Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

2009. június 13-án, egy hűvös szombat estén az XS-Edition csapata történelmet írt. Az új helyszínen megrendezett, sorrendben a 11-ik CarNight minden tekintetben rekordot döntött: soha nem látott mennyiségű tuning autó, és rengeteg látogató tette tiszteletét a kiállításon.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A retrós, és egyszerre hightec hangulatot sugárzó gyártelep tökéletes választásnak bizonyult a rendezvénynek. Míg a teljesen felújított üzem belsejét Németország és a környező országok válogatott gyöngyszemei töltötték meg, kívül, a kissé romos falak között parkoltak a találkozóra érkezett vasak. A felhozatal, bármiféle túlzás nélkül az eddig látott legütősebb volt: az egyéjszakás bulin minden eddiginél nagyobb mennyiségben vettek részt top kategóriás autók, gyakorlatilag olyan arányok mellett, hogy az erre a néhány órára már szinte túlzásszámba ment.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Németországban, tuning kiállítások terén vitathatatlanul a mi szívünknek is igen kedves Tuning World Bodensee az etalon, azonban aminek ezen az estén szemtanúi lehettünk, már egy csöppet más megvilágításba helyezi a dolgokat. Bár méreteiben, valamint felhajtásban vitathatatlanul a legnagyobbnak titulált Bodensee a jobb, a megjelent autókat tekintve viszont Drezda vitte a pálmát. Míg Bodensee sokasága között „csupán” néhány igazi gyöngyszemet találhatunk, az autók számában nagyjából harmadannyit felsorakoztató CarNight autóinak igen nagy százaléka adódik össze a legfelső kategóriás tuning vasakból.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Bár elvétve volt néhány, a képbe nem teljesen illő kakukktojás, általánosan az autók legtöbbje mellett indokoltan lehetett hosszú perceket eltölteni, akár csak egy-egy utastér, motortér, vagy installáció erejéig. A mennyiséget jól jellemzi, hogy bár nem kevesen voltunk kint, a show után mindenki tudott legalább egy kihagyhatatlan autóról, vagy átalakításról beszámolni, amit a többiek egész egyszerűen nem láttak.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az autók többsége természetesen a germán márkákból került ki, azon belül is a Volkswagen konszern vitte a prímet. Az világosan látszik, hogy ezen a területen lassan már igen nehéz újat mutatni. Az ezerféle ötlet és megoldás között igazán egyedit alkotni már olyan szintű átalakításokat igényel, ami mind anyagiakat, mind az ésszerűséget tekintve már-már őrültségnek tűnik – legalábbis a válságtól könnyes hazai szemmel nézve. Láthattunk Bentley felnikkel és fékekkel felszerelt Golf V-öst, Scicocco-t az Audi R8 lámpáival, VW Polo-ra épített komplett Trabant kasztnit, belül bőrözött fényszórókat, kompletten színre fújt motorblokkot, vízesést az erősítők között… a polír motorterek és futóművek, komplett belső bőrözések, krómfelnik már szinte a kommersz határát súrolják.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Egyestés találkozóról lévén szó, céges standokkal aligha találkozhattunk, kivételt ez alól néhány árus, valamint szokás szerint az Alpine külön blokkja jelentette. A cég ezúttal is az XS-CarNight keretei között mutatta be az új demóautót, ami ha lehet, még futurisztikusabbra sikeredett a tavalyi Imprint-nél. A semmihez sem hasonlítható, Aliens vs. Predator stílusú kasztni egy hatos BMW szétfűrészelésének az eredménye, a lehető legkülönfélébb helyeken elejtett Hifi alkatrészekkel. A ki-beszállás most is külön műsorszámot jelentett: miután az ülés oldalállásból pozícióba forgott, az „autó” komplett hátsó traktusa csúszott vissza a helyére, leginkább a demóautó mellé szánt, rendkívül dekoratív hostesslány köré.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Kiállítási szinten újdonságot jelentett az egyik csarnok két oldalán elhelyezett üvegkalitka-sor, melybe szinte múzeumot idéző jelleggel parkolták be a legszebb építéseket. A megoldás nagyon látványos volt, azonban egyúttal az autók körbejárását és fényképezését gyakorlatilag el is lehetett felejteni (a galériában néhol ez testközelből is megtapasztalható). Persze tegyük hozzá, kalitka ide vagy oda, az irdatlan tömegtől a fotózás egyébként is bajos volt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A többiről pedig árulkodjanak a képek, annyit hozzá kell tennem, hogy bármelyik autót említve is legalább három kép készítése lett volna indokolt, azonban tekintve a kiállítás mindössze öt nyitvatartási óráját, a kérdés nem az, hogy minden autóról készült-e fotó, hanem hogy egyáltalán mindet láttuk-e. Mindehhez hozzátéve még az ennyi idő alatt beáradó, csaknem 20.000 (!) látogatót, lassan indokolt lesz kicsit hosszabbra szervezni némethon egyik legütősebb tuning találkozóját.

Nakamura szerint:

Ami mindenképpen elgondolkodtató volt, hogy vajon lehetne-e itthon ilyen színvonalú és nézettségű showt rendezni, jó volt látni, hogy az embereket érdekli az autóátépítés és szeretik ezt a műfajt...

H&H Zso szerint:

Én pedig csak annyit szeretnék hozzátenni,hogy csak remélni tudom hogy valaha eljut kicsiny országunk csöppnyi tuning társadalma olyan anyagi szintre,hogy még több top verdával villoghassunk Európa kiállításain...

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!