Íme egy újabb bizonyíték, hogy a Volkswagen a világ motorsportjában is meghatározó szerepet játszik, s  fejlesztéseik, elkötelezettségük révén gyorsító sávba érkezett a szakág.

Szeptember 20-22. között minderről hazánkban is meggyőződhetnek a rajongók, hiszen az Európa öt országában zajló versenysorozat a Hungaroringre látogat, így a 310 lóerős Golf GTI-k versenyét a Golf-találkozó közönsége élőben izgulhatja végig.

Ki az az autó-rajongó, akit ne érdekelnének a rally-versenyek vagy a Forma-1 izgalmai? Sokan szabadidejüket és megtakarításaikat is feláldozzák, hogy egy amatőrök számára kiírt rally túrán, gyorsuláson vagy driften induljanak saját fejlesztésű autóikkal. Persze gyakran hallani, hogy ez a sport kizárólag a pénzről szól, illetve az abból megvásárolható technikáról, s babér csak azok számára terem, akik az adott közegben a többiek fölé képesek emelkedni – elsősorban a tőkefelhalmozás terén. Legyen szó a király kategóriáról, vagy csupán egy amatőr rally-ról. Ennek ellenére mégis tudjuk, figyeljük, hogyan áll Räikkönen, Vettel vagy Hamilton, s ha tehetjük egy-egy amatőr versenyre is kilátogatunk, mert a benzingőztől, a gumiszagtól, a dübörgő kipufogók és a csikorgó kerekek hangjától nem szabadulhat az, aki egyszer is belekóstolt ebbe a fura elegybe.

Vajon hogyan teljesített volna Schumacher a 2000-es években a Ferrari helyett egy kis csapatnál, a Jordan vagy a Minardi volánja mögött? Nem kétség, a hétszeres világbajnok zseni volt, ám a Forma-1 végeredményét és tulajdonképpen az autóversenyek jelentős részének kimenetelét minden esetben a különböző szponzorok, s ebből adódóan a különböző technikai háttér határozza meg. A reflexek, a koncentráció, a manőverezési, vezetési és stratégia alkotó képesség igazán akkor mérhető le, ha a műszaki háttér egy és ugyanaz.

A Volkswagen Castrol Cup 2013-2015 kiírása szerint három éven át fiatal tehetségek mutatják meg mire képesek a teljesen egyforma 310 lóerős Golf GTI versenyautó volánja mögött. Az évente hétfordulós vadonatúj verseny sorozat célja nem csupán a versengés, hanem a fiatal tehetségek felfedezése és  támogatása. Minden induló ugyanolyan műszaki tartalommal épített VW Golfot vezet, s ez fokozza a verseny izgalmait és a rivalizálást, hiszen még inkább a vezetők ügyessége és tehetsége határozza meg az eredményeket.

A sorozat szervezői, a Volkswagen Racing és a Volkswagen Group lengyelországi vállalatai – szorosan együttműködve a VW Motorsport hannoveri központjával –, a 2013-as esztendőben Lengyelországban, Csehországban, Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon rendeznek versenyeket. Az idei szezonban hét fordulóban 14 futamra kerül sor. A futamok első napján 30 perc gyakorlás áll az indulók rendelkezésére, majd újabb 30 percben, időmérő edzésen dől el a másnapi rajtkockák kiosztása. A fő versenynapon szintén két futamot rendeznek, a futomok között pár óra szünetet tartva. A második futam indulási sorrendjét az első futam végeredménye dönti el. Az első nyolc helyezett másodszor fordított sorrendben rajtol, tehát a nyolcadik kerül előre.

A lengyel versenykörnyezetben újdonság, hogy a versenyautók megépítése és karbantartása, valamint a berendezések helyszínre történő szállítása is egy kézben, a Volkswagen Racing Polska keretein belül valósul meg.

A speciálisan megépített GTI-ket minden versenyen a Volkswagen Racing Polska személyzete tartja karban. Egyedül az adott sofőr és egy mérnök közös döntésétől függ az alkalmazott guminyomás, valamint az első stabilizátor beállítása.

Az első húsz helyezett ér el pontokat, de az első futamon szerzett pontok feleződnek. A következő fordulóban a pontozási rendszer a következő:

  1. hely – 60 pont
  2. hely – 48 pont
  3. hely – 40 pont
  4. hely – 34 pont
  5. hely – 32 pont
  6. hely – 30 pont
  7. hely – 28 pont
  8. hely – 26 pont
  9. hely – 24 pont
  10. hely – 22 pont
  11. hely – 20 pont
  12. hely – 18 pont
  13. hely – 16 pont
  14. hely – 14 pont
  15. hely – 12 pont
  16. hely – 10 pont
  17. hely – 8 pont
  18. hely – 6 pont
  19. hely – 4 pont
  20. hely – 2 pont

A VW Golf versenyautók műszaki specifikációit a Volkswagen R GmbH és a Volkswagen Motorsport együttműködésében alakították ki. A 2.0 TSI benzinmotoros, 260 lóerős gépek az innovatív Push-to-Pass rendszer aktiválásával a motor teljesítményét plusz 50 lóerővel növelik meg kb. 10 másodpercen keresztül, melyet pályától függően akár többször is használhatnak a versenyzők. Az összes autó sport felfüggesztést, valamint egyéb olyan eszközöket kapott, melyek lehetővé teszik a versenypályákon való száguldást.

Minden versenyen 26 autó áll rajtvonalhoz. A 24 engedélyezett versenyző mellett minden verseny hétvégén két extra autóval gazdagodik a futam, melyeket a szervező által meghívott hírességek hajtanak. A VIP személyiségek ezáltal lehetőséget kapnak rá, hogy más vezetők között teszteljék versenyképességüket, s közben a verseny is rangosabbá válik általuk.

A Volkswagen Castrol kupa sorozat fődíja egy vadonatúj Volkswagen Golf és 30 ezer euró. A második helyezett 20 ezer, az összetettben harmadik pedig 10 ezer euró pénzjutalmat kap. A pénzdíjat a fiatal versenyzők szakmai előmenetelének szentelik. Egyébként az első nyolc helyezett szintén jutalmazásban részesül, közöttük 8.000 eurót osztanak szét minden egyes futam után.

Volkswagen Castrol Cup sorozatra lényegében bárki jelentkezhet, a nevezési díj jelenleg 39 ezer euró, de ebben minden benne van. A szervező kényelmes körülményeket biztosít a versenyzők számára. A sofőr valójában mindössze a sisakját hozza, nem kell vesződnie logisztikai kérdésekkel, műszaki berendezésekkel, nem kell gondoskodnia az üzemanyagról, gumiabroncsokról stb. A vezető teljes egészében a felkészülésére, kondíciójára és a versenypályán mutatott teljesítményére és sportszerűségére koncentrálhat.

Jelenlegi állás szerint a krakkói születésű, Scirocco kupát is megjárt huszonhárom éves Mateusz Lisowski áll az összesített pontverseny élén, őt egy svéd és két lengyel követi fej-fej mellett. Kíváncsian várjuk, hogyan teljesítenek majd nálunk a Hungaroringen.

Forrás: VWdepo

Volkswagen Golf GTI versenyautó specifikációk

  • 2.0 TSI 310 LE-s motor (260 LE + 50 LE a „Push-to-Pass” rendszernek köszönhetően)
  • kormányról vezérelhető DSG váltó
  • Drexler Limited Slip önzáró differenciálmű
  • AP Racing 6-dugattyús első fékek, 262 mm átmérőjű féktárcsák
  • 8,5x18 méretű ATS fenik
  • 240/640 R18 méretű Hankook slick és esőgumik
  • Wiechers bukókeret, FIA és DSMB minősítéssel
  • legfrissebb szériás AiM telemetria GPS-szel
  • Bilstein sportfutómű
  • Eibach rugók és stabilizátorok
  • OMP autó belső

motor: 1984 cm³ keresztben elhelyezett négyhengeres, turbófeltöltővel, multipoint befecskendező rendszer, hengerenként négy szelep, Push-to-Pass rendszer extra 50 LE

teljesítmény: 260 LE Push-to-Pass (+50 LE) – 310 LE
Push-to-Pass elektronikus vezérlés, korlátozott ideig és gyakorisággal, extra 50 LE

Kipufogó rendszer módosított, ɸ75 mm

meghajtás: első kerék hajtás

Sebességváltó: DSG Drexler önzáró differenciálművel (Limited Slip Differential), módosított szoftver, kormányról kapcsolható fokozatok

első felfüggesztés: McPherson rugóstag (uniballs)

hátsó felfüggesztés: multi-link (uniballs)

Lengéscsillapítók/rugók: Bilstein, 2-állású szabályozhatóság, rugók/szabályozott stabilizátorok – Eibach

Kormányzás: módosított kormányrudazat

Fékrendszer: verseny ABS

Elöl: 6-dugattyús féknyergek, hűtött tárcsák úszó féknyereggel, ɸ 362 mm – AP Racing

Hátul: 1-dugattyús, úszó féknyereg ɸ 362 mm – AP Racing
Felnik: ATS DTC 8,5×18”

Gumik: Hankook 240/640 x18 (slick vagy esőgumi)

Design – Aero kit: szélesített sárvédők, lökhárítók, hátsó szárny

Beltér: VW verseny kormány, OMP verseny ülések, 6-pntos biztonsági övek, OMP kipufogó rendszer, Wiechers Sport (CRO-MO) bukókeret – homológ FIA, DMSB

telemetria: AIM – Memotec adatgyűjtó rendszer – teljes autóműszaki adat elemzés, GPS szenzorok, legfrissebb szériás AiM telemetria GPS-szel

Versenyhétvége programterv

első nap:
két szabadedzés, 30 perces időmérő a nap végén
második nap:
két 30 perces futam, közte 2-4 óra pihenő

2013-as versenynaptár tervezet

  • Április 12-13. Tor Poznañ (Lengyelország)
  • Április 26-28. Slovakia Ring (Szlovákia)
  • Május 17-19. Autodrom Brno (Cseh Köztársaság)
  • Június 21-22. Tor Poznañ (Lengyelország)
  • Augusztus 23-25. Red Bull Ring (Ausztria)
  • Szeptember 20-21. Hungaroring (Magyarország)
  • Október 04-06. Tor Poznañ (Lengyelország)

https://volkswagencastrolcup.pl