Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Idén másodszor vettük célba Drezda városát, ahol szeptember 13-án éjjel, az XS-Edition hagyományos őszi nagy találkozójára került sor. A nyári treffennel ellentétben, a helyszínt egy bevásárlóközpont parkolóháza biztosította, mely minden megalkuvás nélkül telt színültig Németország tuning vasaival.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az igazat megvallva, amikor a show-t megelőző este, a szervezőkkel történt beszélgetés során közel 3.000 autót emlegettek, még elég nehezen hittem a fülemnek. Mikor másnap, úton odafelé már a városi körgyűrűn csupa átépített autóból álló kilométeres sorba futottunk, kezdtem másképp látni a helyzetet. Odaérve pedig valami egészen elképesztő látvány tárult elénk: a Kaufparkhoz tartozó parkolóban, akárcsak egy forgalmas hétfő délutánon, irtózatos telt ház volt, a helyeken azonban csak néhány ottfelejtett gyári autó állt. De a többi...

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az első ámulat után akkor jött a következő csapás, mikor beljebb érve feltűnt, hogy a lényeg nem is itt, hanem a föld alatt van, ahol további két parkolószint esett áldozatul az egyedi gépeknek. A legbelső bugyrokban pedig már keményen bent figyelt több száz igazi top autó is a germán szcénából, melyeket már egy nappal előre helyükre állítottak a szervezők. Mindeközben az autók csak özönlöttek befelé, jöttek mentek, világítottak, zenéltek, túráztattak, az egész hangulatot leginkább a Tokyo Drift parkolóházas jelenetéhez lehetne hasonlítani, csak éppen sokkal nagyobb méretben, és persze keresztben csúszó rizsrakéták nélkül.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Nemzetiségeket tekintve természetesen 99%-ban német rendszámokat konstatáltunk, elvétve akadt osztrák, de néhány francia és angol résztvevő is, ennyiért azért még nem lenne indokolt a nemzetközi jelző. Belebotlottunk viszont egy magyar autóba is, a gyönyörű zöld Passat tulajdonosa a rendszám tanúsága szerint egy hölgy, Lydia, vele azonban sajnos nem sikerült találkoznunk. Amit igencsak furcsálltunk, hogy a déli szomszédoktól egyetlen autó sem érkezett, pedig a cseh határ alig 30 kilométerre található a várostól.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A parkolóház legfelső szintjén állt a programoknak helyet adó színpad, valamint itt foglaltak helyet a szervezők saját tuningcégének és partnereinek autói, néhány igazán durva magánkézben lévő gép kíséretében. Cégek terén viszonylag szegényes volt a rendezvény, a Car-Art, Wheels Company, Continental, FK-Automotive mellett a szintén „csókosnak” számító Alpine tett ki magáért, ők már a föld alatt kaptak helyet, standjukra viszont nagyon komoly felhozatalt zsúfoltak be.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A kevés kiállító cég minden bizonnyal nem is csoda, hiszen hasonlóan az összes XS rendezvényhez, az Underground Show is mindössze egyetlen éjszaka, néhány órán át tartott, melyre mindenféle építményeket felvonultatni nem biztos, hogy indokolt. Tulajdonképpen egy remek hangulatú, gigantikus találkozóról beszélhetünk, ahová a tunerek egymás miatt látogatnak ki, és jól érzik magukat. Hihetetlen, hogy hazai fejjel az ember azt gondolná, hogy azért, hogy valamiért ennyi autós megmozduljon, valami igazán rendkívüli történés, vagy exkluzív show kell, itt pedig gyakorlatilag a résztvevők saját maguk alkotják a látványosságot, ráadásul nem is kevés belépődíj megfizetése mellett. Mindenesetre, mint a mellékelt ábra mutatja, kint ez a modell működik, azt viszont azért hozzá kell tenni, hogy nagyon komoly reklám is áll ezek mögött a rendezvények mögött.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az autók mellett, látogatók terén sem lehetett – vagy inkább lehetett – ok panaszra, a mindenfelé hömpölygő tömegtől igen nehéz volt fényképezni, a mennyiséget viszont jól mutatja, hogy egy 8 gigás kártyát így is sikerült telilőni. A rengeteg ember és a mindenfelé parkoló, folyamatosan mozgó autók között az ember sokszor azt sem tudta hol van, merről jött, mit látott már és mit nem – félelmetesen sok, és tömény volt ez egy estére, de pont ezért volt egyben lenyűgöző is.

Pontosan ez az, ami miatt kilátogatunk majd a következőre is ;)

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!