Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Sokan nem gondolnák, hogy a Mazda MX-5 alapjaira milyen komoly dolgokat lehet építeni. A kicsiny roadster motorikus tuningjának igazi kultusza Ausztráliában keresendő, ahol még ’96-ban, egy John Bettini nevű úriember, egy rossz pillanatában az RX7 wankelmotorját szerelte az autóba. Innen indult újtára a Bullet Roadster története.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Hősünk annyira rajta maradt a témán, hogy nem is állt meg ennél az egy verziónál. Két év fejlesztés során négy további Bullet konverzió készült, a legkülönfélébb erőforrásokkal, míg a nyolchengeres (!) motorok beszerelésével el nem érték a plafont, mind a típus lehetőségei, mind a motortér méretei tekintetében. Az első V8-assal szerelt példány egy TVR szívét örökölte, melyet a Tremac ötsebességes váltójával és a Holden Commodore diffijével párosítottak. A 4.6 literes, injektoros alumínium blokk 225 lóerőt teljesít, ami szinte pontosan duplája az alapként használt 1993-as Miata tudásának – elképzelni is örömteli, mit tud kezdeni ez az erőhatás az alig 1.000 Kg-os autóval. Ez utóbbi egyébként szinte teljesen megmaradt gyári állapotában, kivéve az átalakított első traktust, mely egy üvegszálas műanyagból készült, egyben nyitható orr-résszel különbözteti meg a típust mezei társaitól.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A kérdéses darab a hírek szerint pont eladósorba került odakint, a bivalyerős motor mellett pedig 17 colos kerekek, légkondi, elektromos ablakok, komplett Alpine hifi, full bőrbelső és Momo sportkormány is az extrák között van – ha a 90-es évek autóira gondolunk, azért ez sem mindegy.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A Bullet no. 5-tel azonban nem állt meg a sikersztori. Bettini négy további példányt is készített, és adott el kontinens szerte, ezekbe már azonban a Rover blokk helyett a Lexus LS400-ban is használt, 250 lóerős 4.0 literes Quad Cam motor került. A belső mellett a Bullet Roadster külsőleg is átalakult: az 1999 végén gyártott kiadást már egyedi kaszni elemekkel készítették, mely szépen ki is szélesítette a kisautót. Hasonlóan az előző példányokhoz, külső terén is mindent kézzel gyártottak.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Majd ezen a ponton jött képbe az AEC (Advanced Engine Components) tulajdonában lévő Sprintex, melyet Bettini egyedi kompresszor gyártására kért fel a legújabb Bullethez. Az AEC vezetőségét azonban annyira lenyűgözte az – immáron feltöltött motoros – ausztrál izomautó, hogy az egész céget megvették, és saját sorozatgyártásra berendezkedett üzemet is nyitottak a típusnak.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az Bullet Roadster SS jelenleg már csak a formájában hasonlít az MX5-re. A feltöltött méregzsák 430 lóerőt (!) és 570 Nm-t teljesít, a 100 km/órás tempót pedig kevesebb, mint 3.9 másodperc alatt tudja le. Végsebessége 290 km/óra, a negyedmérföldet pedig 12 sec alatt teljesíti.

Az AEC pillekönnyű, de rendkívül masszív, egyedi gyártású alvázat készített, melyre karbon, és üvegszál elemek hathatós bevetésével építették fel az Miata kaszniját. Az erőforrás maradt 4.0 V8-as, azonban jelentős módosításokkal: kovácsolt dugattyúk és hajtókarok, polírozott hengerfej, és új fejlesztésű Sprintex M90 kompresszor rendszer épültek a motortérbe, hajtás terén pedig megerősített kuplung, valamint Hydratrak diffi továbbítja a brutalitást a hátsó kerekekre. A hatalmas teljesítmény mellé a Brembo fékrendszerét szerelték fel, továbbá sport kipufogórendszer, állítható futómű, és 18x9 hüvelykes felnik kerültek az autó alá.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A szívó verziót egyébként 98.000 (26 millió HUF), a kompresszoros változatot pedig 118.000 dollárért (32 millió HUF) vesztegetik, ami kicsit soknak tűnik egy MX5-ösért, a vezetési élmény azonban állítólag megfizethetetlen. Nem utolsósorban pedig az AEC minden létező engedélyt beszerzett a sorozatgyártásra, így mindkét rakéta teljesen legálisan használható közúton is – legalábbis Ausztráliában biztosan.