Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Az Astor Kárpitos Műhely 2010 márciusában nagy meglepetést okozott a magyar és a külföldi autóimádók számára. Az idénynyitó Carstyling Tuning Show-n egy különleges járgánnyal jelent meg. Az autó olyannyira egyedi hogy még hasonló sincs Magyarországon, vagy talán Európában sem.
„Célunk az volt, hogy megmutassuk mire is vagyunk képesek, és számunkra nincs lehetetlen az autókárpitozás terén.”

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!2009 novemberében keződött. Egy munkafelvétel során megakadt a tekintetünk a restaurálandó Jaguárok és Mercik között egy oda nem illő Golf 1 kabrión. Egyből bevillant, hogy talán a 2010-es Tuning Show-ra össze lehetne hozni valami egyedi kárpitozást. Első ránézésre pár egyszerűbb javítás a kasznin és arról le is van a gond, csak a kárpitozással kell foglalkozni.

Vágjunk bele!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Persze álmunkban sem gondoltuk mi lesz a végeredmény, voltak tervek elképzelések. Tudtuk egy már-már kultikusnak számító autóval állunk szemben, ezért kívülről nem kell túlzásba esni.

Elkezdődött a tervezés: a motortér bőrözve lesz, talán egy-két kiegészítő is a motoron, legyen egy tetszetős utastér, egy szép szőnyegezés és kész. Mivel főként a bőrözés teszi ki autókárpitos munkáink többségét, természetesen csak autóbőr jöhetett szóba az anyagválasztásnál.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Itt kezdett bonyolódni!

Ahhoz, hogy a motortér bőrözése tetszetős legyen a motort is le kellett festeni. Ebből adódóan minden ehhez kapcsolódó alkatrészt fel kellett újítani vagy cserélni. Itt hívtuk segítségül a Bodydesign fényezőcsapatát, akikkel már több sikeres projekten dolgoztunk együtt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Persze az ilyen különleges autó őket sem hagyja hidegen. Felvázoltuk az elképzeléseinket és egyből beindult az ötletgyár. Ekkor már tudtuk, ez nem egy egyszerű felújítás lesz. A kezdetben bőségesnek tűnő 4 hónap elkészítési idő, az ötletek felszínre kerülésével egyre rövidebbnek tűnt.

Elkezdődött a szétszerelés a kárpitozáshoz illetve a fényezéshez. A motor kivétele, és az utastér szétszerelése után jöhetett a tető levétele. Látva, hogy alapvetően nem sok minden maradt az autóból újabb kérdés merült fel: A futómű maradjon ilyen rozsdás és kopott? Innentől kezdve nem volt megállás, újítsunk fel mindent az utolsó csavarig.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Ettől sokan megijednének, de nekünk ez már-már mindennapossá vált, az autórestaurálással foglalkozó cégekkel együtt dolgozva.

Ezért bízva magunkban és a velünk dolgozó csapat szakértelmében már csak a határidő miatt izgultunk. A műveletek szinkronban folytak. Amíg az alkatrészek restaurálása történt, addig a Bodydesign csapata előkészítette az autót a fényezésre. Természetesen minden futóműalkatrész Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!homokszórva lett az utolsó csavarig. Majd piros és narancssárga porfestést kaptak. Nem biztos, hogy ez mindenkinek tetszik, de feketére festve kevésbé lett volna látványos.

Tudtuk, az ülések és a motortér is matt fekete és fényes kék kígyóbőrt kapnak. Kikalkuláltuk a mennyiséget, ekkor jött az ötlet: Bőrözzük be a lökhárítókat is! Megint borult a költségvetés, ismét rövidebb lett a határidő.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Recaro ülések jó állapotban voltak (látszatra). A szétszedés után kiderült, hegeszteni is kell és a szivacs is javításra szorul. Az ülések kialakításakor visszanyúltunk egy klasszikus mintázathoz, amibe jól beleillik a kék kígyóbőr.
Új ajtópaneleket is kellet készíteni mivel kabrióról van szó többször találkozhatott esővel és ez nem volt jótékony hatással a falemezre.

Ameddig mi a kárpitozással foglalatoskodtunk, addig elkészült a fényezés, ami karácsony harmadik napjára esett. Ezután került sor AIRBANDI jóvoltából az airbrush elkészítésére. Mivel a kígyóbőr adott volt a belsőtérben, valami sárkány félét kellett készíteni, de nem szerettünk volna egy elcsépelt motívumot festeni az autóra.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Megszületett a gekko ötlete, megkerestük a kellően szelíd példányt és a művész már hozzá is látott az elkészítéshez. Persze csak a motorháztetőre akartunk egy figurát, de a képzelet itt is szárnyalt. Elkészült a bőrhatású mintázat, ami kapcsolódik a bőrözött lökhárítókhoz és sárvédő ívekhez. Majd a motor is megkapta az autó egyedi fényezését.

Ezek után a kárpitos munkája is elkezdődhetett.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A motortérrel kezdődött a bőrözés, ami önmagában is nagy kihívá, nemhogy ilyen kígyóbőr mintázatú bőrrel. Majd következett a lökhárító, a sárvédő és a küszöb. Ezt követte a munka legszebb része az utastér szőnyegezése, és a már időközben elkészült bőrözött műszerfal, ajtókárpitok és ülések beszerelése. Persze a kabriótető sem maradhatott ki a felújításból, fekete tetőkárpitot és stílusában hozzá illő ponyvatakarót kapott.

Aztán egy szusszanásnyi szünet, amíg az elkészült alkatrészek visszakerültek a helyükre, köztük a már színre fújt motorral és futóművekkel. Itt meg kell említeni az elmaradhatatlan állítható magasságú lengéscsillapítókat, de a képet a galvanizált csavarok és kiegészítők tették teljessé.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az autó alapvetően jó műszaki állapotban volt, de természetesen új fékeket, kerékcsapágyakat és szilenteket kapott. A motor és a váltó szimeringeket is kicseréltük nehogy olajfolyás csúfítsa a motorteret. A kipufogó rendszer is megérett a cserére, de csak a hengerenkénti leömlő jöhetett szóba egy kabrióhoz illő nem túl hangos sport rendszerrel, ami Egrus barátunk munkáját dicséri.

Kezdett összeállni az autó, viszont a felnik kilógtak a képből. Ezért megkapták az autó egyedi fényezését és mintázatát, még egy kis bőr is jutott a díszfedélre. Ezzel szerettük volna megmutatni, hogy költséghatékonyan is lehet szép felnit készíteni.

Miután minden a helyére került, és amit lehetett felújítottunk feledésbe merültek a menet közben felmerült problémák és akadályok. Igaz, hogy csak egyszerű rendbehozatalnak indult, de több mint 1000 munkaórát igénybevevő restaurálással egybekötött optikai tuningot kapott a kis Golf Kabrio. Nem bántuk meg, ugyanis a közönség visszajelzése felülmúlta várakozásainkat. Az autó az elmúlt hónapokban több találkozón is részt vett, ahol nagy sikereket ért el. Persze azt is tudtuk, hogy ez nem mindenkinek fog tetszeni, de a negatív visszajelzés is egy vélemény.
Köszönetünket fejezzük ki azoknak a szakembereknek, akik részt vettek az autó elkészítésében az elmúlt hónapokban.