Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Már számtalanszor beigazolódott az a tény, hogy nem minden a teljesítmény - közúton is, de főként versenypályán legalább annyira fontos a megfelelő kezelhetőség megléte. Ezt hivatott bizonyítani az elsősorban kiváló sport futóműveiről ismert német Eibach. Legújabb koncepciójuk szlogenje is ennek tükrében hirdeti az igét: „Horsepower for the turns” nyersfordításban - lőerők a forduláshoz.

Az Eibach egy V8-as 400 lóerős Aston Martin Vantage személyében kiváló tuning alapot talált, néhány professzionális partner (Prodive, Pirelli, Alpine Electronic) segítségével pedig igen látványos autót építettek. Az Eibach Vantage koncepcióját lélegzetelállító megjelenés, komoly teljesítmény és hihetetlenül jó kezelhetőség jellemzi.

Az autó kiváló kezelhetősége a Bilstein elektronikusan állítható keménységű sport teleszkópjainak, valamint az Eibach saját gyártású Pro-kit elvevezésű sport rugóinak köszönhető. A szerencsés sofőr mindent az autóból kezelhet: csak egy gombnyomás, és a futómű beton kemény lesz kész egy kis pályaautózásra. Az Eibach a biztonság kedvéért felszerelte a Vantage-t egy toronymerevítővel is.

Egy ilyen autónál a teljesítmény sem elhanyagolható tényező, erre tesz utalást a koncepció nevében szereplő 400+ felirat is. Itt jött képbe a Prodrive csapata: s kezelés után a Vantage V8-as 380 lóerős és 410 Nm-es erőforrása cirka 425 pacit és 440 Nm-t teljesít. Ebből kifolyólag az autó végsebessége 295km/h, valamint a 0-100km/h-ra való gyorsulása is 4,7 másodpercre javult. Annak érdekében, hogy az ember nyugodt szível kipróbálhassa az autó végsebességét - természetesen nem az M1-en - a leszorító erőt is megnövelték. A szélcsatornában történt teszteléseknek hála a Prodrive 45%-os leszorítóerő-növekedést ért el. Ebben nagy szerepet játszanak az új aerodinamikai kiegészítők, mint például az autó elejére és hátuljára felkerült, karbonból készült lökhárító toldatok.

Tökéletes kezelhetőséghez ideális súlyú felnik is kellenek. Azonban nem ez az egyetlen kritérium, aminek egy Aston Martinra felkerült felninek meg kell felelnie. Az optimális súly mellett nagyon fontos, hogy dögös és méretes legyen, valamint a legfontosabb, hogy passzoljon az autó karakteréhez. A választás az extra könnyű, egy hasonló méretű "mezei" felnitől kb 1 kg-al könnyebb DBR9 GT1-es tárcsákra esett.

Kezelhetőség szempontjából elengedhetetlen a megfelelő gumiválasztás is. Alapos tesztelések után, a Pirelli P-Zero Corsa abroncsai kerültek fel, igen komoly méretben. A több, mint 400 lóerő úton tartásáról elöl 245/40-es hátul pedig 285/35-ös papucsok gondoskodnak.

Az Eibach Vantage mindemellett tekintélyes hangerővel is fel van vértezve. Ez három dolognak köszönhető: A V8-as motor kellemes dübörgő hangjának, egy új kipufogó rendszernek, valamint az Alpine Electronic hifi installációjának.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!