A főként Jaguarok és Land Roverek tuningjával foglalkozó Arden cég A-Type Lightweight modelljének sport változatát először az őszi, Frankfurti Motor Shown mutatták be, ahol persze osztatlan sikert aratott.

Ez a különleges sport autó a Jaguar XKR alapjaira épült, legyártásaiban pedig kizárólag emberi kezek vettek részt, mindenféle futószalag, vagy automatika nékül. A Lightweight RS-t főképp különleges aerodinamikai kialakítása különbözteti meg a többi A-Type-tól: lekerekített formák, elegáns, de ugyanakkor sportos stílus jellemzi az Arden új csodáját. Megépítésénél kizárólag elsőosztályú, súlycsökkentő műanyagokat használtak fel, ami összesen 145 kg-al teszi könnyebbé az alap esetben 1735 Kg súlyú modellt.

A Lightweight RS további különlegessége egy nemrégiben kifejlesztett 4.5 literes v8 motor, ami akár 500 lovas (373 KW) teljesítményre is képes. A motor erejét a különlegesen kialakított főtengely, súlycsökkentett dugattyúk és egy sport kipufogórendszer teszik még durvábbá. Az autót hajtó hatalmas erőt egy rendkívül hatékony fékrendszer tartja kordában, és néhány másodperc alatt bármilyen sebességről képes megfogni az elszabadult nagymacskát.

A modellt különlegessé teszik még az OZ Racing 3 részből álló könnyűfém felnijei, és a strapabíró futómű, amit kifejezetten az A-Type Lighweight RS-hez fejlesztettek ki. Ennek testreszabását minden vásárló egyénileg kérheti újonnan vásárolt Jaguárjához.

A Lightweight vezetőfülkéje teljes átformálásra került. A belső tér nagy részét egy biztonsági kamra foglalja el, minimális teret hagyva azon alkatrészeknek, amik nem kifejezetten a versenyzéshez kellenek. Az Arden egyébként a belső dekorációknál ragaszkodott a hagyományokhoz. A műszerfal és az ajtók is valódi bőr borításúak, csakúgy mint a kormánykerék, melyet az Alcantara bőr tesz még elegánsabbá. A sportosan is kényelmes vezetésről pedig természetesen Recaro sportülések gondoskodnak.

Az Arden elég magabiztosan tűnik modelljei megbízhatósága tekintetében, ugyanis 3 év garanciát ad minden vevőjének. Ha esetleg mégis valami baj történne, a modell javítására, illetve karbantartására bármelyik Jaguar-szervízben van lehetőség, ugyanakkor nem valószínű, hogy a legtöbb országban túl sok ilyet találnánk. Szóval aki esetleg kacérkodna a beszerzés gondolatával mindenképp kutassa fel a környéket ezek után. :)