Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A KTM Európa második legnagyobb motorkerékpár gyártó cége. Ezután, talán sokakban felmerül a kérdés, hogy ez a cikk inkább illene a motorstyling oldalára. Azonban azt kell, hogy mondjam, nincs itt semmiféle tévedés, hiszen a KTM elkészítette első autó koncepcióját az X-Bow-t.

A 21. század elejére a KTM már az offroad motorok gyártásában piacvezetővé nőtte ki magát, ezért akár logikusnak is tűnhet az a lépésük, hogy egy másik területen is bizonyítani akartak. Így készült el a látványos X-Bow. A jövőben talán már motor jogsi nélkül is bátran fordulhatunk a céghez.

Az X-Bow a versenysport szellemében épült és a tökéletes vezetési élmény mellett kiváló teljesítménnyel is rendelkezik. A KTM ügyelt arra is, hogy egy autóhoz képest kevés önsúllyal tovább javítsa a menetteljesítményét. A lehető legkönnyebb anyagokat felhasználva a végeredmény körülbelül 700 kg, ami igen jónak mondható egy négykerekű tekintetében.

Az autó külseje teljesen egyedire és futurisztikusra sikeredett: kicsit gokartos kicsit F1-es látványt nyújt. Az X-Bow nyitott utasterével, 70mm-es szélvédőjével, F1-es jellegű futómű kialakításával igen komoly versenyautónak tűnik. Szerencsére nem csak úgy tűnik, hiszen az X-Bow kezelhetősége bármilyen versenypályán megállja a helyét. A minden tekintetben agresszív, egyedi és dinamikus külső tervei a híres-neves osztrák Kiska dízájn stúdiójában születettek meg. Az X-Bow egyszerűen száguldásra született. A Kiska csapatának profizmusáról talán mindent elárul, hogy az elmúlt 15 év KTM motorjainak aerodinamikája az ő munkájukat dicséri.

Az autó külsejéről érdemes egy kicsit bővebben beszélni. Az egész karosszériát karbonból készítették, valamint kétszínű narancs, fekete fényezéssel látták el. A futómű - funkciója mellett - még látványelemként is megállja a helyét, F1-eshoz hasonló kialakításával. Végezetül az egyedi külső tükrök, az igényesen elhelyezett kipufogó, illetve a diffúzor is említést érdemel.

Az autó egy kb 70 kilogrammos karbon vázszerkezet köré épül, amelyet a világ talán legsikeresebb versenyautó építője, az olasz Dallara készített. Az X-Bow könnyű és merev karosszériája mindemellé nagyon biztonságos, az elől kialakított energiaelnyelő résznek köszönhetően. A pilóta és az utas további biztonságát négypontos övet garantálják.

A megfelelő teljesítményéért a KTM egy igen komoly partnerrel szerződött. Az X-Bow koncepcióban egy teljesen alumíniumból készült, négy hengeres turbós Audi szív dobog. Az alap X-Bow 220 lóerővel gazdálkodhat, de néhány változtatásnak köszönhetően akár 300 lóerő is rendelkezésünkre állhat. Előzetes tesztek alapján az autó 0-100 km/h-ra való gyorsulása 4 másodperc alatt lesz.

A fékerő meglétéről pedig egy másik igen impozáns partnercég a Brembo gondoskodott. A tökéletes kezelhetőség és vezetési élmény érdekében pedig felszerelésre került egy differenciálmű is a hátsó tengelyre.

Mint mindennek a súlycsökkentésnek is megvan a maga böjtje. Jelen esetben például a hifi és a légkondi esik áldozatául a karcsúsításnak. Továbbá - koncepció lévén - az X-Bow nem rendelkezik számos az utcai használatban nélkülözhetetlen berendezéssel. Mondjuk egy ilyen versenypályára született autó esetében, minden megvan, amire szükségünk lehet.

A KTM egyébként az autóhoz külön öltözetet és egy bukósisakot is kínál. Az X-Bow-t először a 2007-es Genfi Autószalonon mutatják be a nagyközönségnek. A 40 ezer eurós alapárú autóból először csak 100 darabos szériát készítenek.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!