Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az igencsak ritka típusként közismert Peugeot 405 T16-os neve bizonyára többeteknek - főleg a rali rajongóknak - ismerősen csenghet. Az 1988-ban „Az év autója” címet elnyerő 405-ös széria legnagyobb teljesítményű modellje több alkalommal is aranyérmet szerzett a Párizs-Dakar ralin. Neve szinte egybefonódik egy finn pilóta, Ari Vatanen nevével, aki a Colorado állambeli Pikes Peak ralin beállított rekordjával tette igazán híressé ezt a típust: a legendás 10:47,22-es időről videofilm is készült amely számos helyről letölthető azóta világszerte.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!E hírhedt gépezet egy példánya került 2002 júliusában Danielhez, aki saját bevallása szerint egészen addig az évig nem is tudott róla, hogy a 405-ösöknek létezik ilyen verziója. Ez évben viszont az akkori 405 SRI-je már cserére szorult, és mivel ebben sem csalódott, utánanézett mi lehet ennek a típusnak a csúcsmodellje. Szerencséje volt, és Svájcból pont tudtak neki hozni egy T16-ost, ami azóta Daniel életének egyik meghatározó elemévé vált. Igaz, az autó – melyből hazánkban összesen 4 db található - eleinte egy cseppet megviselt állapotban volt. Előző tulajdonosa egy koccanásos baleset során kissé leredukálta a csomagtér gyári méretét, így volt mit javítgatni rajta. Daniel viszont rögtön beleszeretett a fehér csodába, így a pénzt sem sajnálta rá: először minden hibát kijavíttatott rajta, teljesen felújította a kasznit, később alváz, üvegvédelem következett, majd teljes újrafestés – mindeközben betegesen ügyelt arra, hogy az utolsó csavarig minőségi alkatrészek kerüljenek kedvencébe. A kocsi alá fehér Technomagnesio felni garnitúra került, rendkívül jól illeszkedve az addig kialakított összképbe. Daniel a rendszámot is egyedileg válaszotta: a TTT-016 a kocsi típusára utal, a két „plusz” T-betű pedig csak a 3 karakter kitöltése miatt került fel (bár azóta már szárnyra kapott egy „Taxi, Turbo, Technomagnesio” magyarázat is, de ez csak a képzelet szüleménye lehet :)) . Végül, a vételár 1,5-szeresét az autóra költve született meg a nagy mű – ami gazdája törődését azóta több ízben is meghálálta.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Daniel jó ideig elégedett volt kocsijával, a végzete akkor érte utol, mikor idén tavasszal kilátogatott élete első gyorsulási versenyére, a tököli repülőtérre. Erre a versenyre került fel – csak a poén kedvéért – a Taxi Marseille felirat is, ami azóta meghatározó eleme lett az autónak: itt vált ez a T16-os a nagysikerű Taxi filmek magyar megfelelőjévé. Az autó első megmérettetésén gyári állapotában is remekül szerepelt, viszont Daniel nem érte be ennyivel: az alap fogásoknak számító tuning-technikák (sportlégszűrő, turbónyomás-növelés) után kicsit mélyebben is a motortérbe nyúlt: egy teljesen egyedi intercoolerrel egészítette ki addigi rendszerét, amelynek jópár tizedmásodpercet köszönhetett az egyre melegebb napokon megrendezett versenyeken. Az autó legjobb ideje 1/8 mérföldön jelenleg 8,7 mp, álló helyzetből 100km/h-ra 5,1 mp alatt gyorsul fel. Teljesítménye pontosan még nem lett megmérve, de az okosok kb 280 LE-re saccolják. Daniel a Taxival idén sok versenyen szép eredményt ért el, következzenek ezekből a top 3-as helyezések:

1. helyezés

EVO Gyorsulási verseny, 2003. április 19., Tököl

1. helyezés

Gyorsulási verseny, 2003. május 1., Kiskunhalas

1. helyezés

Hangár EXPO, 2003. augusztus 23., Szeged

1. helyezés

Gyorsulási verseny, 2003. július 18., Kiskunhalas

1. helyezés

Falunapok, 2003. szeptember 20., Harkakötöny

2. helyezés

Gyorsulási verseny, 2003. szept 13., Kunmadaras


Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az őszi szezonok során a Taxi már egy fokkal gyengébben szerepelt, köszönhető ez egy apróbb műszaki hibának, és az azóta rendkívüli módon megerősödött mezőnynek is. Danielt viszont nem kell féltenünk, hiszen a tuningolási folyamatoknak koránt sincs vége: a kézifékes indulások hatékonyabbá tételéhez egy durvább kuplungtárcsa kerül majd a gépbe, ezen kívül jónéhány blokkon belüli módosításra is sor kerül majd (ami jegyezzük meg jelenleg teljesen gyári állapotú)– viszont ezek mind csak a következő szezonra realizálódnak majd.

Az autót kívülről Daniel ez évi szponzora, a Démi Beton logója egészíti ki, valamint az elmaradhatatlan carStyling.hu szélvédőmatrica – amit ha minden jól megy, nem is olyan sokára rendelni is tudtok majd tőlünk.

Végezetül pedig következzenek az autó paraméterei:

Típus

Peugeot 405 T16

Tulajdonos

Papp Zoltán (Daniel)

Motor

Motor

2,0L 16V V4 Turbo

Légszűrő

K&N sportlégszűrő

Egyéb

Intercooler egyedi tuninggal

Futómű

Gumik

Michelin Pilot sport 205/45

Felnik

Technomagnesio Indianapolis 17"

Külső optika

Spoilerek

Gyári garnitúra

Dekoráció

Taxi Marseille felirat
carStyling.hu szélvédőmatrica

Egyéb

2 db szemöldök :)


A kapcsolódó videón Daniel Fókusz-beli szereplését nézhetitek meg újra, a linkek közt pedig találtok számos szép gyorsulást is Taxi Marseille módra.