magazin tudósított a helyszínről, valamint itt forgatták le a Győzike Show soron következő epizódjának tartalmát is. Ismét volt gumifüstölő aréna, az IMI Team komoly fáklyás bemutatóval gondoskodott a lártványosságokról, délelőtti kezdéssel pedig a szokásos szlalom versenyre is sor került.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Kiválóan startolt a rendezvény új beléptető-rendszere, melynek köszönhetően a verseny területén valóban (na jó, 90%-ban) csak azok az autók álltak, amelyek részt is vettek valamelyik megmérettetésen, vagy pedig a carStyling parkolóba érkeztek. Szintén újítás volt – az éjszaka lehetőségeit kihasználandó – az eredményjelző monitor kivetítése, melynek köszönhetően mindenki kényelmesen megtekinthette mért futamának idejét, a monitor előtti tolongás nélkül.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Tökéletes persze semmi sem lehet, így ejtsünk néhány szót a hibákról is. A problémák zömét egyértelműen a hatalmas tömeg okozta, mely láthatólag meglepetést okozott a szervezőknek is. Az eddigi átlag 200 nevező helyett jóval 300 felett volt a versenyző autók száma, így sajnos a várakozási idő és a sorban állás mértéke is megnőtt, pláne, hogy a pályán programok és bemutatók is helyet kaptak. További hőzöngést váltott ki az autósok körében a motorosok jelenléte, sajnos be kell látni itt is, és máshol is, hogy ilyen méretek mellett már nem működik a közös verseny… Mindezek mellett volt egy áramszünet, és egy órán keresztül az időmérés sem működött, ezért mondjuk senki nem tehető felelőssé. Szerencsére mindez még az est leszállta előtt történt, de közvetlen folyománya volt az éjszakába húzódó döntő, mely alatt a meglehetősen lehűlt reptér már jórészt kiürült, így ezek a futamok már nem az elvárható hangulatban teltek el. Sokan kifogásolták a pálya végének nem megfelelő kivilágítottságát, mely a szervezők ígérete szerint – a többi felsorolt hibával együtt – a szezonzáróra orvosolva lesz. Így legyen!

A hangulat mindezek mellett remek volt, részünkről jól éreztük magunkat, ezúttal is nagyon sok ismerőssel találkozhattunk az oldalról, és örömmel konstatáltuk a számos új nevezőt is, akik jórészt első alkalommal tették tiszteletüket a rendezvénysorozaton. Carstylingos arcokból most sem volt hiány, sőt, a parkolónk tömve volt, a szokásos grillezés pedig nem maradhatott el most sem.

A verseny a csúszás miatt az eddigiektől kissé eltérő módon zajlott, az autós-motoros időmérő futamokat követően, éjfél után jöhettek a döntők.

Az eredmények pedig a következőképpen alakultak:

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az 1. kategóriában ezúttal a női névvel fémjelzett gépek arattak: a fordulót szilvi5 Skoda S-120-asa nyerte, a múltkori bajnok, Etelka Swift GTI-jével szemben. A két jól ismert Honda - 1.6vti, és a Varró Sebestyén-féle piros-fekete Civic – csak a 3. és 4. helyre futottak be. A 2. kategóriában Yasec Duct-tape-designed Lotusa most is verhetetlennek bizonyult, a dobogó második fokára Ave új, fehér Renault 5 GT-je állhatott, a harmadik pedig POS turbós Suzuki Swift-je lett. Annyit hozzá kell még tenni, hogy két esélyes autó - Civiccoupé valamint az egykor Nitrosystem demoautóként is működő kidekorált Integra – sajnos már az elődöntők alatt elvéreztek. Emlékeim szerint az Integra egy rettenetesen rossz rajt miatt esett ki, pedig addigi eredményei szerint ő volt az esélyes a továbbjutásra. A 3. kategóriát lassan „Muha Csaba”, vagy „Opel” kategóriának is hívhatnánk, a turbós Kadett még mindig több, mint egy másodperccel vezet riválisai előtt, az első helyet pedig ezúttal egy turbós Astra, valamint a feljebb nevező CorsaV elől vitte el. A kisebbik összkerekes 4. kategória eredményét akár copy-paste-elhetném is az előző versenyről, Sas Robi Imprezája ismét egy turbós BMW-t és egy turbós Calibrát fogyasztott el. Az 5. kategóriát most is a Farkas „ezüst” S2-s nyerte P.I.M.P S2-ét verve. Harmadik helyre s2engine futott be (találjátok ki milyen autóval), és tegyük hozzá, a 4. helyen is egy S2-es Audi végzett. A 6. „MUSCLE” kategória Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!győztese ezúttal is OIOIO-1 lett, a második helyen pedig egy régi ismerőst üdvözölhettünk: a döntő futamban a Vipertől mindössze 9 ezredmásodperccel maradt le Falco és a „legendás” GMC Syclone. A harmadik helyezettnek járó kupát pedig a Józsa Zsolt-féle Corvette szakította. A 7. kategóriát a Syntec kék Audi S2-ese nyerte, egy jóval gyengébb Dodge Stealth előtt.

Ezúton is gratulálunk minden döntősnek az eredményekhez!

A futamok mellett most is sor került a MüllerArtos versenyek szokásos, az OPTX, az Auto-World, a Devil Tuning és az Auto Mobil által szponzorált autó-szépségversenyére, melynek zsűrizését az eddigiekhez hasonlóan mi végeztük. Az eddigiek mellett ezúttal is indítottunk Szolárium kategóriát, melyben az autóra installált világító kiegészítőkkel lehetett előnyt szerezni.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Az OPTX kategória első helyét a PD-Project Honda Civicje vitte, Covex gyönyörű, CULT stílusban átalakított Golf II-se, valamint a Thommy Fólia Renault Clioja előtt. Az Auto-World kategóriában ismét nagyon nehéz dolgunk volt, hiszen a kategória összes nevezőjét egyaránt esélyesnek tartottuk a dobogós helyekre. Hosszas vita után végül eredményt hirdettünk: az első helyezettben biztosak voltunk, ezt egyértelműen a H&H Design Toyota Yarisának ítéltük (Nakamura user alatt megtalálható), a második helyezett a múltkori díjazást szerencsésen megúszó atiTDI Golf IV-ese lett, a harmadik pedig az új felnikkel, és végre hátul is megfelelő nyomtávval rendelkező Szilvi-OC-féle Calibra, amit egyébként a V-Maxosok is kölcsönkértek egy fotósorozat erejéig.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A Szolárium kategóriában az AutohifiStudio Ford Focusa lett az első, Emmenegger fehér neonokkal felszerelt 5-ös Touring BMW-je, valamint Skobi Yarisa előtt.

Különdíjakból a szokásostól eltérően ezúttal ötöt osztottunk ki a megjelent autók között: Davidv8 Audi A8-asa, Opeldevils Calibrája, JonnyDeLux Celicája, egy Lada, valamint egy gyönyörű 1970-es Chevrolet Impala részesültek díjazásban.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A szépségverseny helyezettjei ezútal is bekerülnek éves közönségdíjunkért folyó játékunkba, melynek fődíja nem más, mint a Devil Tuning 50.000 Ft értékű vásárlási utalványa. Havonta értékes díjakért továbbra is lehet szavazni az év autójára, e mellett minden további információt a szépség-versenyről megtaláltok ezen az oldalon.

Mindent összevetve ismét egy remek rendezvényen vehettünk részt, bízunk benne, hogy az említett hibák megoldásra lelnek, és a következő versenyen már minden tökéletesen és olajozottan fog működni.

A MüllerArtos futamok következő állomása már a szezonzáró, egy reggeltől-éjjelig tartó, egész napos verseny lesz, melyre október 22-én kerül sor. Az eddigi infók szerint, a szervezők minden eddiginél nagyobb meglepetésekkel készülnek erre az alkalomra, így a jövőben is érdemes lesz figyelemmel kísérni a www.futam.hu weboldalt!