Ha egy ország saját autómárkákkal is rendelkezik, kultikus építésekből sincs hiány. A svédeknél sincs ez másképp a Volvóval, habár igen kevés átalakított darab híre jut el hozzánk. Nézzük is meg közelebbről az utóbbi évek egyik legkomolyabbját!

Az alapot egy lassan oldtimer kategóriába sorolandó 1969-es Volvo Amazon szolgáltatta, melyet tulajdonosa, Mattias Vöcks már hosszú évek óta finomítgat. Hősünkról annyit kell tudni, hogy a Koenigsegg-nél dolgozik mérnökként, a szép autók iránti imádata tehát adott, a kombit pedig hobbiként alakította át. Ezt pedig nem is sikertelenül tette, hiszen már korai stádiumában, 2006-ban az egyik legnagyobb respektnek örvendő "Sweeden's Hottest Volvo" verseny első helyezettje lett, ugyanebben az évben pedig - az eredménynek köszönhetően - a SEMA Show-ra is meghívást kapott Las Vegasba.

Az autó pedig azóta is sokat fejlődött, na de nézzük mi volt az alapfelállás! Mattias a hangsúlyt elsősorban az erőre fektette, így került egy kihegyezett 2.8 literes turbós, soros hathengeres Volvo erőforrás a gyári kétliteres, 124 lóerős B20-as blokk helyére. 

2006-ban ezzel a kiszereléssel 592 lóerőt sikerült tető alá hozni. Azóta tovább feszítették a húrt 788 pacis és 980 Nm-es nyomatékos eredménnyel, E85-ös üzemanyagra hangolva, erőátvitel terén pedig egy Getrag hatsebességes váltó, valamint megerősített diffi segítségével.

Mivel gazdája nem titkoltan van oda a gyorsulási versenyekért (talán még a Stockholm Open sem áll tőle távol), sokan csak a Ferrari-evő Volvóként ismerték meg a VÖX-t. Köszönhető ez főként a GTBoard videóinak, ahol a Volvo éppen egy 458 Italiát, valamint egy 599 GTB-t hagy állva a kifutón.

A motor és a hajtás mellett természetesen rengeteg dolog változott még, így az állítható futómű például elöl a Mc-person, hátul a Kayaba terméke, továbbá bukóketrec, valamint az AP Racing hat- és négydugattyús fékei kerültek beépítésre, elöl 340, hátul 315 mm-es tárcsákkal. Ezt később a Koenigsegg CC8S fékrendszere váltotta. Felnik terén elöl 8.5, hátul 10 col széles 19-es BBS Lemans garnitúra került a gép alá, 245/40-es és 275/30-as abroncsokkal.

Külön mutatvány a kaszni, melyet ötajtósból háromajtósra építettek át. A bódé több eleme kézzel, precíz lemezmunka segítségével készült, köztük az első és hátsó sárvédők, valamint a teljes frontrész is, melyek mindegyike 50 mm-el nyúlik a gyári szint alá. Az autó egyedi, szürke fényt kapott számos króm kiegészítővel megbolondítva, a kipufogót pedig oldalt, a küszöb alatt vezették ki.

Jó hot rodhoz méltóan az utastér is patika állapotba került. Amit csak lehet, vörös bőrrel borítottak, beleértve az oldalkárpitokat, a kormányt és a szőnyegeket is, a biztonságról a Sparco Pro 2000 versenyülései, valamint versenyövei gondoskodnak, a műszerfal pedig egyedi, kézzel gyártott darab, a Volvo P1800 stílusában.

Az utolsó hírek szerint tavaly a VÖX Volvo már a Mobile.de-n várta új gazdáját, cirka 89.000 Euro (26 millió HUF) fejében és azt is rebesgetik, hogy Mattias azóta új projektbe, egy Volvo P1800-as átalakításába kezdett - ha ez igaz, kíváncsian várjuk az új csodát!