Az idei Tuning World Bodensee keretei közt megrendezésre került rangos autó szépségverseny, az European Tuning Showdown (ETS) első két helyezettjét már bemutattuk, nézzük, ki vitte a harmadiknak járó elismerést!

A makulátlan, letisztult szépséget képviselő Wolf Kadett C Coupe, valamint a Flame Palla után, minden bizonnyal kissé szokatlan lesz a dobogó alsó fokára álló Opel Astra G Caravan stílusvilága. Az igazat megvallva, az ETS autóinak fenntartott csarnokban ez volt az egyik olyan építés, ami - legalábbis első blikkre - a legkevésbé sem fogott meg. Na, de ízlések és pofonok, ahogy mondani szokták.

Kicsit jobban kiismerve a gépen végzett módosításokat azonban már gyorsan összeállt a kép, hogyan is kerülhetett a Giger Car az élmezőnybe. A tulajdonos, Robert Klinger 2002-ben szerezte be az akkor kétéves, még gyári állapotú Astrát, amit azóta folyamatosan építget. Az autó számos stádiumot megért már, a jelenlegi állapot - egy balul elsült pályanapot követően - cirka 2.5 évig készült.

A módosítások hosszú sorába belecsapva, a legszembetűnőbbet vitathatatlanul az egyedi fényezés képviseli. Az airbrush ábrákat a szakmában igen nagy elismerésnek örvendő HF Giger készítette, az Alfa Romeo / Fiat családtól származó Barocco Rosso vörös metálfényezésére, a szín három különböző árnyalatának felhasználásával. A mintázat sehol sem szakad meg: a külső felületek Aliens vs Predator stílusú festményei a falcokon, majd belső borításokon, sőt még a taposólemezeken is folytatódnak, teljesen élő műalkotássá változtatva az egész kasznit.

Természetesen ez sem maradt meg gyári állapotban, sőt. Az Astra saját készítésű widebody szettet kapott, melyet Robert a Rieger Opel Calibrához készített készletére építkezve alakított ki, a spoilerek, valamint a hűtőrács pedig a JMS és a Lumma Astra G-hez készített, egyedileg átalakított termékei. A front részt továbbá az FK típushoz gyártott lámpái dobják fel.

Kiegészítők terén továbbá az OPC hátsó lámpái, ajtópanelei és kilincsei kerültek fel, a tükrök az FK sokat emlegetett M3-style példányai - ugye, hogy lehet nem feltétlenül elcsépelt stíluselem is?

Odabent hasonló mennyiségű egyedi átalakítás kapott helyet. A műszerfal teljesen átépült, az eredeti műszercsoport a konzollal együtt középre vándorolt, helyüket a motor visszajelző órái, valamint egy 7 colos Alpine monitor vette át, mely a navigáció szerepét tölti be. Az alsó középkonzol, valamint az ajtópanelek szintén egyedi üvegszálas gyártások, a nem festett elemeket - beleértve az oszlopokat, az installációt és a tetőt is - minőségi alcantara borítással látták el.

A kormány a Raid légzsákos terméke, a négy egyedileg bőrözött, hátul airbrusholt sportülést pedig a Recaro szállította. A multimédiás örömökről az Alpine IVA-310RB fejegysége gondoskodik, melyet négy további Alpine egységgel tuningoltak fel (VPE-S421 videóelosztó, KCE-425i iPod Interface, Alpine PXA-H701 processzor, valamint a már említett NVE-N077P TMC navigáció). A rendszerhez továbbá egy 12 voltosra alakított Playstation 2, valamint összesen öt monitor csatlakozik - ebből egy a motortérben található.

A hangzást az első és hátsó ajtókban található szettek, valamint a csomagtartóban található három mélynyomó biztosítja, mindegyikük a Ground Zero égisze alatt. A hangszórókat öt erősítő hajtja meg ugyanebből a márkából, a rendszer összteljesítménye pedig nem kevesebb, mint 10,000 Watt!

A java pedig még csak most jön, a motorikus átalakítások gyakorlatilag külön fejezetet érdemelnének. Az autót a Calibrából adoptált 16 szelepes C20LET turbómotor hajtja, melynek lökettérfogatát 2.1 literre, teljesítményét pedig 300 lóerő körüli értékre húzták fel. A blokkban a Mahle kovácsolt dugattyúi, valamint hajtókarjai dolgoznak, a levegőt új, K16-os csiga préseli a motorba, a vezérlést a Lotec Phase 3 szoftvere hangolja össze. A töltőlevegő hűtését Hipo intercooler végzi, a légzést a BMC karbon airboxával oldották meg, melyet a sárvédő mögé építettek be. A motortér optikailag is szép látványt nyújt, a krómozott szelepfedél és csavarok mellett minden borítás fényezésre, vagy bőrözésre került.

A gázokat egyedi gyártású leömlők, valamint kipufogórendszer vezeti el, mely két Königseder krómvégen keresztül kommunikál a külvilággal. Hajtás terén az Astra G Coupe Turbo ötsebességes, manuális váltója került fel, a Sachs szinterkuplungjával házasítva.

Futómű tekintetében a KW Variante 3 állítható rendszerre esett a választás, melyet egyedi rugókkal szereltek fel. Az első tengely a KW HLS rendszerét is megkapta, így gomgnyomásra is emelhető az autó orra, egy-egy gonoszabb padka esetén.

A megállásról az Astra Turbo, 308x25-ös Zimmermann hűtött tárcsákkal szerelt fékrendszere gondoskodik, a fékbetétek, fékcsövek pedig az Astra OPC sajátjai.

A végére maradtak a felnik: a Giger Car elől 9x17, hátul 10x17 colos, háromrészes Kerscher polír görgőkön gurul, melyeket aranyszínű csavarokkal díszítettek. A szélesített kaszni miatt mindkét oldalon 35 mm-es nyomtávszélesítőkre volt szükség, az abroncsok pedig elől 215/40, hátul 245/35 méretekkel bírnak.

Bár önmagában is nagyon komplex már a gép, Robert így sem fogyott ki az ötletekből: a távlati tervek között air-ride futómű, valamint az alváz és a sárvédők belsejének fényezése szerepel. Hogy mindez megvalósul-e, már egy új szerelem függvénye is, Robert ugyanis már egy Corsa B Turbón dolgozik, melyet leginkább versenyzésre épít.