Április 14.
Hetek óta vártuk ezt a napot.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Április 14.-én, 158 évvel ezelőtt, ezen a napon Debrecenben az országgyűlés határozatban fogadta el a Habsburg-ház trónfosztását és Kossuth kormányzóságát a Függetlenségi Nyilatkozatban.

142 évvel ezelőtt pedig e napon kapott halálos lövést Abraham Lincoln az Amerikai Egyesült Államok elnöke John Wilkes Booth fegyverétől.

47 évvel később szintén április 14-én Új-Fundland partjaitól mintegy 150 kilométerre A Titanic jéghegynek ütközött.

Történtek nagy dolgok a történelem folyamán Április 14-én, amikről csendben megemlékeztem, de hát ez a nap nem erről szólt: a vidámságról meg a nagy öröm és bódottáról!

Útjára indult a 1. Magyar Országos Drift bajnokság!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Nem is olyan régen tanúi lehettünk annak, hogy egy új autós szakág született, ami most elindított egy versenysorozatot!
Sokan vártuk ezt, mint nézők, és versenyzők egyaránt, hiszen ez egy nagyon látványos és izgalmas versenysorozatnak ígérkezik, ami teret ad a technikának, és az egyéni tehetségnek.

Internetes fórumokat olvasva, nyilvánvalóvá vált, hogy mindenki igyekszik az autóján megfelelő módosításokat véghezvinni, célirányosan ennek a sportágnak építeni autóját. Gondolok itt példának okáért a felfüggesztésre, aminek a drifthez keménynek és közvetlennek kell lennie, valamint a motorra, aminek nagyon kedvező nyomatékgörbével kell rendelkeznie. Minderre volt is precedens, dögivel.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Felhozatal terén még mindig a BMW a domináns márka, és valószínűleg az is fog maradni, hiszen kishazánkban ez az egyetlen nagy létszámban forgalomban lévő hátsókerekes autó. Ráadásul elég könnyen is tuningolható márka, ami esetünkben ugye nem egy hátrányos tényező.

A boxutcában kapkodtam is a fejem, látván, hogy bekéredzkedett egy-két V8-as motor a BMW E30-ak motorterébe, de volt E36 M3 motorral szerelt verzió is, kész őrület!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Tehát a recept egyszerű: végy egy 5-ös, vagy az akár 7-es BMW-ét, amiben „nagy motor” van, és a mocit rakd bele egy 3 sorozatú BMW karosszériába.

Az sem baj, ha cipőkanállal kell beletuszkolni, a lényeg az, nagy legyen a kraft, - minél több nyomaték, és lóerő pörgesse a hátsó kerekeket. Utána már csak egy jó futómű kell, no meg egy jó sofőr...

Amerkai autók is képviseltették magukat, két Camaro személyében, valamint volt egy közúti amcsi cirkáló is, ami motorhiba miatt volt kénytelen feladni a versenyt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Köztudottan japán sportról beszélünk, ezért már nem maradhattak ki a „keleti” autók sem! Láthattunk Romániából érkezett Mazda RX 7-est, Lengyelországból jött NISSAN SILVIAT, ami úgy nézet ki, mintha a D1-es versenysorozatból teleportált volna ide. Naés persze Nissan 200SX-et is.

Már az edzések ideje alatt lehetett látni, azt a fejlődést, amin a pilóták átmentek. Jóval kevesebb megforgást láthattunk, az egyre nagyobb rutinnal rendelkező versenyzőktől.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A drift OB-hez már kell egy jó autó, valamint egy tehetséges volánzsonglőr is. Ez a párosítás nagyon fontos, mert voltak példák, ahol érezni lehetett a tehetséget, csak a gépjármű volt kevés a megfelelő szinten történő kamatoztatásához. A látottakból okulva, kb. 170 lóerő az, aminek meg kell lennie ahhoz, hogy valaki az élmezőnybe kerüljön. Mindez is csak itt, a kecskeméti gokartpályán érvényes, tudniillik itt nem nincsenek nagy sebességű kanyarok. A pontozott szakaszon mért sebesség ritkán haladta meg a 65km/h-t. Sőt, átlagban inkább kevesebb volt, ezért még egy jó érzésű rendőr sem büntetne meg a közúton!

A nap kezdetén 52 nevezést adtak le a szervezőknél. A délelőtti szabadedzést követően elindult a véresen komoly harc a 32-es főtáblára kerülésért, amit a 16-os főtábla követett. Nagyon izgalmas küzdelmet láthattunk, ami kisebb emberi drámákhoz vezetett.

Volt, ahol egy szelephimba adta meg magát, vagy egy differenciálmű mondta be az unalmast, vagy egyszerűen a túlvállalás vezetett egyenes kieséshez.

Beszéljünk egy kicsit az emberi tényezőkről is. Kivédhetetlen dolog, egy ilyen kiélezett versenyben a lámpaláz, ahol mintegy 5000 ember figyeli a pilóta és autója összetett mozgását. Ezen tudni kell uralkodni, mert az adrenalin furcsa dolgokra képes. Tehát nem csak a tecnika számít!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Sok tehetséges pilótát láttunk, a teljesség igénye nélkül: ott volt pl. a mindössze 14-éves Levota Sándor, aki az elismerésre méltó 10-ik helyet szerezte meg!

Volt női versenyző is, Szántó Nikolett személyben, aki igencsak felrakta a lécet a férfiak számára. Igen magabiztosan uralta a 286 lóerőt, az autójában egy 3000ccm M3 motor dolgozott!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A harmadik fordulóból kiderült, hogy ki az a 4 versenyző, aki esélyes a győzelemre:
Kerényi Ádám a 4400cc- is V8-a szönyeteggel, ő az előkelő negyedik helyet szerezte meg

Radák János, akinek 3 és fél literes Alpina motor dolgozott a gépébe. Nagyon szép íveket, és szögeketKattints a képen a galéria megtekintéséhez! autózott, egésznap egyenletes teljesítményt mutatott, de volt egy kisebb rontása, ami miatt a harmadik helyre szorult.

Bodogán Gábor, aki hagyományosnak nevezhető M20-as 2500cc-is 175 lóerős motorjával, és precíz technikájával fel tudott állni a dobogó második fokára! Nem mindennapi teljesítmény, mert motorerőbenKattints a képen a galéria megtekintéséhez! „gyengébbek” közé tartozott!

És Schweizer Dániel, aki megszerezte az első helyért járó trófeát! Ő nem hibázott, hanem nagyon látványos, hibátlan élményautózással, méltón érdemelte ki az első helyet.

Utolsó versenyszámnak Tandem drift, vagyis a Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!a páros drift következett, ahol két autó közössen bemutatott harmonikus mozgása volt a cél.

Radák Jánosnak és Kerényi Ádámnak sikerült a kivitelezni a legjobban ezt a feladatot, voltak olyan helyzetek ahol egymástól fél méterre csúsztak kersztben! Finta-Willisits páros lett a harmadik, a 14 éves Ifj. Levota és a párja 3. lett !

Gratulálunk a versenyzőknek, és a rendezőknek, hogy ilyen profi tálalásban rakták elénk ezt a fiatal, de nagy jövő előtt álló autós szakágat!

Május 13-án Vasárnap Máriapócson, egy teljesen más stílusú tempós pályán szurkolhatunk újra a hazai DRIFT társadalomnak!

Respekt