Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A legnagyobb belga tuning kiállításként ismert International TuningSalon harmadik éve tartozik kedvenc nemzetközi rendezvényeink közé, így természetesen nem hiányozhattunk az idei kiadásról sem. Bár a show az elmúlt éveket tekintve láthatóan leszállóágban van, még mindig számos friss látványossággal szolgál a módosított autók fanatikusai számára.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Kisebb terület, kevesebb autó, megduplázott belépőjegyár, azonban töretlenül színvonalas felhozatal: dióhéjban talán így lehetne jellemezni a november második hétvégéjén lezajlott ITS 2008-at. Még emlékszem két éve, mikor először jártunk Mechelen óriás-hangárjában, hosszú órákba telt a rendezvény végigbóklászása, minden sarokban egy átépített Skyline parkolt, és Franciaországtól Angliáig rengeteg tuningcsodát láthattunk szerte Európából. A tavalyi év szinte 2006 megismétlése volt, azonban a komoly kiállító cégek számában már látszott a változás, sajnos nem pozitív irányban. Kárpótlásul azonban hihetetlenül kemény nemzetközi autókat kaptunk, ráadásként pedig - többek között - a West Coast Customs is dedikált a helyszínen. Akkor még éppen-éppen sikerült úgy megtölteni a csarnokot, hogy a legszebb építésű magánautók kedvéért indokolt legyen egy 100 férőhelyes sátrat felhúzni a Nekkerhallen mellé. Igaz, hogy szinte egytől-egyig megegyeztek az előző évi felhozatallal, de legalább voltak.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Idén azonban már nagyon szembetűnő volt a változás. Lehet ennek oka a válság, a költséghatékonyság, vagy csak simán a spórolás, ez a show már nem az volt, amiért szinte a kezdetektől idejárunk. Külön sátor hírből sem volt, hiányoztak a rendezvényen megszokott durva drift autók, és csak elvétve akadt nem belga rendszámot viselő gépjármű: kisebb különítmény a szomszédos Franciaországból, néhány német autó, és ezzel ki is fújt. Ami pedig a legfájóbb pontot jelentette, hogy az ITS programjaival már szinte összenőtt Fuel Girls csapatával sem találkozhattunk, csak valami tingli-tangli seggrázós műsorféleség próbálta helyettesíteni az angol lányok tűzforró bemutatóját. Nem sikerült nekik.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A hiányosságokon gyorsan túlesve azonban, bár a megszokottnál kisebb volumenű volt, de véletlenül sem lehetett színvonaltalannak nevezni a rendezvényt, ez pedig leginkább a gondosan összeválogatott – vagy folyamatosan átalakuló – hazai szcénának köszönhető. Lehet, hogy kevesebb autó volt kint, de egyezést alig-alig találhattunk az elmúlt évek felhozatalával. Szinte mindegyik állandó résztvevő teljesen átépült, vagy pedig új autók érkeztek helyettük – ugyanakkor a megmaradt cégek is igyekeztek kitenni magukért, amennyire csak lehet.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A nagy neveket említendő, a Pioneer ismét a legkomolyabb standdal érkezett. A 2008-as turnéhoz használt kamionjuk mellett gigantikus installációval, valamint számos közönségjátékkal igyekezett elmélyíteni az agyakban az autóhifi királynőjének nevét. A mélysugárzó-kitartó versenyen cukorka módjára kerültek kiosztásra a fejegységek, a stand köré pedig négy brutális demóautót állítottak ki, köztük egy Range Rovert, valamint ez évi demóautójukat, egy új Ford Mustang GT személyében. A tavalyi 1967-es Shelby Eleanor után tehát ezen a szinten is a megújulás a jelszó.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Más stratégiát választott a Dotz, aki felnijei promójához a már évek óta megszokott módszert vetette be: szexi csajok, minden mennyiségben. Standjukon napjában többször táncos előadás volt megtekinthető, mely során a ledér ruházatú lányok két vállalkozó szellemű egyént vetkőztettek gatyára, majd a közönség döntött, melyiküket szerette meg jobban e röpke bemutató során. A siker mindenesetre nem maradt el, azonban a cégek láthatólag nem nagyon igyekeztek összehangolni a vetélkedőket, és általában egyszerre folyt a kiabálás mindkét stand irányából. Mindez talán nem is lett volna akkora gond, ha nem közvetlen a Pioneer szomszédságában találjuk meg őket...

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Szokásos kamionját, valamint négy demóautóját hozta a KW Automotive, nagyobb felhozatallal jelent meg a helyi Hamann Motorsport képviselet, mellettük pedig az AC Schnitzer is tiszteletét tette kint, egy kétautós stand, és a lenyűgöző Tension koncepció erejéig. Jelentős többséget képviseltek a különböző felnis cégek, valamint természetesen a szokásos bazár a különböző lámpákból, légterelőkből és mindenféle kiegészítőkből – efféle árusokból meglepően sokat találtunk. Az eddigiekben az egyik fő kiállítót jelentő Toyo Tires viszont sehol sem volt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Aki viszont maradandót alkotott, a belga Fusion csapata: 5 exkluzív demóautóval – köztük egy egyenesen Angliából – valamint a kiállítás legjobb hostesseivel vonzották maguk, és a zöld lufiufonauták köré a tömeget. Hasonlóan az itthoni csapathoz, az ITS leghangosabb autóját is a Fusion szolgáltatta. Az új, a zöld színt már hírből sem ismerő termékcsaládnak egy Fiesta komplett csomagtere és hátsó ülése esett áldozatul, a hangnyomásra pedig nemigen lehetett panasz odabent, beülni mindenesetre senki nem akart.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A legszebb belga autókból válogatott standjára az ország legnagyobb tuning magazinja, a GR8, valamint számos kinti klub és csoportosulás is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. Összességében, ha ez lett volna az első ITS, amin kint voltunk, egy szavam nem lehetne, így azonban – bár valóban nem volt egy rossz kiállítás – kissé csalódottan hagytuk magunk mögött az idei, legnagyobbnak titulált belga show-t. Reméljük, mindez csak egy röpke átmenet volt, és jövőre már legalább ugyanazt kapjuk, amihez hozzászokhattunk az elmúlt évek során.