Ken Block a Gymkhana 10-ből ismert Fiestája volt idén a SONAX stand dísze

Annyi biztos, hogy nem sokat ideje van unatkozni a SONAX rendezvényekért felelős csapatának. A több, mint 60 éves múlttal rendelkező, német prémium autóápoló-márka évente alaphangon 20 nagy rendezvényen állít ki globálisan, ebben a számban pedig nincsenek benne az egyes helyi képviseletek által lefedett kiállítások.

A világ legnagyobb háttéripari seregszemléje, a SEMA Show most sem maradhatott ki a repertoárból, ahol a márka ismét tekintélyes standdal képviseltette magát - mindez nagy szó, hiszen eleve ritka, hogy európai cégek közül bárki ilyen méretű installációval jelenjen meg odakint, pláne ekkora felhajtás mellett. Az idei show pedig egyébként is különösen fontos állomás volt a márka történetében: immáron tizedik éve tették tiszteletüket a las vegasi parádén, amire természetesen nagyon készültek.

Habár autóápolási termékek területén a SONAX piacvezető Németországban és az egyik vezető gyártó e téren világszerte, 2009-ben még egy félreeső folyosón, 24 négyzetméteres aprócska standdal futottak neki az amerikai piac meghódításának.

A SONAX standjának évek óta fix a helye a North Hall szívében

Tették ezt azért, mert köztudottan a német minőség az, amit odakint is maximálisan elismernek, sőt keresnek a szakemberek, hatványozottan igaz ez bármely, autókhoz kapcsolódó vállakozásra. A SONAX sikere pedig innentől kezdve szinte garantált volt, így nem meglepő, hogy mára fix helyük van az autóápolás, műhelytechnika és a szerviz témakörét felölelő North Hall közepén.

Az márkához híven végletekig igényes, jubileumi stand - mely a hasonló tematikában kiállító cégek építményei között az egyik legnagyobb volt - a szokásos sémát követve, azonban sokkal nyitottabb verzióban épült fel. Mindez indokoltnak is bizonyult, hiszen az érdeklődés hatalmas volt a termékek és az aktivitások - na meg persze a sztárvendégek iránt. A SONAX team tagjai egyen-fekete galléros felsőben, a brand logója mellett a 10 éves jubileumot jelölő emblémával jelentek meg odakint.

Dirk Hattenhauer

A standon ezúttal is Dirk Hattenhauer-rel, a cég marketing menedzserével beszélgettünk, aki szintén kint tartózkodott a rendezvényen.

Dirk neve ismerős lehet a tuning autók kedvelőinek körében is: annó, kontinensünk legnagyobb autós szépségversenye, az European Tuning Showdown indulásakor, 2010-ben és 2012-ben saját műhelye, a BSG Racing Team építése vitte el az első helyezettnek járó trófeát. Dirk ezután került a SONAX-hez, nem véletlen, hogy a cég rövid időn belül az ETS egyik főtámogatója lett.

A kaliforniai custom-király, John D'Agostino is állandó vendég volt a SONAX standján

Az igazán jó húzás azonban nem csak rendezvények és versenysorozatok, hanem maguk a tunerek támogatása volt. A márka szponzoráltjai - a SONAX VIP - körében több tucat minőségi európai showautó tulajdonosát találjuk meg, akiket termékekkel, valamint különböző juttatásokkal jutalmaznak szezononként. A gépek közül évek óta szép palettát láthat az AMTS közönsége is, nem lesz ez máskép 2020-ban sem.

Ha pedig már támogatás, a SONAX remekül ismerte fel a nemzetközileg ismert autós celebritásokban rejlő lehetőségeket is. Az amerikai piacot az egyik legnevesebb kaliforniai autóépítő, John D'Agostino megnyerésével kezdték el meghódítani, a "custom-király" azóta állandó résztvevője rendezvényeiknek a tengeren innen is.

A márkanagykövet, Ken Block a show alatt többször is dedikált a standon

A legnagyobb dobást azonban három éve ejtették meg, amikor a videóiról világszerte ismert Ken Blockot is leszerződtették szponzoráltjaik közé. A neves pilóta a SEMA Show alatt többször is feltűnt a náluk, a stand dísze pedig idén a Gymkhana 10-ben használt Ford Fiestája volt. Ken ezt a gépet hajtotta tavaly a Gymkhana Grid futamain is, nem csoda, hogy hatalmas népszerűségnek örvendett a látogatók körében.

Az igényesen felépített installáció rivaldafényében a márka szinte minden, kint elérhető árucikke megtalálható volt. Számos termékből létezik az amerikai regulációknak megfelelő "US-version", több terméket pedig akár ki is próbálhattak az érdeklődők, hiszen a SEMA Show - és úgy általában az amerikai piac - főleg a B2B üzletekről szól: a célközönséget itt az Európában gyakorlatilag ismeretlen detailer hálózat adja.

Neves detailer szakemberek demonstrálták a termékek hatékonyságát az érdeklődőknek

Ez alatt a kifejezetten a járművek teljes körű ápolására szakosodott személyeket és vállalkozásokat kell érteni, tevékenységi körükhöz pedig a külső-belső felületek takarítása és állagmegőrzése mellett az autó állapotának nyilvántartása és menetkész karbantartása is hozzátartozik. Odakint ez egyébként ez egy nagyon elismert szakma, egyfajta művészetként tartják számon és számos ikonikus képviselője lelhető fel kontinens-szerte. Elég csak például a saját TV-show-t vezető Mike Phillips-re gondolni.

A SONAX vásárlóit odakint főleg ez a réteg teszi ki, így a Profi-Line termékeket sem egyszerű halandók mutatják be a számukra. A standra erre a célra szerződtetett detailerek Észak- és Dél-Amerikából érkeztek, ők nyitástól-zárásig workshopokat tartottak az érdeklődőknek. E célból egy Mini Cooper komplett, polírozható elejével, tisztítandó üléssel, valamint lemattult lámpák tucatjaival készültek, melyeken jól lehetett demonstrálni a termékek hatékonyságát. 

Élőben varázsolták újjá a lemattult lámpatestet

Természetesen nem hiányozhattak innen sem a már jól bevált termékek, így például a Pumpás gyorsviasz, mely minden típusú lakk felületre használható, rendkívül hatékony tisztító- és konzerváló-emulzió. Valódi Karnauba viaszt tartalmaz, amely a lakkrétegnek hosszan tartó védelmet és csíkmentes, ragyogó fényt biztosít, erőteljes polírozás nélkül. 

Hasonlóan népszerű a nagyon finoman és intenzíven ápoló SONAX Prémium Carnauba viasza is, mely 100%-ig tiszta "első osztályú" karnaubaviaszból áll. Molekuláris szerkezetének köszönhetően maximális UV-védelmet és hosszan tartó ragyogó színt biztosít, megbízható védelmet nyújt minden környezeti hatással szemben és mély fényt kölcsönöz a lakk felületnek. 

A SONAX minden terméke megtalálható az USA piacán is

Bevonatok terén a lenyűgöző színintenzitású, hiheteten fényt biztosító Profi kerámia bevonat az egyik húzótermék, mely üvegkeménységű hosszú távú védelmet, valamint kivételes ellenállást biztosít az UV sugárzással, a vegyi anyagokkal, valamint az agresszív környezeti hatásokkal szemben, mint a közúti só, a kátrány, az utcai és az ipari szennyeződések. 

Na és persze ne feledjük a Wash and Seal aerosolt sem, mellyel egy kis extra kényetetéssel láthatjuk el az autót mosás után. A speciális vízlepergető wax spray-t a nedves kasztnira kell felvinni, lemosva pedig csak a ragyogó, szinte száraz, cseppmentes felület marad eredményül.

Az érdeklődőket folyamatos workshopok várták a standon

A stand ezúttal is nagyon felkapott volt odakint, sokan szeretik a márkát, így igazi találkozóhelyként szolgált a szakma nagyjai számára. A "Made in Germany" felirat mágnesként vonzza a súlyos amerikai vasak alkotóit, nem csoda, hogy e szlogen mindenütt kiemelten volt látható, beleértve természetesen magukat a termékeket is.

Köszönhetően a kifogástalan termékeinek, a SONAX márka népszerűsége töretlenül növekszik világszerte. A fő piac még mindig Európa, de alig valamivel lemaradva tőle követi Észak-Amerika, valamint Ázsia - azon belül is Kína, Japán és Malájzia. Ahogyan Dirk fogalmazott: "A márka a lehető legjobb úton jár, a célok pedig a szokásosak: megfontoltan, lépésről-lépésre növelni a brand népszerűségét és növelni az eladásokat."

Ken Block dedikál

A SONAX márka immáron 100 országban képviselteti magát, szerte a világon. Minőségi termékeinek, a precíz gyártásnak és a fejlesztéseknek köszönhetően a legmagasabb követelményeknek is megfelel, legyen szó akár az autósport, a tuning, vagy a klasszikus autók világáról. Ha tökéletes megjelenésre van szükség, a SONAX mindig kéznél van az autórajongók és a szakértők számára egyaránt.

A neves német autóápolási márka az AMTS állandó partnere, hazai importőre pedig az OIL Hungary Kft. SONAX pontok az ország egész területén találhatók, ahol a márka termékeinek széles választéka elérhető. Ezekről - és minden másról - a hivatalos weboldalon informálódhatsz: www.sonax.hu. Az újdonságok és akciók miatt érdemes követni a márkát facebookon, ha pedig online vásárolnál a termékekből, mindent megtalálsz a cég webshopjában is.

A SONAX teljes csapata a 2019-es SEMA Show-n

Kisorsoltuk SEMA Show 2019 játékunk nyereményét, a Chip Foose által dedikált pólót.

» Részletek itt! «