A Drifted.hu csapatának köszönhetően, szerda este premier előtt tekinthettük meg a Halálos Iramban eposz legfrissebb felvonását a Lurdy-ház mozijában.

Az eseményre főként a drift és gymkhana szakág versenyzői és munkatársai, valamint a kapcsolódó média képviselői kaptak meghívást, így a rengeteg ismerős arccal közösen remek hangulatban indulhatott a vetítés.

Illetve indulhatott volna, de a start kicsit csúszott a morcona biztonsági őrök végett, akik szigorúan mindenkivel kikapcsoltatták a mobiltelefonokat, a film alatt pedig infravörös kamerákkal pásztáztáka nézőtér történéseit. Mint kiderült, a nemzetbiztonsági intézkedésre azért volt szükség, mert a Vasember 3 előzetes vetítései után már aznap este torrenten figyelt a komplett film kamerás magyar kiadásban, így kis hazánk ebben is világhírnévre tett szert...

A filmről magáról most egyelőre csak néhány rövid gondolat, főként, mert senki számára nem szeretnénk előre lelőni a csattanókat. Ami mindenképpen pozitívan értékelhető, az a sorozat összes eddig megszokott színészének alakítása. Mindenki nagyon jól hozza a karakterére kitalált szerepet - vagy inkább mondjuk úgy, hogy ezt a részt teljesen rájuk írták - melléjük pedig feltűnnek ismert mellékszereplők is a korábbi részekből. Az újak közül Luke Evans teljesen hitelesen játssza a főgonoszt, a gyenge láncszem talán egyedül a női zsarut alakító kickbox-világbajnok Gina Carano - na de őt nem is ezért szeretjük.

A forgatóköny bőven tartalmaz poénokat és hatalmas oltásokat, összességében ezek miatt is végig teljesen szórakoztató és cseppet sem unalmas a film. A sztori néhol erőltetett csak kissé, egyébként elmegy, a negyedik és ötödik rész folytatásaként kapcsolódik bele a Tokyo Drift történéseibe, tehát innentől a múlt felhánytorgatása lezárult és a jövőre érkező új rész már a "jelenben" játszódik.

A gépparkra azt hiszem, most egyáltalán nem lehet panasz: bár már régóta nem a tuningról és az utcai versenyzésről szól ez a sorozat, kőkemény sport- és luxusritkaságokkal, izomautókkal és egyedi gépekkel egyáltalán nem spóroltak. Autós akció pedig akad velük bőséggel, még vérbeli streetracing és egy kis drift is - sok mindent látott már ilyen szempontból ez a sorozat, de látványban a tétet most is sikerült emelni.

Ugyanakkor, a film egyik hibája is ugyanez: a hihetetlen akciók már olyan mértéket öltöttek, hogy a realitás néha teljes mértékben homályba veszik. Ezt persze már valamennyire megszokhattuk a F&F filmeknél, de ha már ott tartunk, hogy az alagútban felrobbanó helikopterből kiugró és azt karcolások nélkül túlélő Tom Cruise a Mission Impossible-ben hitelesebbnek tűnik, mint itt egy-két jelenet, na az egy kicsit inkább már Charlie Angyalai szint.

Hurrogni tehát bőven lesz min, a végtelen kifutópályán repülőgépet legyorsuló Alfa Romeo-tól kezdve a Mátrixba illő "légtornász" jelenetekig, borítékolható, hogy ezek miatt (is) kemény kritikákat fog majd kapni a film. Viszont az is biztos, hogy ha másfél órára félre tudjuk tenni az olyan totál lényegtelen dolgokat, mint mondjuk a fizika, akkor egy pörgős, akciódús, teljesen szórakoztató mozit nézhetünk végig. Aki az eddigi részeket nem csípte, ettől sem fogja most megszeretni a sorozatot, a fanoknak viszont garantáltan pozitív élmény lesz.

Bővebben pedig majd ha Ti is megnéztétek - kíváncsian várjuk a véleményeiteket! nevet

A színfalak mögött - egy kis ízelítő az autós felhozatalból