Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

“A legjobb Impreza a Föld nevű bolygón” - állítja néhány újságíró a brit Subaru Impreza specialista, a Litchfield Imports vállalat kezei közül kikerült új koncepcióról. Nézzük mire is alapozzák ezt a bátor kijelentést.

A repülőgépgyártásból átvett boxermotorokból 400 lóerőt kihozni sosem volt túl megterhelő annak, akinek bírta a pénztárcája, de e mellé megfelelő nyomatékot is biztosítani már korántsem ilyen egyszerű. A legkézenfekvőbb megoldásnak a lökettérfogat növelése bizonyult és mivel a felfúrás nem tartozik a könnyen kivitelezhető eljárások közé, az amerikai piac nyomására megépült a 2457 köbcentis blokk.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Ian Litchfieldnek ezt meglátva felcsillant a szeme és felhasználva az új erőforrást megépítette a Type-25 fantázianevet kapott Imprezát. A motor egy nagynyomású turbón keresztül lélegzik, a turbófeltöltő elektronikus töltőnyomás szabályzással és töltőlevegő visszahűtéssel rendelkezik. Az autóba természetesen bekerült a Subaru Aktív változtatható szelepvezérlési rendszere (AVCS), valamint dupla felülfekvő vezérműtengely (DOHC) és elektronikus vezérlésű hengerenkénti befecskendezés (MPFI) biztosítja a kiemelkedő teljesítményt. A dugattyúkat az idő előtti elkopás ellen az oldott és szabad szilikont tartalmazó alumínium (ún. hypereutectic) ötvözet védi. Mindezek mellett az autó alatt egy sportkatalizátorral felszerelt Milltec kipufogórendszer ropog.

Így, mindenestül 6900-as fordulaton 350 LE-t és 3650-es fordulaton 483 Nm-t teljesít a Type-25. Ez 3.9-es 100-ra gyorsulásra és kb. 257 km/órás végsebességre elég.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az összkerék-meghajtású gép alatt 17 colos felniket találunk, rajtuk 225/45-ös gumikkal. A lengéscsillapítók erősségét 14-féleképpen állíthatjuk be, így kis túlzással akár Magyarországon is kényelmesen autózhatunk. Arról, hogy ne csak ész nélkül száguldozzunk, hanem meg is tudjunk állni, elöl 12.7, hátul 12.3 inches Brembo fékek gondoskodnak.

A külső optikával kapcsolatban nem hiszem, hogy bárkit erőszakkal kéne meggyőzni arról, hogy az „alap” Subaru kasztni is nagyon szépre sikerült, akiket mégis, azoknak jó hír, hogy Litchfield bácsi felár nélkül biztosít néhány alternatív body kitet is a Type-25-höz. Hátul egy állítható karbon szárny rögzíti a földhöz az autót.

Az autó belsejét a fekete bőr uralja, piros varrásokkal. Angol gyártmány révén jobbunkba egy 3 küllős STi MOMO kormányt, balunkba 6 sebességes manuális váltót vehetünk és alumínium dísztábla emlékeztet minket arra, hogy nem egy mezei széria vasat fogunk kegyetlenül meggyötörni.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez! Ami nekem még nagyon tetszik az, hogy az alapfelszereltség része egy traffipax-detektor azok részére, akik képtelenek betartani a szabályokat. A szépség ára átszámítva 12,6 millió Ft, ami a mai árakhoz és Type-25 ránckisimító tulajdonságaihoz viszonyítva nem is hangzik olyan brutálisan…