A Subaru a tavaszi New York-i Autószalonos debütálás után Frankfurtban is lerántotta a leplet az immáron hús-vér formában megtapasztalható új WRX koncepcióról, mely a hírek szerint a 2014-es modell utódja lehet.

A pletykák és az előzetes grafikák már idén tavasszal felröppentek az új trónkövetelőről, majd a NYIAS keretei között végre be is mutatták az új elképzelést. A látottak alapján nem kétséges, hogy ez a modell végre valami olyasmi, amit a rallye-rajongó kemény mag már évek - de legalábbis az elmúlt két széria - óta vár a gyártól.

A koncepció vastagon hozza mindazt, amiért anno szerettük az Impreza WRX-et (illetve egy ideje már csak WRX-et): négyajtós, kicsit ugyan kupés, de mégis szedán forma, agresszív vonalvezetés, hatalmas beömlő a motorháztetőn, összkerék-hajtás és várhatóan a BRZ-ből adoptált kétliteres, 300 lóerős turbós boxermotor. Az autó - hasonlóan az új Audi Quattro Sport-hoz - mintha csak a legendás régi kiadás modern interpretációja lenne: ezt biztosan nem SEAT-ozzák vagy Daewoo-zzák le, ez kőkeményen Subaru!

Igazán már csak aranyszínű felnik és egy komolyabb hátsó szárny kellene a teljes boldogsághoz - előbbit jelenleg a BBS 20 colos RI-D garnitúrája helyettesíti, 245/40-es Dunlop abroncsokkal, utóbbira pedig egyelőre a csomagtértetőre integrált elem formájában találhatunk rá.

A versenyautós kinézetet ugyanakkor az aerodinamikai kiegészítők is alátámasztják, elől agresszív spoiler, hátul a Nissan GT-R-éhez hasonló diffúzoros elem foglal helyet. Érdekesség még a a koncepció karbon tetőeleme is, melyet az autó súlypontjának csökkentése érdekében vetettek be.

A vizuális vérfrissítésre szükség is volt, főleg az előző - illetve mostani - széria sikertelensége miatt. A csapotthátú csúnyácska forma eleve vakvágány volt, utána hiába próbálták meg mindent Ken Block támogatásától kezdve a szedánra visszaformálásig, a márka nagyon sok rajongóját elvesztette.

Hamarosan új időszámítás kezdődhet, addig azonban még túl kell éljük a 2014-es WRX STi szériát, ami a hírek szerint továbbra is a jelenlegi modell négyajtós változata (és sajnos ugyanolyan csúnya) lesz.


A Subaru WRX koncepció Frankfurtban


Az első bemutatrkozás tavasszal New Yorkban


Subaru WRX Concept trailer