Hosszas fejlesztés után végre ismét egy nagyot léptünk előre: elérkeztünk a carStyling.hu legújabb, immáron negyedik szériájához, amely a módosult design mellett számos újdonsággal is várja a nagyérdeműt.

Rengeteg módosítással és új funkcióval bővültünk az előző verzióhoz képest, mint az eme hosszú cikkből is kiderül. Vágjunk is bele!

Az egyik legszembetűnőbb újítás az új design, melyet próbáltunk úgy kialakítani, hogy amellett, hogy kellő komolyságot nyújt az oldalnak, letöltés szempontjából is optimális szerkezetű és méretű legyen.

AUTOTUNER NETWORK

Az új szériával együttesen AUTOTUNER NETWORK néven egy hálózatot is elindítottunk, amellyel csokorba szeretnénk foglalni a hazai rendszeresen frissülő, érdekes tartalommal rendelkező tuning oldalakat. Ezen oldalak hírei mától nálunk is megjelennek majd, változatosságot és színesebb, több tartalmat nyújtva ezzel nektek. Két partnerünk első körben a gyorsulás világát boncolgató Timeslip.hu, valamint az auto-hifi témájú híreket szolgáltató Autohifibolt.hu.

Tuning alkatrész kereső, akciófigyelő

Oldalunk egy új, kiterjedt szolgáltatással bővült, melyet az alkatrész-kereső menüpont alatt találtok meg. Ez egy országos szintű tuning-alkatrész-keresőnek indul, ahol a velünk leszerződött partnercégek termékeit találjátok majd meg, többféle preferencia szerint kereshetően. Terveink szerint egy minél kiterjedtebb, minél több terméket felhalmozó, informatív adatbázist szeretnénk itt létrehozni, amely bárki hasznára válhat, aki tuningolná az autóját. A kereső kezdetben négy cég termékeivel indul, ők az Autoneon Hungary, a Cent-R Tuning, A Devil Tuning és a Profi-Lips kft. A kínálat a kezdeti párszáz termékről folyamatosan bővül majd, a cél pedig hogy végül bárki megtalálja itt az autójához legjobban passzoló alkatrészeket.

A keresővel párhuzamosan fut az akciófigyelő rovat, melyben a partnercégek aktuális akciói között tudtok tallózni.

Webáruház

A rendszer webáruházként is funkcionál, így a meghirdetett termékeket oldalunkon keresztül akár meg is tudjátok rendelni. Csak tedd a kosárba a neked tetsző termékeket, majd kattins a kosár ikonra, és néhány kattintás segítségével már továbbíthatod is a megrendelést. A rendelés menetéről itt olvashatsz bővebben. Partnereink számára mi csak a felületet biztosítjuk, sem a rendelésbe, sem a kiszállítás/átvétel kérdésébe nem szólunk bele, így a termékekhez közvetlenül a forgalmazótól, eredeti árukon juthattok hozzá.

Az alkatrész-kereső elindulásával, innentől az újonnan felkerülő céges akciókat, reklámokat válogatás nélkül szűrni fogjuk az apróhirdetések közül, a rovat csak magánszemélyek saját tulajdonú hirdetéseit tartalmazhatja.

SMS-szponzorált felhasználók

Mindezek mellett a felhasználói oldalon is több változtatás történt. első és legfontosabb dolog, hogy létrehoztuk a felhasználók egy új szintjét, az SMS-szponzorált felhasználókat. Mindez annyit tesz, hogy ha regisztrációdat megtoldod még egy - egyszeri - SMS-el is, akkor korlátlanul el tudod érni az oldal bizonyos kiemelt funkcióit. Ezek a funkciók a következők:

- saját autó feltöltése és hozzáférés az autó oldalához
- saját galériák feltöltése
- új fórum téma létrehozása

Az SMS regiszrácóról bővebben olvashatsz ezen az oldalon. Mint látjátok, a rendszert úgy alakítottuk ki, hogy az igazán lényeges funkciókat mindenki elérje, egy szimpla regisztrációval is. A kiemelt funkciók lekorlátozásával nem a nyerészkedés a célunk (mutatja ezt a legalacsonyabb tarifájú, 160Ft+áfás sms is), sokkal inkább egyfajta védekezés a részünkről. Az user autók feltöltésének fizetőssé tételén nagyon megoszlottak a vélemények, a mi hozzáállásunk, hogy inkább legyen egy hónapban csak tíz komoly regisztráció, mint naponta 5 kamu. Idővel kiderül, jól gondoltuk-e.

SMS-szponzorált felhasználóink a jövőben több szempontból is előnyben lesznek. Jelenleg, akinek az autója fent található az oldalon, automatikusan SMS-szponzorált felhasználóvá lépett elő.

Pontozás és "zsírozás"

További reformokat vezettünk be az User autókhoz már szinte hozzánőtt "zsírozás" terén is. Ez a napi rendszerességgel hihetetlen mennyiségben születő kommentáradat rendkívüli módon igénybe veszi a kapacitásainkat, ráadásul sokan azért nem vesznek részt pl. az arénában, vagy veszik le a kocsijukat, mert megelégelik az oldalukra nap mint nap érkező - igaz jóleső, de értelmetlen - hozzászólásokat.

Ugyanakkor, egy ilyen fogalmat, ami ennyire hozzánőtt már az oldalhoz, megszüntetni igencsak értelmetlen volna, ezért egy olyan megoldást találtunk ki, amivel jó esetben az összes gond megoldódik.

Ezentúl beloggolás után az user autók közé lépve a jobb sávban egy új box-ot fogtok találni, ahol az aznapi támogatóid listáját találod meg. A listára kerülnek mindazok, akik aznap 10 pontot adtak a gépedre, vagy pedig támogatói kommentet írtak (lásd lejjebb). Erről a listáról közvetlenül eljuthatsz támogatóid oldalára, "viszontzsírozhatod" őket, és rögtön látni fogják, hogy jártál náluk aznap. A rendszer mindig 2 napra visszamenően tárolja a támogatóid listáját.

Aréna, támogató kommentek

Az aréna továbbra is anonim maradt, és marad a jövőben is, viszont azokra is gondoltunk, akik szeretik beírni a felhasználók oldalára, hogy szavazatukkal támogatták őket, vagy netán elengedhetelenül képet, vagy kommentet akarnak csatolni a "napi zsír" mellé :) Számukra van kitalálva az ún. "támogatói komment", amit ugyanúgy kell felvinni, mint egy bármilyen közönséges hozzászólást, csak előtte a felviteli mező alatti választógombot a "támogató" állásba kell helyezni. Az így elküldött komment nem az autó oldalán, hanem egy külön üzenőfalon jelenik meg, amelyet csak az autó tulajdonosa láthat és olvashat, valamint akár törölhet is. Az üzenőfal szintén ugyanabból a boxból érhető el, mint a támogatók listája, az "üzenetek olvasása" linkre kattintva. A támogatói kommentek egy kis, szkrollozható popup ablakban jelennek meg, így a többi autó nézegetése mellett is rá lehet lesni, és eldönteni kinek mi jár... de nem akarunk tippeket adni :)

Így megmaradhatnak ezek a hozzászólások is, viszont nem fog elveszni köztük a lényeges információ, a kérdések, építő hozzászólások. Nem utolsósorban pedig az oldal terheltségét is csökkentitek, ha ezek a hozzászólások a támogatói kommentek közé kerülnek. Így megkérnénk mindenkit, a jövőben válassza inkább ezt a környezetbarát megoldást.

Aréna szavazás

Az aréna szavazási rendszere is egyszerűsödött. Mától minden aréna oldalon összesen 20 párbajt találtok, erre a 20-ra pedig egyetlen gomb lenyomásával egyszerre lehet elküldeni a szavazatokat (az eddigi kínlódás helyett). Mindezek mellett a két autó között található "VS" feliratra, vagy pedig a lap alján a "részletes aréna" linkre kattintva részleteiben is meg tudtok nézni egy-egy párbajt.

Ez egy osztott képernyős rendszer lesz, ahol az ablak jobb ás bal oldalán találjátok meg a párbajfelek autóit, és az összes adatot róluk, így a két autó nagyon egyszerűen összehasonlítható lesz, és talán segítségetekre lehet a jobb döntések meghozatalában. Mivel hosszabb távon mi még továbbra is egy korrekt, autókról szóló aréna álmát hajszoljuk, a felhasználók nevei egyik verzióban sem fognak látszani.

Utolsó szó a retkekről

Minden bizonnyal az első kérdés lesz, hogy a retkezőket miért nem jelöli sehol a rendszer. Már számtalanszor kifejtettük véleményünket a dologról, de talán nem elégszer:

Névtelen retkezők nélkül az egész játék az értelmét vesztené. A pozitív (de talán ugyanúgy nem működő) oldala meglenne: mindenkinek 10.00 és 9.98 között mozogna az átlaga, viszont e mellett irdatlan mennyiségű kamu user, és rengeteg vita születését vonná maga után ez a változtatás, a gyanúsítgatások miatt ismerettségek, barátságok mehetnének tönkre. Csak abba kell belegondolni, ugyan mennyivel lenne jobb egy Kőbunkó_2 nevű anonim freemailes cím mögé rejtőző usert szídni, mint most globálisan a "névtelen retkezőket"?

Így ebben a témában továbbra is annyit tudunk javasolni, hogy akit zavar a retkezés, kapcsolja ki a szavazási opciót. Az oldal célja az információ-áramlás felgyorsítása, a saját tapasztalatok átadása, barátságok születése, és nem a névtelen retkezők felkutatása és megsemmisítése - így tőlünk se várjon el senki semmi hasonlót.

User galériák

Új rovatot indítottunk be "User galériák" címmel, ami nem lesz más, mint egy képfeltöltő szolgáltatás, ahova rendezvényeken találkozókon készült - vagy bármilyen más, témába passzoló - képeiteket tölthetitek fel. A különböző ingyenes tárhelyszolgáltatók helyett ezentúl közvetlenül hozzánk tölthettek fel galériákat, amik - miután mi is ránéztünk - a Magazin menüpont alatt található "User galériák" rovatban jelenik majd meg. A saját galériákat témában passzoló cikkeink végére is belinkeljük majd, a legjobbakhoz pedig közvetlenül híreink közül is link fog vezetni.

Apróhirdetések

Változtatások történtek az apróhirdetési rovatban is. Ezentúl lehetőségetek lesz hirdetést szponzorálni, ezáltal kiemeltté tenni azt. a kiemelt hirdetések a keresési- és kategória listák elején foglalnak helyet, valamint az első három, legtöbb szponzorációval rendelkező hirdetés automatikusan - kiemelve, képpel - megjelenik a carstyling.hu minden oldalán megtalálható "friss apró" box-ban is. További változtatás, hogy már nem aktuális hirdetéseiteket bármikor törölhetitek a rendszerből, az sms szponzorált hirdetések pedig tetszőlegesen módosíthatók is. Minderről bővebb leírást olvashattok ezen az oldalon.

További módosítások

Számos további újítás mellett talán a legszembetűnőbb, hogy mától közvetlenül tudtok rendezvényt feltölteni és egyesületet regisztrálni oldalunkra. Regisztrációnál és adataid módosításánál már meg tudod adni további elérhetőségeidet is, amelyek segítségével a rendeléseket teheted könnyebbé - így nem kell minden egyes megrendeléskor újra bepötyögnöd őket. Természetesen ezek az adatok a többi felhasználó számára nem láthatók. Lehetőség van továbbá az email-címed nem publikussá tételére is, védve ezzel azt a kéretlen levelek, és tekintetek elől. Az adatokat senkinek nem adjuk át, és reklámcélokra sem használjuk fel, így a jövőben sokkal kevesebb freemail-es regisztrációt remélünk ettől a változtatástól :)

Az oldalon mindezek mellett még rengeteg kisebb nagyobb változtatás történt, amelyeket felsorolni is nehéz lenne: ezek mind a jobb kezelhetőséget, a gyorsabb böngészést segítik elő. Biztos beletelik néhány nap mire hozzászoktok az új rendszerhez - őszintén szólva az utóbbi napokban mi már a régin nem találtunk meg semmit - de reméljük, hogy Nektek is előnyötökre válnak majd az átalakítások, és minden nappal egy bővebb, teljesebb oldallal örvendeztethetünk meg Benneteket az autók világáról.

Bár már napok óta csak tesztelünk, mint tudjátok a pudding próbája az evés: ha bármilyen hibát, működésbeli hiányosságot véltek felfedezni az új oldalon nagy segítség számunkra, ha tudatjátok velünk. Kacsával lelkiekben már felkészültünk a legendás Hibákat ide írjátok fórum élretörésére, annyi kérésünk lenne csupán, hogy ide a tényleges hibákat írjátok, és ne azt amit hiányoltok az új oldalról.

Hát akkor nincs is más hátra - Tessék gyilkolni :)