Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Egy hete sincs, hogy beszámoltunk a Driveline Motoring 450 lóerős sportszedánjáról, íme rögtön egy újabb EVO X tuning, melyet a Mitsubishi-átalakítás szakmájában méltán hírneves AMS Performance neve fémjelez.

Ha valaki még nem találkozott az elsősorban import autókkal foglalatoskodó chicago-i cég nevével, minden bizonnyal viszonylag fiatal korukkal magyarázható. A 2001-ben alapított vállalkozás 8 év alatt az egyik legismertebb EVO specialistává avanzsált, az új típushoz pedig elsőként jelentek meg motortuning opcióval az amerikai piacon. Mindemellett nem elhanyagolható tény az sem, hogy az AMS rendelkezik a világ leggyorsabb EVO VIII-asával: az általuk kúrált, 1130 lóerős (!!) dragster két hete, saját rekordját megdöntve teljesített 8.42 másodpercet negyed mérföldön, 271.59 km/h-ás célvonali sebességgel.


Az utcai EVO X-esekhez gyártott alkatrészektől persze nem kapunk ilyen eredményt, de egyelőre nincs is szó brutális átalakításokról. Motorikusan az AMS által kifejlesztett rezonátorcsővel, töltőlevegő-hűtővel, kipufogórendszerrel, valamint a vezérlés újrahangolásával 65 további lóerőt préseltek ki a gyárilag 276 lóerős, turbós motorból, a maximális nyomaték pedig 495 Nm-re nőtt. A módosításoknak köszönhetőn a maximális sebesség 250 km/h fölé, a 100 km/h-ás sprint pedig 5 másodperc alá szaladt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A teljesítményhez passzoló fékerőről a Girodisc rendszere gondoskodik, a jobb kanyarsebesség, és a – még – sportosabb vezetési élmény érdekében a KW állítható rendszere került felszerelésre. Úgy néz ki a Volk Racing garnitúrája elsőrangú ehhez a típushoz, ugyanis az AMS is ezt választotta, csak éppen 18” méretben. A fekete színben tündöklő CE28N görgők remekül passzolnak a kék fényezéshez.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az utasteret szokás szerint a Bride sportülései teszik biztonságosabbá, ami pedig még újdonságot jelent, a turbónyomásmérő, valamint a benzin/levegő arányát visszajelző órák ízléses elrendezése. A műszerek egy ügyes megoldással közvetlenül az EVO óráinak nyílásaiban helyezkednek el, anélkül, hogy bármilyen más infót kitakarnának.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az AMS már most számos egyéb kiegészítőt is kínál a viszonylag friss EVO X-hez, melyeket akár külön-külön megvásárolva is vadítható az autó. Motortuning terén a 65 lóerős szett azonban csupán a Stage 1-es csomag, melyből hamarosan további két lépcső is érkezik - érdemes lesz tehát odafigyelni.