Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Ferenczy Gábor, vagy ismertebb nevén Poznamokus Passatja a 2005-ös szezon egyik legnagyobb mértékű módosításán keresztül esett autója. Az eredetileg kék színben pompázó kombi a Carstyling.hu szépségverseny során alkalomról-alkalomra - mondhatni a szemünk láttára - változott át végül arra szintre, hogy joggal képviselhesse oldalunkat az Auto Mobil 2005 kiállításon.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A történet tavaly tavasszal kezdődött, ekkor került az - akkoriban még teljesen gyári állapotú - fauvé Gáborhoz. Elmondása szerint kezdetben - legalábbis átalakítások terén - semmi komolyabb terve nem volt vele, de ismerve elődjét (anno az oldalunkon is szereplő Honda Civicet), sejteni lehetett, hogy nem sokáig marad Saloon kategóriás az autó. Gyári állapotában utoljára egy júniusi, kunmadarasi gyorsulás alkalmával láthattuk a Passatot, ezt követően Gáborék egyre mélyrehatóbban másztak bele a lelkivilágába.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Elsőként a motorteret vették kezelésbe. A 1.9TDI erőforrás átalakításainak lelkét egy komolyabb turbó jelentette, melynek köszönhetően a gyári nyomást csaknem 1 bar-ral, 1.8-ra sikerült megnövelni. Az elektronika is módosult, a chiptuning áldásos hatásainak köszönhetően végül kb. 200 lóerőt szabadít a motor az első kerekekre. A motortuning végeztével némi optika is került a motorháztető alá: a takaróelem krómszínű festést, valamint egy airbrush ábrát kapott.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az igazán látványos változást azonban a külső átalakítások jelentették. A teljesen egyedi sémájú flip-flop festés alig egy hét leforgása alatt készült el, első ízben pedig az I. Viharsarki Tuning Fesztivál keretei között volt megtekinthető, melyre mi is meghívást kaptunk. Az autóra személy szerint először nagyon nehezen ismertem rá, hihetetlennek tűnt, hogy ennyire rövid idő alatt ilyen sokat változott. Az átalakítások szinte teljes egészében Gáborék keze munkáját dícsérték, a festés azonban - köszönhetően a nagy sietségnek is - elsőre nem teljesen olyanra sikerült, mint megálmodták. Mindezt persze messze kompenzálták a további átalakítások: Rieger első lökhárító, és 19" Lorinser felnik kerültek a Passat alá, melyekkel első olvasatban igencsak meggyűlt a baja a sárvédőknek. Az első teleszkópokra az FK sportrugói kerültek, 4 cm-es ültetést biztosítva Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!az orr-résznek. Az így kapott - kissé döntött - beállás pedig talán jobban is áll a kombinak. Króm kilincsek és sporttükrök kerültek a gyári elemek helyére, a hátsó lökhárítót pedig megszabadították a felesleges műanyag koptatótól. Az autó elejére jelnélküli króm hűtőrács és egy hoodprotector került díszítésképpen, mely aztán versenyről-versenyre más színben pompázott, míg végül Gábor rá nem unt.

Az apróbb tökéletlenségek megoldására mindössze néhány hetet kellettt várni. Oldalanként 1.5 centiméteres szélesítés, valamint a kerekek alá szerelt pogácsák megoldották a felni-problémát, mely eredetileg mindkét oldalával beleért a kaszniba. A festés - megfelelő alapszín kiválasztásával - összehasonlíthatatlanul szebb lett, mint a korábbi verzió. Az öt színben pompázó zöld-kék-lila-arany-szürke Standox Violet fényezés remekül passzol az - autó felső részén meghagyott - gyári metálkék festéshez.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Szezon végére Gábor még egy érdekes újdonsággal rukkolt elő a motort illetően: a turbó mellett egy WRX alkatrész méreteit hajazó lefúvószelep figyel, mely szorgalmasan tüsszög is gázelvételkor. Mivel a turbódízel motor más elven működik, mint benzines társai, a szelep vezérlését saját elektronika, és egy mágnesrelé segíti elő.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az utastér még átalakításra vár: jelenleg mindössze egy váltógomb és váltószoknya alkotja a gyáritól különböző elemek listáját, viszont a HIFI már beállítás nélkül is aranyérmet nyert. A szettet egy Alpine fejegység, Crunch erősítő alkotja, mely RainBow első szettet és egy Kicker ládát szólaltat meg - mégpedig nem is akárhogy. A teljes beltér egyébként a tervek szerint királykék és fekete flockolt elemekkel fog kibővülni, de mindez már a jövő zenéje.

Ehhez hasonlóan tervben van még egy pár Angel-Eyes lámpatest, és Gábor nagy álma, az Air-ride futómű, melyhez a felnik és a szélesítés ugye már adottak. Így várhatóan hamarosan már nem csak a a lefúvószelep fog sziszegni a Passatban!

Az autó a 2005-ös év MüllerArt-Carstyling szépségversenyén, a profi kategória összetett 3. helyét érte el, holtversenyben Szilvi-OC Calibrájával.

Típus

Volkswagen Passat

Tulajdonos

Ferenczy Gábor (Poznamokus)

Motor

Motor

1.9 PDTdi, módosított turbó, 1.8 bar turbónyomás, chiptuning

Teljesítmény

cc. 200 LE

Kipufogó

EGRUS DTM ovál

Futómű

Gumik

Pirelli Pzero 235/35 ---- 255/35 R19"

Felnik

LORINSER 19"

Rugók

-40 mm FK ültetőrugő (elől)

Egyéb

Elől 5 mm, hátul 20 mm nyomtávszélesítés

Külső optika

Karosszéria

Riger első lökhárító rácsozva, oldalanként 15 mm sárvédőív szélesítés

Egyéb

Króm M3 tükrök, króm kilincsek, jel nélküli hűtőrács, hood-protector

Festés, dekor

Metál kék + Standox Violet flip-flop fényezés, tanksapka airbrush

HIFI

Fejegység

Alpine 9855R

Erősítő

Crunch DIGI 1000W + Mac Audio may daimon

Hangfalak

Kicker 1000W + Rain Bow szettek