Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Citroen Xsara, ráadásul négyajtós… mi jut eszébe erről az embernek? Nekem személy szerint leginkább egy gyógyszercég termékmenedzseri autója, megpakolva árumintákkal, dobozokkal, és egy csinos, mosolygós területi képviselő leányzóval – nos ezekre a célokra a Xsara minden szempontból tökéletes választás, de jelen esetben egész másról lesz szó. Egy Xsarát, főleg az új verziót építgetni elég merész vállalkozás, mégis több, nagyon szépen módosított változatot láthattunk már ebből a típusból eddigi pályafutásunk során.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Orbán András, alias Grécsy autóját már itt a carstyling user autók keretei között ismertem meg, és mivel az akkori kezdőképe nem mutatott túl sokat, gyorsan ki is hívtam egy párbajra. Utána rákukkantva a részletekre rá kellett jönnöm, hogy nagy fába vágtam a fejszémet: egy minden szempontból szépen összerakott autót ismerhettem meg, igaz egyelőre csak digitális formában. Az igazi elismerést viszont akkor váltotta ki belőlem ez az ezüstszínű járgány, mikor először pillantottam meg élőben a nyíregyházi veterán- és tuningautó kiállításon.

Nos, az arénát annak idején igaz én nyertem, de élőben már nem szívesen mértem volna össze a két autót :)

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Grécsy autójának története 2003-ban kezdődött, amikor is addigi 8 szelepes Xsaráját - márkahű ember lévén - egy alapban is elég komolyan felszerelt 16 szelepes Xsarára cserélte, tolatóradarral, klímával, fedélzeti számítógéppel. Mivel már a régi verda sem úszta meg átalakítások nélkül, várható volt, hogy András nem is lesz sokáig elégedett a csillogó-villogó szalonhuszárral. Régi autójából rögtön áttelepítette a Lexus optikás hátsó lámpákat, valamint a mutatós, 16” AEZ felnigarnitúrát az állítható keménységű KONI teleszkópokkal együtt. Mindez megfejelve az 50mm-es ültetéssel elöl és hátul is rögtön igencsak kellemes összhatást keltett.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A következő lépés a karosszériát érintette: a már-már alapnak számító színre fújt elemek, letakarított feliratok és az M3-as tükör mellett egy szolidabb, de az összképhez nagyon harmonikusan illeszkedő spoiler garnitúra került az autó alá. A hátsó dupla kivezetéses megoldás érdekében a kipufogórendszer is módosításra került, az utólagosan legyártott Y után elhelyezkedő két gyári BS dob 90 mm-es kerek krómvégeket kapott, remekbeszabottan passzolva így a hátsó lökhárító vágataiba. Ezt követte a szárny kiválasztása, amire András nagy figyelmet fordított, hiszen ez igen jelentősen befolyásolja az autó mondanivalóját. Végül – második próbálkozásra – egy Simoni Racing Fastwing-re esett a választás, ami amellett, hogy nagyon jól passzol az autó megjelenéséhez, még inkább az utcai – és nem a rally – irányba vitte el a Xsara karakterét.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az utastérben legalább ilyen mértékű átalakítások történtek: Az OMP comfort sportülések mellett illuminátoros megvilágítású - olajnyomás és olajhőfok - órák kerültek az „A” oszlopra, a kormány mögött pedig további – vacuum és fordulatszámmérő – műszerek foglalnak helyet. Mindez kiegészül a kocsi színére fújt műszerfal elemekkel, a MOMO sport pedálszettel, váltógombbal és a színben harmonizáló air-wick légfrissítővel :)

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az autóba beülve a szemfületlen megfigyelőknek is rögtön feltűnik a kormány mellett balról található konzolon virító piros „BABY GO” biztonsági kapcsoló, amit a Tolvajtempó című Nicolas Cage eposz tett híressé. Ez a kis kütyü jelen esetben nem a nitró szettet izzítja, hanem az autó alá szerelt kék Dietz neon szett bekapcsolásáért felelős – az ötlet viszont nagyon eredeti.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A HIFI teljes megújításon esett keresztül: mint megtudtam közvetlenül a kiállítás előtt készült el a végleges verzió. A gyári kazettás rádió helyét egy JVC MP3-as fejegység foglalta el, a megfelelő kraftot pedig egy Alpine V12-es erősítő biztosítja. A hangzásért az utastérben egy Massive Audio karbon szett, a csomagtérben pedig egy 30 cm átmérőjű mélynyomó felel, ami egy rendkívül igényes, komplett hátsó beépítéssel él szimbiózisban. Az installációt kiegészítő tükrök és kék neonfény szemet gyönyörködtető végeredménnyel párosul, leírni nehéz lenne, amit produkál, mindenesetre nekem nagyon bejött.

Teljesítménynövelés szempontjából chiptuning, sportgyertyák és egy sportlégszűrő biztosítják a bónusz pacikat, de András megelégszik ennyivel: egy nagyon szép, vérbeli show-autót hozott ki ebből a Citroenből, amiről amit mi is csak elismerő szavakkal tudunk illetni.

Típus

Citroen Xsara

Tulajdonos

Orbán András


Teljesítmény

    0-100 Km/h

n.a.

    1/8 mérföld

n.a.

    Max. sebesség

210 km/h

    LE

130 HP

    Súly

1166

    Nyomaték

173.5 Nm

Motor

    Motor

TU5JP 1.6 16V

    Légszűrő

K&N direkt

    Kipufogó

Y elágazással készült dupla hátsó dob dupla 90-es kerek krómvégekkel

    Gyertyák

Splitfire

    Egyéb

CHIP

Futómű

    Gumik

195/45R16 Toyo Proxess T1S nyári 195/55R15 Michelin Alpin Pilot téli

    Felnik

AEZ ICON 5 7x16" nyári Gyári Citroën alu télen

    Rugók

VOGTLAND 50mm elől Torziós rugó 1 ricnivel lejebb (50mm) hátul

    Gátlók

KONI állítható keménységű elől-hátul

    Fékek

Gyári, elől-hátul tárcsa

    Merevítők

Első toronymerevítő

Külső Optika

    Karosszéria

Gyári spoiler szett, feliratok vasalva

    Légterelők

Simoni Racing Fastwing hátsó szárny

    Kiegészítők

M3 tükrök integrált indexekkel, kis antenna

    Fénytechnika

Dietz kültéri kék neon szett

    Egyéb

Altezza hátsó lámpák, hátsó ablaktörlő eltakarítva

Belső Optika

    Festés, dekor

Színrefújt műszerfal, közékonzol, kilincskeretek, kesztyűtartózár

    Ülések

OMP Comfort + 3 pontos OMP verseny övek

    Kiegészítők

MOMO váltógomb és pedálsor

    Egyéb

Autogauge műszerek illuminátoros háttérmegvilágítással: olajnyomás és olajhőfok az A oszlopban, vacuum, fordulatszámmérő

HIFI

    Fejegység

JVC KD-S891R MP3

    Erősítő

ALPINE V12

    Hangfalak

Massive Audio CK6 16-os karbon szett elől Massive 30 cm-es woofer komplett hátsó beépítéssel

    Egyéb

Helix 0.8 farrados kondenzátor