Az idei Prague Car Festival vitathatatlanul legkülönlegesebb járműve – és egyben a kinti Show and Shine győztese is – egy elmebeteg módon átalakított 105-ös Skoda volt. Ismerjük meg a sárga csodát közelebbről!

Ahogyan a 2009-es, első csehországi rendezvényünk óta tudjuk, odakint mély hagyományai vannak a hazai autóipar remekein alapuló átépítéseknek, minderre pedig a prágai buli csak még jobban ráerősített: több igazi gyöngyszemet is láthattunk a témában, köztük mai főszereplőnkkel.

Tény továbbá az is, hogy ahogyan az öreg Skodáknak, ugyanúgy az angolul – vagy bármely más, nemzetközibb nyelven történő – kommunikálás hiányának is hagyományai vannak odakint. Bár az autó tulajdonosa végig ott ült büszkesége mellett, gyakorlatilag még a nevét sem tudtam kiszedni belőle, minden kétségbeesett próbálkozásom „nechápu“, esetleg valami még cifrább cseh kifejezésbe torkollt általa.  Szerencsére azonban volt nála egy nyomtatott paksaméta a részletes infókkal – persze az is csehül – ez viszont már (egy kis utánajárással) teljesen használhatónak bizonyult. Innen tudtam meg az elkövető becses nevét is: Jan Danek.

Annyi biztos, hogy hősünk kifejezetten kiállítások, és az ott learatott dicsőség céljából építette az autót, gondos, előre eltervezett koncepció szerint. Ugyanakkor, bármennyire is mást mutat az összkép, lazán használja utcai forgalomban is (láttuk is hazafelé menet), pedig egy ilyen gép esetén már minimum zárt traileres szállítást vizionál az egyszeri tuner.

A munka a teljesen lecsupaszított, majd felújított kasznival kezdődött, mely gondos lemezmunkával jócskán kiszélesített sárvédőkkel, valamint a Skoda Felicia azonos elemeiről mintázott küszöbökkel egészült ki. Az átalakítás igencsak kiszélesíti az autót, mely elől 13, hátul pedig 29 cm-el nyújtózik túl a gyári vonalakon. Hasonlóan precíz lemezmunka eredményét dicsérik a lökhárítók, az üvegszálas műanyagot egyedül a csomagtértető, valamint a kisebb kiegészítők képviselik.

Az új forma kiemelését remekül eltalált fényezéssel vitték véghez. Az ütős  gyöngyház sárga szín – legalábbis a tulajdonos leírása szerint – pontos keverése a Lamborghini által használt gyári árnyalatnak, mindezt pedig három réteg lakkal tették még csillogóbbá. A futómű öntöttvas alkatrészeit vörösre, teljes alvázat, és vele együtt a sárvédők belső felületeit pedig bézs színűre fújták, majd ez is kapott még egy réteg lakkot.

Külső kiegészítők terén további márkamixet találunk: az első, kerek lámpák a BMW E30-asból, a hátsók pedig egy VW Golf I-esből származnak. A kiszélesített ívek alatt a MAM XL8-as króm garnitúrája kapott helyet, elől 8.5x18, hátul 9.5x18 colos méretben, 205/35 és 215/35-ös Toyo abroncsokkal szerelve.

Bár vitathatatlanul megnyerő az optika, az igazi csemegét a technikai oldalon találjuk. A futóművet Air Ride rendszerre cserélték, saját gyártású lengéscsillapítókkal, a bölcsőt, és a lengőkarokat a Skoda 130-asból adoptálták, a kormányra pedig a Feliciából származó szervomotor segít rá. A fékek külön megérnek egy misét: a Skoda Octavia RS tárcsafékeit építették be, 312 és 232 mm-es tárcsákkal, a nyergek elől ráadásul a Brembo négydugattyúsaira cserélődtek.

A motortértető alá kukkantva rögtön látszik, hogy itt már nem a gyári blokk zakatol. A 45 lóerős, egyliteres erőforrást egy 2,000 köbcentis 16 szelepes Opel motor váltotta, mely a Friedrich Motorsport szívócsonkján, valamint polírozott rezonátorcsövén keresztül, direktszűrő közbenjárásával jut levegőhöz. Kipufogó oldalon a Thermotec 4-2-1 leömlője, valamint egyedi gyártású, rozsdamentes kipufogórendszer kapott helyet. Az új konfigurációval a Skoda 150 lóerőt teljesít, így a pirosnál sem marad feltétlen szégyenben.

A külsőhöz hasonlóan, ez a terület is patika állapotban van. A teljes motorteret polírozott acéllemezekkel burkolták, a motor alkatrészeit feketére és ezüstre fényezték, a szelepfedél pedig metál bronz árnyalatot kapott.

A ledekkel megvilágított utastér teljes egészében Jan barátunk saját kezű alkotása. A komplett, LCD monitort is magában foglaló műszerfal, az ajtópanelek, az "A" oszlop kialakítása, valamint a középkonzol üvegszálas műanyagból készültek, ugyanígy a hátsó ülés helyére tervezett, meglehetősen vadra sikeredett installáció is.

Az ülések, a kormány és a váltógomb az Auto-Style kínálatából került kiválasztásra, továbbá amit csak idebent lehet, hangulatos narancs-bézs bőrözéssel láttak el. Ha valamibe mindenáron bele szeretnénk kötni, ez utóbbiban találnánk meg: a kárpitok nem mindenütt lettek szépek, néhol kissé gyűröttek, rogyottak - persze minőségre még így is messze az átlag felett állnak.

Egy vérbeli show-autó természetesen elképzelhetetlen "nagyzene" nélkül, a sárga Skoda pedig ebben sem szűkölködik. Az Alpine fejegység két MacAudio, két CarPower és egy Magnat erősítőt vezérel, melyek hangszórók egész armadáját hajtják meg: három szett Dragster komponens, egy pár Rockford Fosgate ovál és négy Hertz mélynyomó remegteti a veséket odabent. Az állandó tápfeszről két 1,2F Dragster, és két 5F Zealum kondenzátor gondoskodik, melyek az autó elejében elhelyezett két Varta, 72 Amperes akksiból táplálkoznak. A teljes arzenál nem kevesebb, mint 6,800 Wattot tud full-poweren.

Annyi biztos, hogy az extrém építésű 105-ös megérdemelten nyerte meg odakint az embernagyságú Top of the Show serleget, pláne egy echte cseh szervezésű rendezvényen. A belefektetett - láthatóan rengeteg - munka bizonyára még sok hasonló találkozón meghozza a gyümölcsét, a minden részletében nagy gondossággal felépített koncepcióra pedig egy rossz szavunk nem lehet.

Mindezek ellenére - bár a kivitelezés szinte makulátlan, és az ötletek is nagyszerűek - már a kilátogató hazai csapat körében is szélsőségesen megoszlottak a vélemények az autóról.

Ti mit szóltok hozzá? Remekmű-e, avagy rengeteg hiába elpocsékolt munkaóra?