Ismét eltelt egy év, és ismét illene valami szépet, okosat írni így év végi összegzésként. Ez bizony egy kicsit nehéz feladatnak bizonyul, hiszen rengeteg dolog történt az idén. Talán leginkább egy nagyon régi viccel lehetne legjobban jellemezni ezt 2004-es esztendőt (nekem legalábbis ez jut róla eszembe):

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!1848. március 16-án reggel Petőfi kicsit fáradtan betér a Pilvax kávéházba.
Odaszól neki a pincér:
- Sanyikám, a szokásos feles?
Mire Petőfi:
- Isten ments, látod tegnap is mi lett belőle!

Valahogy hasonlóan éreztünk mi is ebben az évben, egyrészt az oldal hihetetlen léptékű növekedése, másrészt a rengeteg új megoldandó helyzet és teendő miatt, amit mindez magával hordozott.

Ha csak a technikai oldalát nézzük: februárban minden tekintetben kinőttük az addigi szerverünket. Nyár végére az új szervert is kinőttük. Az oldal novemberi megújulásával pedig ismét tovább kellett lépni – végeredményben jelenleg 3 szerverről fut az oldal, hogy mindenki megfelelő sebességgel, fennakadások nélkül lapozgathasson, feltölthessen, zsírozhasson, vagy vásárolhasson… vagy használhassa a carstyling.hu számos további funkciói egyikét. Majd kiderül mindez meddig lesz elég :)

Annál is inkább, hogy a jelenlegi tendenciákat nézve a látogatottságunk mind a mai napig töretlen növekedést mutat. Csak néhány adat: Jelenleg napi átlag 4000 egyedi látogatót és 80-100.000 oldalletöltést kell kiszolgálnunk, az egy napi adatforgalmunk pedig 18-20 GByte-os (!) méreteket ölt. Összehasonlításul, januárban ezek az adatok 900 látogató, és 15.000 oldalletöltés voltak, ami azt jelenti, hogy látogatottság szempontjából, egy év alatt több mint négyszeresére nőttünk. Mindez pedig még biztos változni fog, hiszen jelenleg is változatlanul napi 20-30 új regisztráció érkezik, felhasználóink száma pedig lassan eléri a 10.000-et – na jó persze leszámítva a kamukat :)

A folyamatos „küzdelem” a látogatottsággal azt eredményezte, hogy ez az év szinte csak a fejlesztés/optimalizálás jegyében telt el, év végére maradt minden olyan újítás, amit elvileg már tavasszal meg akartunk ejteni. Mindezek mellett persze volt más is: az aréna februári bevezetése, majd az azt követő, hónapokig tartó vita; zsírozás és retkezés, kamu userek, kamu autók, komment-növelés, sértődés és megnyugvás – és ezzel együtt rengeteg fórum, ötlet és fejfájás. Végül pedig többé-kevésbé talán minden megoldódott, az új funkciókkal együtt pedig azt mondhatom, hogy lassan, de biztosan olyan kezd lenni az oldal, amilyennek azt 2 éve megálmodtuk. Persze ez korántsem jelenti, hogy innen már nincs tovább: rengeteg új ötlet és terv van még a tarsolyunkban, amellyel még színesebbé, hasznosabbá, és főként komolyabbá tehetjük majd az oldalt számotokra. Remélhetőleg ezek elérésére a jövő évi szezonnal sikerül már néhány komoly szponzort is begyűjtenünk, mert ugye e nélkül semmi nem megy – főleg, hogy az oldal már múlt év végén kinőtte a „hobbi” szintjét.

Számunkra ez a növekedés – a vele járó problémák ellenére - természetesen legnagyobbrészt igen örömteli adatokat tükröz, hiszen mindez két dolgot jelent: egyrészt, hogy erre az iparágra nagy kereslet van itthon is, és egyre több embert érint meg az autó-tuningolás témaköre. Másrészt, ezek szerint csak van értelme annak, amit csinálunk.. Jó érzés látni, ahogy ismeretségek, közösségek és barátságok születnek, ahogy alakulnak az autók, és ahogy szinte mindenki - többé vagy kevésbé - hozzátesz ahhoz a tudásbázishoz, amely létrejött ezen az oldalon. Remélhetőleg ez így is marad, hiszen az egész oldal célja valahol ez volt…

Na de történt más is idén: beleszagoltunk a rendezvényszervezés világába is. Egy igen balul alakult kalocsai kezdet után a nyári Tuning Autókiállítással, majd ősszel a Sportautó kiállítással léptünk a nagyközönség elé, melyek a sok pozitív visszajelzésnek hála visszaadták az önbizalmunkat e téren. Nagyon sok munka fekszik egy-egy ilyen rendezvény összehozásában, de így utólag azt kell mondanom, nagyon jó buli, a szponzorkereséstől a bepakolásig, vagy az azt követő takarításig minden percét érdemes volt átélni. Rengeteg új élménnyel gazdagodtunk, legyen ez a fűnyírás hajnali 2-kor egy koromsötét reptéren, éjjeli plakátolás a villamosokon, vagy akár a százmilliós autók lemosása.

Mindent összevetve hosszú, dolgos évet zártunk, jövőre pedig töretlen lelkesedéssel csapunk ismét a lóerők közé – és remélhetőleg mindent meg is tudunk majd valósítani, amit elterveztünk. Ígérgetni április óta nem szeretünk, ezért legyen elég annyi, hogy lesz minden szép és jó – és akkor majd legfeljebb nézhetünk együtt nagyokat ;)

Addig is sportkipufogós, MOMO kormány tekerős, színre fújt lökhárítós, ablakfóliázós, nagy fordulatszámmérős, világítós sebváltógombozós, egykaros ablaktörlős, kocsi alatt neonvilágítós, hátsó ajtó lefalazós, kilincseltüntetős, aluhátsószárny felszerelős, állítható futóművel földig ültetős, spinner krómfelni pörgetős, csikorogva indulós, BOV fütyülős, 8 másodperc alatt gyorsulós, kilinccsel előre haladós, lángolóskipufogóval hidatátugratós, letiltásig gázpedálozós, hatalmashanggal szűk utcán végigszáguldós, KPM kamionnal keveset találkozós Boldog Új Esztendőt Kívánunk minden kedves olvasónknak!

Ezúton külön köszönet mindenkinek, aki segítette munkánkat idén, kiemelten Damiennek, Bronco-nak, Csiattnak, Nizm0-nak, Somának, Lessie-nek, Kacsának, Norbinak, és minden szegedi cimborának, a Street Legal Racing csapatának, a Master Tuningnak, az AutoNeon Hungary-nek, a Devil Tuningnak, a Streetracing Magazin csapatának, és mindenkinek, aki úgy érzi, hogy kimaradt ebből a felsorolásból. Végezetül pedig, szokás szerint találtok egy évzáró válogatást idei „jól sikerült” képeinkből galériánkban.

B.U.É.K.
Szerintünk ;)