Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A VW-konszern fanatikusainak éves találkozója, az osztrák Wörthersee Tour természetesen nem hagyja hidegen a gyártókat sem, akik évről-évre érdekesebb standdal, valamint koncepciókkal készülnek a giga-treffenre. Az Audi idei szenzációja az A1 Clubsport Quattro volt.

A rallye-inspirálta A1-est az Audi TT RS-ben felellhető 2.5 literes, gyárilag 340 LE / 450 Nm nyomatékú turbómotorral szerelték fel, persze erősen felhergelt állapotban. Köszönhetően a turbó rendszer, az intercooler, az elektronika és a kipufogó tuningjának, az öthengeres aggregát 503 lóerőt, és 660 Nm nyomatékot teljesít, mindezt pedig egy hatsebességes, manuális váltón keresztül juttatja mind a négy kerékre, szintén a TT-RS átalakított alkatrészeinek bevetésével.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A jókora erő az 1390 Kg tömegű kasznit 3.7 másodperc alatt repíti álló helyzetből 100 km/órára, a 200-as tempó eléréséhez pedig mindössze 10.9 másodperc szükségeltetik. A végsebességet 250 km/órában limitálták, a megállásról pedig nagyteljesítményű, hatdugattyús fékrendszer gondoskodik, elől karbon-kerámia, hátul pedig jókora fém tárcsákkal.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Természetesen a külső sem maradt érintetlen: a Clubsport komplett karbon légterelő szettet, oldalanként 30 mm-el kiszélesített oldalsó elemeket, hatalmas beömlőkkel tagolt lökhárítót, valamint szellőzőkkel felvértezett motorháztetőt kapott. A hátsó traktust mindössze egy hatalmas diffúzor foglalja el, a kipufogót oldalt, a bal ajtó mögött vezették ki. Az autó pedig teljes matt fehér (Glacier White) fényezést kapott, melyet csak a tetőelem fekete fénye tör meg.

Az optikailag is igen különleges 19 hüvelykes, turbinalapátokat mintázó felnikre 255/30-as abroncsokat húztak, minderre pedig állítható futómű segítségével süllyesztették rá a kasznit.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az utastérből mindenekelőtt kipakolták a hátsó üléseket, helyüket egy bukóketrec, valamint két mutatós versenysisak foglalta el. Odabent számos felületen találkozhatunk karbon borításokkal, melyek vagy a súlycsökkentés miatt váltják a gyári elemeket, vagy az ugyan ezen okokból mellőzött alkatrészek – így például a multimédiás rendszer – helyeit takarják. Az első, karbon versenysülések, valamint a négypontos biztonsági övek az Audi R8 GT-ből származnak, spóroltak továbbá többek között az ajtónyitó karokon is, melyeket sima pánttal oldottak meg még a kesztyűtartó esetében is.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Habár a Clubsport Quattro gyártásba biztosan nem kerül, sokkal inkább lehet az A1-es széria izmosabb kiadásának (S1, vagy akár RS1) előhírnöke. Az autót – számos más finomsággal egyetemben – az Audi forgószínpaddal operáló hófehér standján mutatták be, ahol egyébként minden Audi tulajdonos számára adott volt a lehetőség, hogy körbefotóztathassa a gépét a treffen ideje alatt. A képek pedig egy direkt erre a célra létrehozott youtube-csatornán tekinthetők meg.

További érdekesség, hogy az „über” A1-es nem csak élőben, hanem virtuálisan is debütált, a Need for Speed World online játékában, ahol bárki versenyzés közben is kipróbálhatta a gépet.