Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Egy másik széria nagyobb teljesítményű motorjának adoptálása már régi hagyomány a Brabus háza táján. A technikának köszönhetően a világ egyik legnevesebb Mercedes tuner cége számos Guiness rekordot is bezsebelt már: A Brabus E V12 a világ leggyorsabb utcai szedánja, a T V12 a leggyorsabb furgonja, az M V12 pedig a világ leggyorsabb utcai terepjárója lett.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A cég legújabb fejlesztése, mely a Mercedes Viano-n alapul, minden bizonnyal folytatja majd a megkezdett sikersorozatot. A Viano gyári csúcsként választható 3,2 literes, V6-os 218 lóerős aggregátja helyett a Brabus egy brutális, 6,1 literes 8 hengeres motort tuszkolt a furgonba, melynek erejét egy speciális, ötsebességes automata váltó segítségével juttathatjuk az aszfaltra. Mindezt megfűszerezték még némi tuninggal, amelyet módosított vezérműtengelyek, nagyobb szelepek, a vezérlés átprogramozása és a gázáramlás optimalizálása segítségével érték el. A Viano alá ezek mellett sport-kipufogórendszer került, mely 2x2 krómvégen keresztül szórja majd az áldást a holttérben megbúvó óvodáscsoportra.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A felmérgesített gépjármű adatai igen meggyőzőek: 426 lóerő, 4100-as fordulaton 621 Nm maximális nyomatékkal párosulva. Ezekkel a paraméterekkel a kisbusz jó néhány sportautót is meglephet majd, hiszen gyorsulása 0-100 km/h-ra mindössze 6,2 másodperc, maximális sebessége pedig 245 km/h-ban állapodik meg. A Brabus Viano V8 saját kategóriájában vitathatatlanul ellenfelek nélkül marad majd.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A megszaladt lóerők úton tartása érdekében a futómű sem maradt érintetlen: a speciálisan kialakított sport felfüggesztések, a Brabus nagyteljesítményű fékrendszere - 355 milliméteres tárcsákkal, elől hat, hátul négydugattyús nyergekkel - valamint a méretesebb kerekek felszerelése alkotta recept nagy sebesség mellett is remek kezelhetőséget biztosít. A furgonra passzoló 8.5x18” felnik beszerzését természetesen szintén házon belül oldották meg: a Brabus Monoblock IV könnyűfém keréktárcsáira esett a választás, melyeken 245/45 ZR 18-as Yokohama gumik feszülnek.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Egy ilyen erőgép pedig optikailag sem maradhat átlagos. A sportosan elegáns aerodinamikai csomag leginkább a Viano orr-részén nyilvánul meg: a leszorító-erő érdekében átalakított első lökhárítón egy karbon légterelő, valamint 2 db ködlámpa és 2 db nagyteljesítményű xenon fényszóró foglal helyet, agresszívebb megjelenést biztosítva ezzel a tükörben gyorsan közeledő monstrumnak. A jelentéktelenebbre sikeredett küszöb- és hátsó spoilerek túl sok említést nem érdemelnek, de a szögletes formához talán nem is illene ennél sokkal "cicásabb" kiegészítő.

Az utastér viszont hemzseg a méregdrága extráktól: egyedi Brabus és Alcantara bőrbelső, ergonómikus kialakítású sportkormány, 280 km/h-ig spirálozott sebességmérő, valamint tucatnyi aluminium kiegészítő: váltógomb, ajtózáró gombok, pedálok és Brabus logóval ellátott alu küszöbvédők. Rendelhető extra a Brabus Multimedia System, DVD lejátszóval, számítógéppel és vezeték nélküli internet kapcsolattal.

A világ vélhetően legerősebb utcai kisbusza kicsivel több, mint 30 milliójába kerül majd mindazoknak, akik szeretnek magasan ülve száguldozni. Én ennyi pénzért inkább maradnék valami laposabbnál :)