Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Szeptember utolsó szombatján, Brno városának kiállítási csarnokában szervezték meg Csehország legnagyobb éves tuning rendezvényét, a Tuning & Custom Salon Brno 2009-et. A jeles eseményre – mint már bizonyára senkinek sem újdonság – meghívott kiállítókként érkeztünk, és nem is kevés sikerrel távoztunk – maga a show pedig az európai tuning élet egy teljesen új szegmensét mutatta be számunkra.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Ami már elsőre szembetűnő volt, hogy rengeteg épített csoda sereglett össze a szezonvégi parádéra. A rendezvény idén először költözött a brno-i expo legnagyobb pavilonjába, és környékére: megbecsülni igencsak nehéz lenne, pontosan hány autó került kiállításra ezen a szombaton. Annyi biztos, hogy a budapesti szezonnyitó Tuning Show csarnokánál valamivel kisebb épületben szinte egy gombostűt nem lehetett elejteni, és a külső terület is több száz átépített vasnak adott otthont. Az autók 90%-ban a cseh remekek közül kerültek ki, mellettük Szlovákiából, Lengyelországból, Németországból, Romániából, és persze hazánkból érkeztek kiállítók, de még francia rendszámot is felfedezhettünk az egyébként rendkívül színes forgatagban.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Márkák és irányzatok terén szinte minden megtalálható volt kint, a mérleg nyelve nem billent el kifejezetten egyik irányban sem – na Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!jó, talán a Skodák mintha feltűnően nagy számban állítódtak volna ki az eddig látottakhoz képest. Maga a felhozatal szó szerint is nagyon színes volt. Az vitathatatlan, hogy a csehek rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek magára a körítésre: sokan a fél nappalit kipakolták az autójuk köré, és ezt még csak nem is kell átvitt értelemben érteni. Láthattunk komplett sivatagot, esőerdőt állatokkal, egy teljes, karácsonyi hangulatban felépített szobát, parkettával, a megterített asztalon ünnepi ebéddel és egy négyméteres (!) feldíszített karácsonyfával, de volt, aki szilveszteri hangulatot csinált konfettivel és pezsgővel, vagy olyan is, aki virágkötészeti remekművekkel dekorálta ki a standját. Rengeteg és rengeteg ötletes megoldást halmoztak fel a csehek, a legegyszerűbbtől a már tényleg túlzásig, ami pedig a dolog külön Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!érdekességét nyújtotta, hogy sokan nem csak a standot alakították ki egyedileg, hanem saját maguk is hozzáöltöztek. Kedvencünk egy lengyel terrorista csapat volt, akik fehér leplekbe öltözve, turbánban és géppisztolyokkal hallgatták az arab zenét, a szögesdróttal elkerített dűnéjükön, de volt egy esküvőinek feldíszített gép is, gazdája pedig, ahogy kell, csokornyakkendővel és makkos cipőben strázsált az autója mellett. Mindent még felsorolni is nehéz lenne, mindenesetre a galériában jó pár megoldást megörökítettünk.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A kiállított autók színvonala legalább annyira vegyes volt, mint a kavalkád, amit köréjük tettek. Sok, tényleg nagyon szép autó volt kint, de azért akadt nem kevés olyan is, amit a mellé épített „bazár” nélkül valószínűleg meg sem néztek volna. A külső területre szervezett találkozón pedig már helyet kapott néhány vadhajtás is – na de ez a legjobb családban sincs másképp. Mindezek mellett sok országos tuning cég, de legnagyobb nevek is képviseltették magukat, a helyi Carlsson képviselet három brutális Mercit hozott a helyszínre, köztük a csak néhány hete megjelent E-CK63 RS-t (!), de volt kint három Nissan GT-R, Pioneer demóautók, valamint több Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Brabus Mercedes is. Nem maradt ki az amerikai autós részleg sem, több veterán fenevaddal, valamint számos épített V8-as jószággal. Ami érdekes volt, hogy a cégek szanaszét voltak szórva a magánautósok között, sőt jó páran a külső placcon kaptak csak helyet. Maga kiállítás felépítése is csöppet kaotikusnak tűnt elsőre. A gyaloglósávok gyakorlatilag semmiféle rendszert nem mutattak, sem irányban sem szélességben, nem voltak ritkák a mindössze fél méter széles „sikátorok”, rosszabb esetben pedig még ez sem volt, és keresztül-kasul mászkált mindenki az autók között, amerre csak látott. Mivel ANNYIRA sok látogató azért nem volt kint, ez a rendszer még működőképes volt, kicsivel nagyobb létszám esetén azonban a káosz garantált lett volna.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Nem lehetett panasz a programokra és az egyéb látnivalókra, a szervezők pedig odakint is tisztában vannak vele, hogy a szép verdák mellől a dögös csajok sem hiányozhatnak. Bármiféle túlzás nélkül kijelenthető, hogy ennyi tehetséges hoszteszt még nem láttam egy helyre összeválogatva. Már maguk a cégek is igencsak kitettek magukért, emellett pedig, a rendezvény saját gárdáját a házon belül szervezett szépségverseny, az iMiss Autofun 12 nevezettje alkotta. A lányoknak a színpadi szereplések mellett valószínűleg ukázba volt adva, hogy folyamatosan egy randomra választott autó mellett legyeskedjenek, amatőr fotósok hadát maguk után vonva. A hoszteszek ruhái messze a legmerészebbek voltak az eddig látottak közül, de persze voltak testfestett csajok is, természetesen az „öltöztetés” is külön műsorszámként hergelte a férfinépet. A külső területen autó bemutatók folytak, valamint elvileg volt lowrider show is egy Golf III-assal, de ez valahogy kimaradt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A rendezvény egyben az éves Cseh tuning szépségverseny, valamint az EMMA hangnyomás-hangminőség döntő fordulója is volt. Ez utóbbi a nálunk megszokottól eltérően, a „hegy megy Mohamedhez” módszere szerint működött: a bírák egy mobil mérőállomással járták sorban a nevezőket, melynek jókora kijelzőjéről akár a csarnok túlsó felén is látható volt az eredmény. Az összes verseny kategóriájával együtt, a díjátadón cirka 150 kupa talált gazdára. Legnagyobbrészt természetesen a cseheknek szólt mindegyik megmérettetés, azonban a nagyszámú külföldi Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!versenyző díjazására egy új kategóriát is bevezettek. Ebben pedig igen nagy sikerünk is volt, hiszen a TOP 10 VIP autónak járó serlegek közül hatot hazánk fiai vihettek haza: kupát kapott Hans Golf IV-ese, Nakamura Yarisa, Fetya Leonja, Milán Swiftje, Tibi Corradója, valamint Balázs Skoda S100-asa. Kaptunk még egy oklevelet is, amin emberi nyelven csak a Carstyling.hu felirat olvasható (állítólag a legkomolyabb felhozatallal érkezett klubként kaptuk), valamint én egy „special thanks” kupát a magyar autók leszervezéséért.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Magáról a show-ról csapatunkon belül is igencsak megoszlottak a vélemények, így csak a magam nevében tudok nyilatkozni: nekem alapvetően nagyon tetszett az autók és a stílusok sokszínűsége, a német találkozók után kész felüdülés volt ez a tarka felhozatal. Az atmoszféra pedig utánozhatatlan volt a maga nemében, a minden méteren más hangulatú standokkal, a mindenfelé fürtökben lógó hoszteszlányokkal valóban maradandó élményként sikerült abszolválni. A szervezők hozzáállása és segítőkészsége pedig egyszerűen példa nélküli, ezúton is nagy köszönet minden a számunkra nyújtott segítségért, és főleg rengeteg a türelemért, Alesnak és Eliskának!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Egy biztos: jövőre ugyanitt, a többiről pedig beszéljen rekordméretű galériánk – illetve majd a hamarosan következő, kizárólag a csajokra fókuszáló válogatás ;)