Az autóipar tervezőmérnökei mind új ötletekkel igyekeznek egyedivé tenni egy-egy márka modelljeit, ami leginkább egy jól megtervezett és kivitelezett kaszninál kezdődik. De itt van mindjárt a következő fontos tényező, ami nagyban megkülönböztet, ez pedig a világítás. Az iparág hatalmas fejlődésen ment át elég, csak arra gondolunk, hogy a kezdeti elektromos fényszórótól, a kétfonalas halogén izzókon át eljutottunk az olyan modern megoldásig, mint a LED technológia, amely nagy fényerejével növeli a közlekedésbiztonságot. A fejlesztéseknek köszönhetően az alapvető világításokon túl plusz funkcionális világítások is megjelentek az autókon: ilyen például a ködlámpa, a nappali menetfény, illetve a visszapillantó tükrökbe épített irányjelző lámpa, amelyek tovább fokozzák a biztonságot.

A járművilágítási ágazat azonban mára jóval több tartalommal tölti meg a „látni és látszani” alapelvet. Lényegessé vált az is, hogy mások hogyan látnak minket az úton, vagyis a stílus is meghatározó szempont lett. A kasznihoz tervezett lámpatestek és jól megválasztott világítási megoldások a vonaltervezést kiegészítve adják meg egy jármű megjelenését az úton, és tesznek igazán figyelemfelkeltővé. Már nem csak sima négyzetes első lámpákkal szélein indexlámpákkal, vagy éppen téglalap alakú, a világítási funkciók szerit egymás alatt sávozott hátsó lámpákkal találkozunk. Ha körbenézünk lámpatestek számtalan formáit és látványos kialakítását figyelhetjük meg. Kijelenthetjük, hogy a tervezőasztalnál gondosan megrajzolt autók valódi tekintetei vesznek minket körbe az utakon. Egyre több világítási funkció megvalósításához választják a LED technológiát, hiszen egyszerre ötvözi a nagyobb fényerőt és a modern megjelenés változatos lehetőségeit.

A technológia robbanásszerű fejlődésének köszönhetően számos fényárnyalattal és erősséggel, különböző módon világító lámpák érhetők el. Ilyennek például a szinte határtalan formavilággal a teljes LED csíkok vagy a LED pontos, illetve a dinamikusan világító LED megoldások. Utóbbi viszonylag új - még csak egy pár éves - gyártói látványelem és az első, valamint hátsó lámpatestekbe szerelt indexeknél jelent meg, de alkalmazása már kiterjed a visszapillantókba épített irányjelző fények esetében is. Egy biztos, nagyon figyelemfelkeltő megoldásokról van szó, így azzal együtt, hogy támogatják a biztonságot, biztosak lehetünk benne, hogy némi elismerő irigységet is kiválthatnak másokból. Éppen ezért a gyári mellett a LED-ek utólagos alkalmazása is egyre népszerűbb és dinamikusan növekszik. Nagy előny, hogy egy egyszerű lámpacserével is látványos változást érhetünk el, amitől még ütősebb kinézete lesz szeretett autónknak.

Most bizonyos Volkswagen modellek tükör index cseréjéhez adunk tippet! A világszinten piacvezető, a járművilágítási innovációk terén élen járó OSRAM az idén vezette be a piacra a közúti közlekedésre ECE jóváhagyott, on-road LEDriving Dynamic Mirror Indicator lámpatestet. Ezek a vadonatúj tükörre szerelhető dinamikus jelzőfények egyelőre azok számára elérhetők, akik egy Golf VII-essel – ideértve a facelift Golf VII-est vagy másnéven Golf 7,5-t -, illetve egy második generációs Touran-al róják a kilométereket és eredetileg halogén megoldással működik a tükörindex funkció. A palettát szélesítve, és még több autó tulajdonosnak kedvezve, az év végéig további típusokhoz is megjelennek a kompatibilis változatok: a VW Passat B8, a VW Arteon, a BMW1/2/3/4/x1 sorozat modellejeihez, valamint az Audi A4 és A3 8V, illetve a harmadik generációs Seat Leon minden változatához.

LEDriving Dynamic Mirror Indicator – VW Golf VII és Golf VII facelift, VW Touran II

Dinamikus tükörbe szerelhető irányjelző lámpatest, ami egyedi megjelenést kölcsönöz. Kétféle változatból választhatjuk ki a stílusunknak megfelelőt: white és black. A beépített csúcstechnológiának köszönhetően kitűnő homogén fényeloszlás jellemzi. Az alkalmazott modern, minőségi LED-ekkel a minimum előírásokhoz képest, akár 200%-kal több fényt biztosít. A fényerő, valamint az intenzív, nagy kontrasztú borostyán színű dinamikus világítás tökéletes észlelést eredményez a szembeforgalom számára. Működését használat közben jelzőfény igazolja vissza a vezető számra. Az egyszerű plug & play telepíthetőség miatt nincs szükség semmilyen módosításra, de még a korábbi kábelezés megváltoztatásával sem kell bajlódni. Az alkalmazott minőségi anyagok miatt a burkolat ellenáll a közlekedésből és időjárásból eredő behatásoknak.  A gyártó hosszú élettartamot ígér és 5 éves garanciát biztosít.