Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Az új Nissan GT-R számos átalakítását megismerhettük már, a neves kanadai Stillen műhely azonban a versenysportra, egészen pontosan rallyra összpontosított az autóhoz gyártott opciói kapcsán. A féléves fejlesztés eredménye egy félelmetes, 620 lóerős szörnyeteg lett, mely első hivatalos debütálására az újfunlandi Targa rallye keretei között kerül majd sor.

A presztízs terén is igen kiemelkedő jelentőségű versenysorozatra készült autók közül már korábban bemutattunk egy Challenger-t, a MOPAR tálalásában, és bizonyára az sem véletlen, hogy a Stillen is mostanra időzített az autóval, hiszen az idei fordulóig már két hét sincs hátra.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A 20 éve a legmagasabb minőségű tuning alkatrészek jegyében tevékenykedő kanadai cég első körben az extrém súlycsökkentésre koncentrált: amit csak lehetetett, karbonnal helyettesítettek, a versenyzés szempontjából felesleges cuccokat pedig egyszerűen kitakarították az autóból, csaknem 100 kg mínuszt elérve ezzel. Ezután következhetett a motor, mely viszonylag kisebb átalakításokkal érte el a csaknem 150 lóerős többletet: a módosítások lelkét az áthangolt motorvezérlő elektronika jelenti, melyet a COBB szervírozott, e mellett a Stillen komplett sport légszűrő- és kipufogórendszere, leömlői, a Turbosmart töltőnyomás szabályzója és lefújó szelepei kerültek felszerelésre. Izmosabb hűtést kapott a váltó, és nem utolsó sorban minőségi szintetikus olajakkal cserélték le a gyári kenőanyagot.

Az átalakítások után igen meggyőző menetadatok láttak napvilágot: mindössze 2.9 másodperces állórajtos 100 km/h-ás sprint, 11.0 sec @206 km/h negyed mérföld, az oldalirányú gyorsulás pedig akár 1.1 G fölé is nőhet!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A minden paraméter szerint állítható futómű teljes egészében a kanadai cég terméke, szintén zenész az elől és hátul is felszerelt toronymerevítő, valamint stabilizátor. Fékek terén a Stillen karbon-kerámia tárcsákkal ellátott komplett szettje került fel, a verhetetlen gyári felnikre pedig a Bridgestone abroncsait húzták, elől 255/40ZRF20, hátul 285/35ZRF20 méretben.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A kibelezett utastér teljes mértékben a versenyzésnek lett alárendelve. A Stillen saját fejlesztésű, krómozott bukóketrecét tette az autóba, a pillekönnyű ülésekről, valamint a versenyövekről a Status Racing gondoskodott. Elektronika terén a rallyhoz elengedhetetlen fedélzeti számítógépek, valamint kamerarendszer is beszerelésre került.

Külsőleg a komplett légterelő szettől, a motorháztetőn és a hátsó szárnyon keresztül a tükrökig minden karbonból készült, az attraktív megjelenést pedig az egyedi gyöngyház narancssárga színárnyalat biztosítja. Az már most borítékolható, hogy a Targa Rallye feltűnő jelensége lesz a Stillen GT-r, azonban, hogy csak e téren domborít-e, szeptember 12-től kiderül. Az előzetes videók alapján azonban semmi kétség nem fér – semmihez sem.