Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Immáron harmadik éve, íratlan szabályként, május elejének környéke számunkra kötelezően Európa legnagyobb tuning kiállításán, a Tuning World Bodensee-n telik. A 2003 óta töretlen sikerrel megrendezett négynapos giga-show idén is számos meglepetést tartogatott – és habár valamennyire érezhető volt itt is a válság szele – csalódást egyáltalán nem okozott számunkra. Sőt!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A rendezvényt az eddigi hagyományoktól eltérően idén látogatói szinten volt szerencsénk megtekinteni, mindez persze nem jelenti azt, hogy hazánk fiai ne képviseltették volna magukat a nemzetközi seregszemlén. A négytagú delegációt ezúttal kivétel nélkül a H&H Design kézjegyeivel ellátott autók alkották, a 2006-os évhez hasonlóan, Budapest Tuning Club néven rendezkedtek be az A5 pavilon kellős közepén. Attis Audi A4-ese, Gergő Saxoja, Fetya teljesen átépült Seat Leonja, valamint Nakamura egy éve épülő Toyota Yarisa egy nemzeti színekben pompázó standon állítottak ki a rendezvényen – nem is kevés sikerrel, de minderről majd később!

A Messe Friedrichshafen az elmúlt év óta két további pavilonnal is bővült, a szervezők pedig láthatóan igyekeztek bevetni ezeket a területeket is a körforgásba. Zárva maradt viszont idén a legnagyobb, A1 jelű csarnok, így az elmondható, hogy egy csarnokkal nagyobb lett a kiállítás, az alapterület azonban maradt a tavalyi 80.000 m2.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A legnagyobb részt ebben az évben is a Club-Scene foglalta el, az Európa számos országából érkező, egyedileg épített vasak, hellyel-közzel összesen öt csarnokot töltöttek meg. Hogy kezdjük is a sort rögtön az új csarnokkal, a tavaly még építés alatt álló A7 a Truck kategóriát képviselte: számos szétairbrusholt, felcicomázott C-kategóriás gépjármű került bemutatásra. A kezdeményezés jó ötletnek tűnik, viszont még meglehetősen frissnek bizonyult, hiszen a pavilon alig harmadát sikerült megtölteni a teherautókkal.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az A6-A3 területek azonban színültig teltek a nemzetközi tuning szcéna gyöngyszemeivel. Számos gépet felismerhettünk a tavalyi évek felhozatalából, azonban meglepően sok új egyedi építést, valamint eddig még nem látott autót és klubot is megtalálhattunk odakint. Összességében felsorolni is nehéz lenne azt a mennyiséget és minőséget, ami kiállításra került ezekben a csarnokokban, annyi viszont biztos, hogy mindegyiknek megvolt a maga top kategóriás vasa.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az A6-ban – a hazai gyöngyszemek mellett persze – a legemlékezetesebb élményt egy teljesen átépített Volkswagen Bogár nyújtotta számomra. A metál narancssárga-fehér fényezéssel ellátott vas csomagterét, valamint hátsó üléseinek helyét teljes egészében kitöltötte az airride rendszer, valamint a STEG installációja, előbbiben mindez egy ízléses fehér műanyag borításban tálalva. Odabent hófehérre bőrözött kárpitok, hátul polír motortér gondoskodott a patyolat megjelenésről. Szintén érdekes volt még a Subaru motorral szerelt 300 lovas T3-as, valamint a számos makulátlan fauvé, melyekkel gyakorlatilag bódeni tavat lehetett volna rekeszteni.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az A5 meglehetősen vegyes felvágottként debütált, talán ez a pavilon volt a legkevésbé emlékezetes a többi klubos helyszín közül. Nagyrészt japán és francia autókat találhattunk itt, az rögtön feltűnt, hogy minden eddiginél több Nissan Skyline került kiállításra. Igazán kiemelni egyik autót sem tudnám, talán ami leginkább megmaradt, a Hello Kitty mintákkal ellátott rózsaszín Nissan Silvia. Ez sem azért, mert annyira extra lett volna, de láthatóan a gyengébbik nem kedvence volt: lefotózni is alig lehetett a folyamatosan utánpótolódó, sikongató csajgyűrűtől. A történethez még hozzátartozik, hogy talán itt volt a legtöbb töltelék-autó is, némelyiküknél érthetetlen, hogyan kerülhettek be erre a kiállításra. Csak egy példa: Koreai Streetracer csapat, csupa, gyáritól alig különböző Hyundai-al. Ez miért kell?

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az A4 mindenesetre kellemes felüdülést nyújtott felhozatal terén. A Yokohama Tuning Award helyszínéül is szolgáló csarnok díszét egy, a főhelyen kiállított Fiat Grande Punto jelentette. A kétszínű, bordó-fekete fényezéssel, valamint 19” felnikkel ellátott gép airride rendszerrel ült a talajon, a majdnem DUB stílusú gépet pedig ahol csak lehet, Maserati jelekkel látta el készítője. Az összkép mindenesetre nagyon hatásos volt, külön említést érdemel az egyedi sportülések kárpitozása, mely a motortértől a csomagtérig mindenütt megtalálható volt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Szokás szerint itt volt megtalálható a tavaly Carrera színekben megjelent csapat standja is, mely idén is emlékezetesett alkotott. Az autók ugyan maradtak harmadik éve változatlanul, de a standjuk a tavalyi versenypályás design után most egy komplett vadnyugati városrészletet ábrázolt, ahogy kell, lószerszámokkal, kaktuszokkal, Sheriffel… ismét ötletes volt, annyi biztos.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A VIP pavilonként szolgáló A3 ez évben is a legtöményebb élvezeteket jelentette. Annyi biztos, hogy nem lettem volna a zsűri helyében, akik ezek felett az autók felett ítélkeznek, rengeteg szebbnél-szebben és harmonikusabban megépített gépcsoda sorakozott fel ezen a nyolcezer négyzetméteren. Étkezőasztalnak használható futóművek és motorterek, hibátlanul bőrözött utasterek, egy vagonnyi airbrush és egyedi fényezés… kiemelni nehéz lenne bármelyik autót is, a képek alapján bizonyára mindenki megtalálja a kedvencét. Ami talán külön említést érdemel, a Las Vegas Sharan: ötletes témával, vaj- és kávészínűre bőrözött belsővel, rendkívül impozáns installációval, valamint egészen egyedi módon nyíló hátsó ajtajával kizártnak tartanám, hogy ne kapott volna díjat valamelyik kategóriában.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Egyik szenzációnak szánt különlegessége volt még ennek a csarnoknak a 2008-as Essen Motor Show parkolójának sztárja, a meghatározhatatlan alapra épülő Pavlin 681 „Phantom”. A műanyag elemekkel felismerhetetlenségig kiszélesített és újragondolt kupé inkább furcsa volt, mint szép – arról nem is beszélve, hogy a kivitelezés minősége bőven hagyott kívánnivalót maga után. A rendszám tanúsága szerint az autó a brutális beavatkozások ellenére teljesen street legal, ha másért nem is, talán emiatt lehetett érdekes.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az összes többiről pedig beszéljenek a képek, mint a mennyiségből látni fogjátok, igen nehéz lenne pár mondatban összefoglalni mindezt, ami a klubok égisze alatt kint megtalálható volt. A felhozatal sikere pedig garantált volt, jól mutatja mindezt az irtózatos tömeg, ami nyitástól-zárásig hömpölygött a járófelületeken.

Mindez pedig csak durván a kiállítás fele – hogy mi történt a céges részen, valamint külső területeken, megtudhatjátok a következő részből!

Folytatása következik!