November 10-én nyit az AUTOTECHNIKA járműipari szakkiállítás a Budapesti Vásárközpontban. Négy héttel a nyitás előtt a szervező HUNGEXPO részéről Rafay János kiállítási igazgatót és a társszervező X-Meditor Kft. autóipari üzletágának vezetőjét, Dr. Nagyszokolyai Ivánt kérdeztük az előkészületekről.

- Hogyan változott a kiállítás tematikája, mi az ami a korábbiaknál hangsúlyosabban szerepel a rendezvényen, vannak e új témakörök?

Rafay János (R.J.): Az idén kiemelt szerepet kap a szakképzés, a munkaerő keresleti igények támogatása, illetve a fenntartóipar újdonságainak bemutatása. Továbbá nagy hangsúlyt fektetünk az innovatív megoldásokra, az alternatív erőforrásokra, melyek a jövő járműtechnikájába engednek bepillantást.

- Milyen új kísérő programokkal készül az X-Meditor az idei kiállításra?

N.I.: Az Autótechnika" kiállításon belül lesz egy külön tematikájú kiállítás, ez az Innomobilitás EDU+WORK nevet viseli. Lényege képzési és álláskínálat. A szakképző iskolák, tanfolyamot kínálók jelennek meg ajánlataikkal. Pályaválasztóknak az alapképzés fontos, melyik iskolát válasszák az autószerelő, autóelektronikai, karosszériajavító és fényező szakmák kitanulásában. Ma már a duális szakmunkásképzés is a képzés egyik elemét alkotja. Aki már szakmunkás, hol szerezzen technikusi végzettséget? Aki a felsőoktatásba menne, hol szerezzen a mi szakmánkban BA mérnöki oklevelet? Aki már ezzel rendelkezik, hol szerezzen gépjárműhöz kötődő mester fokozatot? Aki tanfolyamot végezne egy-egy szakterületen, itt remélhetőleg megtalálja a neki valót.

Az EDU+WORK standjainál pedig a munkáltatók várják az álláskereső jó szakembereket.

- Milyen cégek jelentkeztek be már most a kiállításra?

R.J.: A teljesség igénye nélkül egy-két olyan szereplőt említenék, akik eddig nem voltak kiállítói rendezvényünknek, mint például az Audi, a győri Nemak, az ELMÜ, továbbá a fenntartóipar meghatározó szereplői a Garagent, Lito-tech vagy a Robert Bosch Kft.

A teljes kiállítói listát és a pavilonkiosztás a hungexpo.hu/autotechnika weboldalon megtalálják az érdeklődők.

- Milyen súllyal szerepelnek a környezetbarát megoldások a kiállításon?

R.J.: Egyre több olyan jármű jelenik meg a piacon ami alternatív erőforrással rendelkezik. Ezek fontosak a jövőnk szempontjából és mind a gyártóipar, mind a fenntartóipar átalakulását és szakmai képzését erőteljesen befolyásolja. Több olyan kiállítónk is lesz, akik jövőbe mutató alternatív és környezetbarát megoldásokat mutatnak be. Itt olyan eszközökről is szó van, melyek most láthatóak először hazánkban.

- Számítanak e a szakmain túl szélesebb körű érdeklődésre, miért érdemes kimenni a kiállításra a magánautó tulajdonosoknak?

R.J.: Természetesen várunk mindenkit, aki érdeklődik a műszaki újdonságok az innovatív megoldások iránt és minden napra készülünk olyan látványos kísérőeseményekkel, előadásokkal, amelyek a nagyközönség számára is érdekesek és hasznos információkkal szolgálnak az autóstársadalom minden tagjának.