Ígéretünk szerint megérkezett az újabb kis szeretetcsomag, mely a fórum-kommentezést teszi még inkább felhasználóbaráttá, és nem utolsósorban a mai trendeknek megfelelővé.

Első körben, az bizonyára már mindenkinek feltűnt, hogy tegnap délutánra már minden létező kommentezési lehetőségnél a jól ismert avatarok mosolyognak vissza a képernyőről. Nem kevés munka árán végre mindenütt ugyanaz a fórum motor fut, ami nem csak modernebb, de jóval gyorsabb is elődjénél.

Új kép opciók

Az igazi újdonságot azonban a kommentezési funkciók jelentik. Első ránézésre talán a gombnyomásra nyíló szerkesztőn kívül túl sok extra nem tűnik fel, bent azonban már annál több finomság található. Mindenekelőtt, a képek beszúrása opció változott, mellyel immáron nem csak linkelni, hanem feltölteni is tudtok fotókat a fórum kommentjeitek mellé. A képeknek feltöltés/linkelés után egyúttal képaláírás is adható, mindez pedig a hozzá tartozó kis admin felületen menedzselhető. Ami újdonság még itt, a korábbi képek kiválasztási lehetősége: amit már egyszer feltöltöttél, azt a linkre kattintva innen a későbbiekben is belinkelheted. A feltöltött képeket a rendszer automatikusan 640 pixel szélességűre / magasságúra konvertálja.

Videó linkelés

A másik lényeges újítás a videó linkelési lehetőség. Jelenleg 7 megosztóról linkelhettek a kommentek mellé, a legnagyobb site-ok közül. Nincs egyéb dolgotok, mint a címsorból kimásolni a videó elérését (URL) és szépen beilleszteni, majd a „beszúr” gombra nyomni, a rendszer a többit elvégzi automatikusan. Fontos, hogy mindenképpen a teljes címet (URL) írjátok be, tehát sem az EMBED tag, sem közvetlen flash elérés és társai nem fognak működni. A támogatott site-ok listáját megtalálhatjátok a megfelelő linkre kattintva.

Használati újítások és segédlet

Egy kommenthez maximálisan 3 kép vagy 1 videó linkelhető. A rendszer azt fogja beszúrni, amelyik panel a „mehet” gombra kattintás pillanatában éppen aktív. Ha egyik panel sincs nyitva, értelemszerűen csatolva sem lesz semmi.

Bizonyára lesz, aki hisztizni fog az „új hozzászólás írása” gomb miatt, hogy plusz egy kattintással fárasztjuk a posztoláshoz. Nos, ez viszont változni biztos, hogy nem fog a későbbiekben, hiszen a szerkesztő jelen formájában már jelentős méretet képvisel, így az oldal terheltségének szempontjából sem mindegy, hogy minden egyes oldalletöltésnél – és ezek több, mint 95%-ában szükségtelenül – kipakolja-e az egész bazárt a rendszer, vagy sem. Másrészt, minden bizonnyal azok végképp nem fognak örülni neki, akik még mindig nem szoktak le az automata kommentelő scriptek használatáról.

Utóbbiaknak ugyan nem, viszont mindenki másnak kedveztünk a kommentek tetején egy új linkkel, mely kattintásra nem csak kinyitja a szerkesztőt, de rögtön oda is ugrik, így új komment írásához nem kell végiggörgetni Toronyától Baranyáig, hanem kényelmesen és elegánsan megoldható a kérdés. Ugyanez fog történni a „válasz erre” link megnyomásával is, igaz ez az eddigiekben is pontosan így történt. Aki pedig már vette a fáradtságot, hogy végiggörgesse az egész lapot, annak egy plus gombnyomás már ne okozzon nehézséget :)

Elsősorban nosztalgiázni óhajtók számára, közkívánatra felkerült még egy legfrissebb komment és egy első komment névre hallgató link is, mely az adott topic két vége közötti böngészést könnyíti meg.

Végül, de nem utolsósorban a bold szöveg, és a link beszúrását is elegánsabbá tettük, az eddig használt remek 2003-as modell helyett.

Ha valami nem megy...

Az új kommentezés jelenleg tesztüzemben fut, ha valakinek bármi nem működne, mielőtt hibát jelezne, mindenekelőtt egy jó alapos előzmény és cache törlésen, böngésző újraindításon essen keresztül, ha így sem jó, mindenképpen pontosan írja le, hol, és pontosan mit csinált (beleértve azt is, hogy pl honnan linkelt és mit), milyen böngészővel, és abból milyen verziószámmal érte el, hogy valami ne menjen. A rendszer egyébként Explorer-re, Mozillára, Operára és Safarira lett szabva, mindegyik alatt perfektül múkodott.

Az első hetekben kiderül, mit mennyire és hogyan használtok, a rendszert pedig folyamatosan ehhez optimalizáljuk majd hozzá. Természetesen az észrevételeket és ötleteket továbbra is várjuk a megfelelő topicban.

Továbbiak

A fórum újításainak mindezzel még nincs vége, a következő – és egyben e téren az utolsó – lépés a privát levelezés upgrade-je lesz, majd az user autós rész hiányosságainak pótlása, és ugyanitt jó néhány újítás várható, előreláthatóan még a tavaszi Tuning Show előtt.
Utána pedig még több ;)