1999. Az eredetileg Dél-Afrikai felnimárkaként ismert DOTZ négy legendás betűje, az ezredfordulóra új kontinensen vetette meg a lábát. A márka beépült a német BBV Beteiligungs GmbH-ba, mely mára ALCAR Holding GmbH néven ismert.

Ezzel kezdetét vette az a márkafejlesztési és bővítési folyamat, melynek köszönhetően a DOTZ Európa-szerte a háttéripar egyik legfontosabb szereplőjévé vált. Mára a DOTZ a piac elengedhetetlen résztvevője, a folyamatosan változó autóiparban pedig a legmagasabb minőséget garantálja műszaki fejlesztései révén. Mindez épp elegendő indok, hogy vessünk egy pillantást a cég történetére!

Chrominium. Az új innovációk számos különféle felni-változatot hoztak a 2000-es évek elejére. Emiatt sem véletlen, hogy a DOTZ évtizedek óta fix induló az autóalkatrészek és kiegészítők legnagyobb vásárán, az Essen Motor Show-n.

Balról jobbra: DOTZ Silverstone, Essen Motor Show 2007, DOTZ Hockenheim

A neves brit versenypálya után elnevezett DOTZ Brands Hatch vérbeli Speed Style tuningfelnit takar. A divatos duplaküllős, kétrészes kerék rendkívül mély peremet kapott, lenyűgöző középrésszel és magasfényű polírral. A „Need for speed” szellemében tervezett DOTZ Brands Hatch a modern gondolkodású, fiatal tuningos közönséget célozta meg.

Egyedi és félreérthetetlen: DOTZ Las Vegas és DOTZ Las Vegas Dark – egy felni, kizárólag stabil idegekhez. A sötét fényű felnik abszolút újdonságot jelentettek akkoriban és valódi trendteremtők voltak a tuning világában. A krómozott verzió mellett a DOTZ kifejlesztette az extrém Las Vegas Dark kivitelt is.

A bestseller sok éven át: DOTZ Imola. Klasszikus ötküllősként, az Imolát sok autón lehetett megcsodálni hosszú éveken át. A DOTZ Imola tökéletes választás mindazok számára, akik harmonikus, de egyben ütős megjelenést keresnek járművükhöz.

DOTZ Brands Hatch, DOTZ Las Vegas, DOTZ Las Vegas Dark, DOTZ Imola

2008-ban végül eljött az idő. A DOTZ Hanzo-val a márka mérnökei olyan slágert gyártottak, ami még manapság is a toplisták élét ostromolja. Gyakran lemásolják, de felül soha nem múlják. A DOTZ Hanzo egy masszív, egy darabból készült felni, melynek már csak agresszív megjelenése is kellemes bizsergést vált ki az egyszeri autós tarkójából. Az öt küllő kialakítása ívelt szamurájkardra emlékeztet és azonnal felhívja a figyelmet magára.

A DOTZ történetének következő mérföldköve a 2010-es év volt. A Brand Hatch, az Imola és a Hanzo sikerei után szimplán megtiszteltetés volt a formatervezés finomítása és egy lépéssel tovább haladni a fejlesztés útján.

DOTZ Freeride Peak: A felni, amelyet a részletek optimalizálásával terveztek. Sportosan elegáns megjelenésével lenyűgöző, egyedi profilt biztosít a sofőr számára: tökéletes választás kiszabadulni vele a hétköznapi keréktárcsák szürke világából.

A DOTZ Tupac az excentrikus életmód és a rendkívüli elegancia ötvözete, egyedi geometriai mintázata agresszív hangulatot áraszt magából. A Tupac – Afrikából származó jelentése szerint "harcos", vagy "hírnök" – katonás megjelenését öt dupla küllőjéről és hatalmas pereméről kapta.

DOTZ Mugello Dark - Black Power: az impozáns felni megjelenését a tíz éjfekete Y-küllő erősíti. A DOTZ Mugello dark új ruhája csemege a tuningosok közössége számára, emellett erős, akár az olasz eszpresszó. A DOTZ Mugello a könnyű, Shine kivitelében is meggyőző.

Balról jobbra: DOTZ Freeride Peak, DOTZ Tupac, DOTZ Mugello Dark, DOTZ Mugello Shine

A tuning fegyvertár tökéletes kiegészítése a DOTZ Rapier. A sárvédő ívek alatti nemes pengék társaságot is kaptak: a Dark és a Shine kivitelt.

DOTZ Territory: egy masszív kerék, tíz dupla küllővel és sportos karakterrel, mely újraéleszti a tuningfelnik világát az SUV szegmensben.

Touge Graphite - esztétika és erő: A japán hegyi átjárók – a Touge-k – világa ideális játszótér a tökéletes kanyargáshoz. A DOTZ Touge Graphite nem csak tökéletes felni driftre, de egyediségével is hódít.

Balról jobbra: DOTZ Rapier, DOTZ Rapier Dark, DOTZ Territory, DOTZ Touge Graphite

DOTZ Fast Seven - tiszta teljesítmény: Míg a Halálos Iramban sorozat csak az ötödik részénél tartott, a DOTZ addigra már elérte a hetes szériát. A Fast Seven felszerelése legalább olyan szenzációval bírna a film tuningos jeleneteiben, mintha Vin Diesel gördülne be 900 lóerős Chargere volánja mögött. De maradjunk a pályán: a DOTZ a King Of Europe sorozatban tűnik fel!

2014 volt az év, amikor a DOTZ megépítette saját driftautóját, a DOTZ DD1-et.

A gép alapját egy 3,3 literes BMW E92 M3 adta, melyet hathengeres motorral és egy Rotrex Kopressor turbófeltöltővel házasítottak, amely 550 lóerőt szállít a hátsó tengelyre. Ugyanilyen meggyőzőek a további támogató partnerek, a Motul, a KW, a Falken, a K-Sport, a Remus, a Mishimoto és a Festool minőségi alkatrészei, amelyek vérbeli versenygépet gyártanak a DD1-ből.

DOTZ Kendo

A japán harcművészet, a Kendo gyökerei a szamuráj kardharc képzésén alapulnak – de mindez egyúttal egy speciális életmódot is jelöl. A DOTZ Kendo alumínium peremével párosított, rendkívül szögletes dupla küllői a kavargó pengék látványára hajaznak, melyek a mélyen polírozott középrész körül forognak menet közben.

>>  RevVo << lution

Az "ipari" forradalmat technikai szerkezetváltásnak is szokták nevezni. Az alufelni elnevezését a DOTZ Revvo számos feljavított részlete ihlette, amelyek együttesen forradalmi változásokat eredményeztek.

A DOTZ Revvo bronz, sötét vagy fekete változatban kapható - mindenki számára, aki szereti a kissé sötétebb fényű felniket.

Balról jobbra: DOTZ Revvo, DOTZ Revvo Dark. DOTZ Revvo Dark, DOTZ Revvo Black Edition

2017: új év, új kiadás, DOTZ SP5! Üdv az erő sötét oldalán... Az új DOTZ SP5 Dark-kal garantált az agresszív megjelenés, amelyet senki sem fog egyhamar elfelejteni.

DOTZ CP5 – a konkáv erő: A DOTZ CP5-tel a klasszikus 5-küllős kerék meglehetősen egyedi értelmezést kapott. A küllők a keréktárcsa pereméhez csatlakoznak, így a matt grafit felni nemcsak nagyobbnak tűnik, hanem a speciálisan kialakított középrészen található 5-lyukas csatlakozással és az "intelligens középpel", mélyebb és erősebb hatást is kelt.

Balról jobbra: DOTZ SP5 (egyedi kivitel), DOTZ SP5 Black. DOTZ CP5 Dark, DOTZ CP5

Agresszív. Éles. Tuningolt. (DD2)

2018-ban már a második DOTZ demóautó ünnepelte világpremierjét az Essen Motor Show-n. A DOTZ egy 2JZ GTE Toyota motort telepített a BMW Z4 Coupé tiszteletreméltó kasztnijába. A háromliteres, ikerturbós motorban rejtőző tartalékok, valamint remek tuningolhatósága miatt jóval megelőzte a korát. Az extravagáns projektet a legfrissebb BMW Z4 és a Toyota Supra új kiadása ihlette. A DD2.JZ stílszerűen az Essen Motor Show-n debütált.

DOTZ Misano - A határok feszegetése

A DOTZ Misano tuningfelni ötlete az új DOTZ projekt DD2.JZ projektautóról származik, amelyhez a gyári alufelni egyedi, koncepcióváltozatát készítették el. Az alapot a mély perem és a nyitott küllők adták, a konkáv felépítés a maximális mélység eléréséről szól. A műszaki szakértelem és készség tette lehetővé a DOTZ számára a „maximális teljesítmény” elérését. A maximálisan vékony, finom hangvillákra emlékeztető küllőpárok teszik az új Misano-t annyira egyedivé.

Balról jobbra: DOTZ Misano Dark, DOTZ Misano Dark, DOTZ Misano Grey, DOTZ Misano Grey

Most azonban abba kell hagynunk a múlton való rágódást: egy kis betekintés az új szezonra határozottan megér egy misét. Vess egy pillantást a DOTZ 2020-as design-nagyágyúira!

Ha pedig igazán jó kedvedben vagy, érdemes rögtön a felnikonfigurátorra váltanod, hogy saját autód is felszerelhesd a kiszemelt kerekekkel. A legjobb pedig, ha azonnal felveszed a kapcsolatot a legközelebbi viszonteladóval.

Látogass el most a DOTZ felnikonfigurátor oldalára!

Mit érdemes tudni az ALCAR-ról?

Az AEZ, DOTZ, DEZENT márkákat itthon az ALCAR Hungária Kft. forgalmazza. A felnik mindegyike hatóságilag elfogadott TÜV-engedéllyel (sőt, H-engedéllyel is) bír, így nálunk is legálisan forgalomba helyezhetők. A kerekekhez remek 3D konfigurátort kínálnak, melynek segítségével Te is felpróbálhatod őket virtuálisan az autódra!