Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Oszlai Mihály – vagy ismertebb nevén Emmenegger – kombi BMW-jét minden bizonnyal kevesen vannak, akik nem ismerik hazai tuning berkekben. A jóformán egy év leforgása alatt teljes mértékben átalakult autó több hazai magazin és rendezvény egyik főszereplője volt, nem utolsó sorban pedig az idei MüllerArt versenyekkel egybekötött Carstyling.hu autó-szépségverseny Auto-World kategóriájának éves összetett első helyezett címét is magáénak tudhatja.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az autó megvétele pedig egyáltalán nem tuning célokból történt. Misi két éve szánta rá magát akkori autója cseréjére, ami helyett egyszerűen egy megbízható gépet keresett. Nem is kellett messzire mennie: a szomszédban lelt rá az akkor még gyári kékesszürke színekben pompázó, minden gyári extrával felszerelt E39-esre, mely rögtön elnyerte a tetszését. A kaszni különleges formája, valamint a ritka színárnyalat szinte rögtön megindította a Misi fantáziáját, a megállíthatatlan folyamat pedig egy M3-as tükörrel, fóliázással és néhány matricával kezdődött.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Igazán komolyan viszont tavaly kezdődtek el a munkálatok, Misi – leginkább fiai unszolására – kicsit jobban is belenyúlt az autó lelkivilágába. A fő motivációt az a tény jelentette, hogy a számos átböngészett BMW tuning újság egyikében sem találtak igazán komolyan összerakott autót ebből a típusból, pláne a hazai szcéna tekintetében. Az első lépést az átdefiniált lökhárítók és a küszöbök jelentették, melyek közül leginkább a legfontosabb elem, az első kötény okozott nagy fejtöréseket. A lökhárító végül - teljesen egyedi tervek alapján - papíron elnyerte végleges formáját, a megvalósítás pedig a CTS Motorsport munkáját dicséri. A kész elemre karbon koptató, a hátsó lökhárítóra a Huthmann toldata került, míg oldalsó elemként az M3-as csavart küszöbeire esett a választás. Mindezzel egy időben került a Proex komplett kipufogórendszere az autó alá, melynek dupla 100-as DTM végződését kellett a hátsó toldattal összehozni. A kész elemek, valamint a kaszni és a motortér műanyag alkatrészei ezután teljes újrafényezésen estek át, mára a gyári színt gyöngyházmetál, és kaméleon fényezés is kiegészíti.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A következő fontos tényező a felnik kiválasztása volt. Az autó gyárilag M3-as keréktárcsáit sokküllős felnik váltották fel, melyekre az első tengelyen kb 40 mm-es ültetéssel fekszik rá a kaszni. A legjobb optikai összhatás érdekében elől 15mm, hátul pedig 2.5mm-es nyomtáv-szélesítésre került sor. A fejlesztés folyamatának első szakasza ezzel lezárult – a BMW első ízben pedig a tavaszi Streetracing Magazin Jégversenyen volt megtekinthető.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az ezt követő állomás az autó életében a Hungaroring szezonnyitó versenye volt, ahol Misit egy szerencsés találkozásnak köszönhetően hozta össze a sors a FUSION csapatával, akik rögtön felismerték büszkeségében rejlő lehetőségeket. Egy kölcsönös megállapodás keretei között került beszerelésre a cég igen komoly installációja és hangrendszere, mely pont a győri Tuning&Stereo Showra készült el: itt a BMW már joggal mutatkozhatott be a márka demóautójaként. A legutolsó mérés szerint 141.4 dB-t teljesít a beszerelt 9-hangszórós rendszer, igaz hozzá kell tenni, hogy az adat még a gyári akkumulátorral lett rögzítve, amit azóta egy strapabíróbb alkatrész váltott fel. Szintén a Fusion terméke az autó alatt található hófehér neon szett, valamint a csomagtérben található zöld fény is.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Időközben természetesen számos kisebb-nagyobb módosítás is történt a gépen, ennek egyik eleme az alternatív lökhárító. Az első megoldásnál néhány centiméterrel rövidebb elem főként a hétköznapokban hasznos, mivel nagyobb társa igencsak gyakran súrolja a jó magyar utakat. A díszlécek karbonra cserélődtek mindenütt, nem utolsósorban pedig egy hoodprotector, valamint AC Schnitzer emblémák is díszítik az autó orrát. Szintén utólagos az ülések komplett bőrözése, valamit a kézifékkar, a váltógomb és a pedálok az AC Schnitzer termékeire cserélődtek.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az elsősorban optikai átalakításokon átesett BMW motorilag sem maradt gyári állapotában: új hengerfej- és tömítések, Spirex levegőgyorsító valamint egy sportlégszűrő került beszerelésre, a dinamikusabb gyorsulás érdekében.


A jövőbeni tervekben elsősorban egy nagyobb, 20”-es felni garnitúra szerepel. Már az Autó-Mobil kiállításon egy Alpina-garnitúrával csodálhattuk meg a gépet, a legesélyesebb jelölt viszont jelenleg az RH AN Crossline típusú szettje, mely ekkora méretben igencsak durván fog mutatni az autón. Távolabbi tervként air-ride beszerelését, lambo-ajtókat,Kattints a képen a galéria megtekintéséhez! esetleg a hátsó ajtók megfordítását tervezi Misi, rövid távon gondolkozva pedig egy xenon rendszer, valamint a motorháztető karbonozása várat magára – aztán persze még ki tudja hol lesz a vége :)

Az autó a 2005-ös év folyamán számos díjat gyűjtött be magának, és minden bizonnyal ez a jövő szezonban sem lesz másképp!

Típus

BMW E39 Touring

Tulajdonos

Oszlai Mihály (Emmenegger)

Motor

Motor

2000cm3 - 24V - Soros 6 henger (VANOS)

Légszűrő

2.8-as Légszűrőház sportbetéttel, SpireX Levegőgyorsító

Kipufogó

Dupla 45 cső, gyári katalizátor eltávolítva,

Gyújtás

Brisk

Futómű

Felnik

jelenleg: Alpina 19", tervben: RH AN Crossline

Rugók

ültető, elől -40mm

Gátlók

Monroe

Egyéb

Elől 1.5cm nyomtávszélesítés hátul 2.5cm

Külső Optika

Karosszéria

Gyönygyházmetáll + Kaméleon Fényezés

Légterelők

Seidl Front Karbon koptatóval, Hátúl Huthmann Szoknya és mindez alu rácsozva

Kiegészítők

M-es csavart küszöb, M3 Sportükrök Szinrefújva

Fénytechnika

Fusion hófehér neon szett az autó alatt

Dekor

Ac Schnitzer Krómcsíkok körbe, Full Lakk fekete 3M-es fólia körbe, küszöbökön Turnercégek logo-i, hátsó Szélvédőn Nonfiguratív Sárkányok BMW Emblémával

Egyéb

Hátul csomagtartó ajtó alatti Díszléc Karbonozva, oszlopok karbon fóliázva

Belső Optika

Festés, dekor

Karbon mintázatú belső díszlécek

Ülések

Bőr ülések AC Schnitzer hímzett fejtámlák

Kiegészítők

Ac Schnitzer Pedálsor - Váltógomb - Kézifékkar, Hímzett Ac Schnitzer szőnyegek (alu taposóval)

Egyéb

Fusion Zöld Neon a csomagtérben

HIFI

Fejegység

Fusion - FCD-250S (4x50W) - MP3/WMA/CD/CDC
Fusion - FAV-DVD - DVD/VCD/CD/MP3

Erősítő

Fusion - FP9001d (digit monobock) 1x1100W
Fusion - FP1404 - 4x130W

Hangfalak

Fusion - FPC-572 - 2x220W ("16"-os)
Fusion - FPC-525 - 2x180W ("13"-as)
Fusion - FJL-1511 - 1x1600W ("40"-es Sub Woofer)
Fusion - csipogó 2x160W + 2x160W

Egyéb

Fusion - FAV-700R - ("7"-os Tetőmonitor)
Fusion - FCAP-10D - 2x1.0 Farados Digit Kondi


Szépségverseny díjak

II. Helyezett

SLR Kalocsa: 2005.04.24.

I. Helyezett

MüllerArt Kunmadaras: 2005.05.27.

II. Helyezett

MüllerArt Tököl: 2005.05.28.

I. Helyezett

MüllerArt Tököl: 2005.07.02.

Különdíj (HIFI)

MüllerArt Tököl: 2005.07.02.

Közönségdíj

VS Tuning Show 2005.07.17.

I. Helyezett

MüllerArt Kunmadaras: 2005.07.23.

I. helyezett (neon)

MüllerArt Tököl: 2005.08.06.

I. helyezett

Austria Mureck 6.BMW Találkozó 2005.08.13-14.

II. helyezett (neon)

MüllerArt Tököl: 2005.09.02.