Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Az idei, Las Vegasban lezajlott SEMA Show főszereplő autógyártója a több mint 50 autóval jelen lévő Honda volt, aki elsősorban fő újdonságát, az új Civic Si-t mutatta be a nagyérdeműnek, nem is akármilyen módon: a típus összesen 19, az USA neves cégei által feltuningolt változata került kiállításra.

A teljesítmény-orientált 2006-os Civic Si végre egy igazán ütős vérfrissítést hozott az utóbbi évek során kissé ellaposodó szériába. A 197 lóerős, 2 literes, változó-szelepvezérlésű aggregáttal, 6-sebességes manuális váltóval és sperr diffivel szerelt trónkövetelő nem csak műszakilag, de kinézetileg is remekül is sikerült: a merész, fiatalos design futurisztikus hangulatával fűszerezett autót minden bizonnyal senki sem fogja családi autónak bélyegezni.

Nézzük mit sikerült ebből kihozniuk a háttéripar, valamint az kinti autós élet legjobbjainak:

Greddy
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A turbófeltöltők nagymestereként ismert Greddy Performance Products az új Civic-kel sem tett kivételt. Az autóhoz fejlesztett utólagos turbó szett prototípusával, sport leömlővel és saját (e-Manage) motorvezérlőjével szerelte fel az új Hondát. A töltőlevegő hűtéséről egy szintén még csak prototípusként létező Greddy intercooler gondoskodik, kipufogó oldalon pedig a cég saját fejlesztésű rendszere optimalizálja a gázáramlást. Mindemellett v-tec vezérlő, Type RS lefúvószelep, iridium sport gyertyák, valamint egy automatikus turbónyomás-szabályzó biztosítják a gépből kihozható maximális teljesítményt. Futómű terén egy Tein SS ültetőszett, valamint 18x8.5 collos Volk Racing GT-V felnik kerültek felszerelésre, külső optika szempontjából pedig a Honda gyári tuning kitjét találjuk az autón.

K&N Engineering
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A 35 éve szűrőket és szűrő-rendszereket gyártó K&N – természetesen a saját fejlesztésű szívó oldali módosítások mellett – elsősorban az optikát célozta meg: narancssárga-fekete színekben pompázó demóautójuk egy exkluzív, 4-részes légterelő szettet kapott, impresszív Volk Racing felnikkel. Az utasteret az Eclipse Audio és a Stinger Electronics neve fémjelzi (nem középiskolás fokon), az itt található karbon palack pedig nem a design része: egy Edelbrock nitró szett hívatott még szükség esetén jóval 200 paci fölé növelni az autó teljesítményét.

A&L Racing
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az A&L koncepciójának legemlékezetesebb eleme az egyedi ezüstös air-brush festés, mely a Honda gyári tuning szettjével szerelt Civicet teszi exkluzívvá. A kaszni az Eibach felfüggesztésein, és 20 inches Enkei felniken pihen, melyek mögül a Brembo féktárcsái villannak elő. Az autónak teljesítmény és hifi szempontjából sincs oka szégyenkezésre, hiszen a Greddy turbó rendszerével és a DC Sport kipufogójával szerelték, az utasteret pedig a Sony munkássága dícséri.

Skunk2 Racing
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Skunk2 nevéről csak egyvalami juthat minden Honda-fanatikus eszébe: a teljesítmény. A neves gyártó nem is akart más színben feltűnni, fémjelzi ezt matt fekete festésű, kibelezett koncepciójuk, melyben a kényelmet a Recaro karbon/kevlár alapú ülései váltották fel. A lényeg itt a motorháztető alatt van: Skunk2 dugattyúk és hajtókarok, Skunk2 Racing vezérműtengelyek, titánium szelepek, RC Engineering injektorok és Hondata vezérlés, Skunk2 kipufogórendszer valamint némi szívó oldali tuning gondoskodik az elérhető legnagyobb erőről. Az autó alatt Volk Racing felnik, valamint Moton gátlók találhatók, Skunk2 Racing ültetőrugókkal megspékelve.

Neuspeed
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az egyik legszélesebb Honda-alkatrész kínálattal rendelkező Neuspeed az új Civicet sem kíméli: már gyártásban lévő rozsdamentes acél kipufogórendszere, ültetőrugói, valamint fékei jelentik a fő módosításokat az autón. Saját gyártású, 19 inches alufelnik, valamint Koni gátlók teszik sportossá a futóművet, optikailag pedig a Honda gyári sport kitjét láthatjuk, egyedi kék-fekete fényezés, valamint egy új hűtőrács kíséretében. A gyártó a közeljövőben egy turbó-rendszer kiadását is tervezi a típusra.

MJH Sound
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az audio-eszközeiről is méltán híres MJH sokkal többet hozott ki az új Civicből, mint egy szép installációt: az autó szívét egy Garett GT28RS turbófeltöltő, és a hozzá kapcsolódó rendszer alkotja, Tial lefúvószeleppel, olajhűtővel és Magnaflow kipufogórendszerrel. Az optikai szett is igen impresszívre sikeredett: a légterelő szett a TC Sportline munkáját dícséri, karbon tükrökkel és szárnnyal, valamint egyedi festéssel megtoldva. Az autó alá H&R teleszkópok és rugók, valamint Racing Hart felnik kerültek, az utastér pedig egyedi bőrözéssel, karbon elemekkel és természetesen igen komoly hifi-és elektronikai rendszerrel lett felszerelve.

AEM-DC
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az AEM-DC egy igazi versenyautót készített az új Civicből, mely elsősorban pálya-, valamint Time Attack versenyeken fog teljesíteni a jövőben. A koncepció legfőbb erénye a megduplázott teljesítmény: a 400 lóerőt teljesítő motor az utólagos turbó szett, a DC Sports kipufogórendszere, a Garrett GT28RS turbófeltöltő, a Wiseco dugattyúk, valamint az RC Engineering injektorainak köszönhetően izmosodott meg a teljesítménynövelő kúra során. Mindez pedig nem minden: az autó ACT lendkereket és kuplungot, Eibach rugókat és stabilizátorokat valamint sport gátlókat is kapott, mindemellett optikailag sem kutya.

Hasport
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Hasport a motorcserés átalakítások guruja a tengerentúlon, alternatív blokkok legszélesebb választékával rendelkezik szinte minden létező márkához. Mindenki kitalálhatja az új Civic-kel mi történt munkásságuk által, természetesen egy nagyobb hengerűrtartalmú, K24A2 motort kapott, azt is egy kicsit megbuherálva. Mindez persze nem volt még elég, egy Jackson Racing kompresszor és leömlő is beépítésre került, a Hondata vezérlőegységével együtt. Futómű terén a Progress Group gátlói és stabilizátorai, valamint az Enkei RPF1 felnijei adják meg az alaphangot, optikailag pedig a Honda gyári sport szettje, egyedi koptatóval ás hátsó szárnnyal kiegészülve.

Ryan Shutt
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A neves tuner a Polk Audio-val és a Precision Turbo-val karöltve alakította át a 2006-os Civic Coupét. Az autó a Precision turbó szettjét kapta, Fibrant intercoolerrel és csövekkel, és a Top Fuel kipufogórendszerével és vezérlőegységével. Futómű szempontjából az Eibach rugói és gátlói kerültek felszerelésre, optikailag pedig egy egyedi légterelő szett az Audio Originals-nak köszönhetően, karbon tetővel, motorháztetővel és csomagtér tetővel. Az utasteret a Polk Audio installációja tölti ki, számos gyönyörű egyedi optikai átalakítással együtt.

Mackin Industries
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A cég számos élvonalbeli tuning termék és termék importőre az Államokban, melyet az új Civicen is igyekezett prezentálni: elsősorban a teljesítménynövelés terén. Számos kisebb módosítás mellett ARC elektronika, J’s Racing speciális szelepfedél és Espelir kipufogórendszer maximalizálják a teljesítményt. A J’s Racing futóműve, valamint a Volk Racing 19x8” aranyszínű felnijei remekül passzolnak a kékre fényezet kasznihoz, mely karbon motorház- és csomagtér tetővel, valamint a J’s Racing komplett légterelő szettjével egészül ki. Az utasteret az ARC váltógombja mellett Sparco ülések és kormány teszi teljessé.

Tein
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az elsősorban futóműveiről ismert Tein demóautója az egyik legfeltűnőbb alkotása volt a kiállítás népes Civic Si táborának. Az optikát egyedi, 55 mm-el kiszélesített widebody kit, módosított lökhárítók, küszöbök és karbon légterelők fémjelzik, mindez szépen ráültetve az Enkei 18x9-es felnijeire. A futómű természetesen a Tein műve, nem is aprózták el a dolgot: egy utastérből elektromosan állítható karakterisztikájú szettet pakoltak az autó alá. A koncepció persze motorilag sem szégyenkezhet, utólagos turbó szett, és az ehhez tartozó számos motorikus kiegészítés, valamint egyedi kipufogórendszer került felszerelésre. Az utasteret sport ülések, valamint a Rockford Fosgate egyedi installációja dobja fel.

DVR
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A nagy hírnévnek örvendő tuner koncepcióját a Honda versenysportban eltöltött múltja inspirálta, melyhez a mintát az 1966-os Honda 273 Forma 1-es autójában találta meg. Az autó festése és dekorációja a nagy előd hangulatát idézi, ugyanakkor igen komoly átalakítások történtek teljesítmény-növelés és futómű terén is: Comptech kompresszor, leömlő és kipufogórendszer került felszerelésre, az autó alatt pedig Comptech rugók és stabilizátorok, valamint a Brembo fékrendszere gondoskodnak a biztonságos száguldásról. Optikailag a Honda gyári tuning szettjét találjuk, a Motegi Racing 17x8-as fekete felnijeivel karöltve.

Motegi Racing / Crossfire Audio / Turn3 Creative
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A nagy nevekkel fémjelzett triumvirátus együttesen alkotta meg minden versenyző álmát az új Civic Si-ből. Az AEM szívóoldali tuningja, a DC Sports leömlője és kipufogórendszere, valamint az Evolution Industries könnyített lendkereke felel a sportosságért, a H&R felfüggesztése, a Brembo fékrendszere és a Motegi Racing pehelykönnyű versenyfelnijeivel karöltve. Kívülről a Honda gyári tuning szettje került az autóra, némi módosítással, valamint az APR koptatója és hátsó szárnya kíséretében. Az utastérben a Sparco kiegészítői, ProMod bukókeret, valamint az Autometer Nexus órái gondoskodnak a kellően versenypályás hangulatról – mindez egy komoly hangrendszer kíséretében.

Hot Wheels
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Hot Wheels és a Mattel neve gyermekkorunkból csenghet ismerősen, és valóban erről is van szó: a neves modellautó gyártó ezúttal egy teljes méretű alkotással rukkolt elő. Az általuk megálmodott koncepciót a Turbonetics turbó rendszerével, Spearco intercoolerrel, valamint még mellékesen nitró feltöltővel is felszerelték. A futómű a Tein munkáját dícséri, a Momo kisebb átmérőjű, FXL felnijei pedig remekül adják vissza a cégre jellemző „matchboxos” hangulatot. Külsőleg egyedi fejlesztésű Hot Wheels/JCP Metal GT wide body kit, valamint exkluzív festés dobja fel az autót, az utasteret pedig elsősorban a Momo neve fémjelzi – na meg némi Hifi.

Gran Turismo4
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Playstationok királya, a Gran Turismo által ihletett Civic Si elsősorban reklámcélokra született: az autó lényege - a kisebb külső és belső módosításoktól, az Enkei felniktől és az egyedi festéstől eltekintve – a komplett Playstation installáció, mely az autóban tartózkodó összes személynek egyszerre teszi lehetővé a játékot (még a kormányba építve is PSP-t találunk..)

Temple of VTEC
Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az egyik legismertebb webes Honda-tuning magazin a Temple of VTEC is készíttetett egy koncepciót a show-ra. A cél egy versenyképes pályaautó létrehozása volt, az utcai használhatóság feláldozása nélkül. A teljesítménynövelő kúra újraprogramozott Hondata vezérlést, sport vezérműtengelyeket, némi szívóoldali tuningot, valamint komplett DC Sports kipufogórendszert és leömlőt tartalmaz. Futómű terén Progress Technology rugókat és gátlókat, valamint 17 vagy19 collos Comp-H kovácsolt alumínium felniket találunk (pálya, vagy utcai használattól függően). Optikailag pedig a Honda gyári tuning szettje került felszerelésre.