A Lotus csapatának legújabb fejlesztése a Sport Exige 240R, melyet szigorúan limitált - mindössze 50 darabos - szériában fognak gyártani. Az autó extra könnyű karosszériájához nem kevesebb, mint 240 (ténylegesen 247) lóerő, (amit az autó nevében lévő szám is jelez) valamint 230 Nm nyomaték párosul. Ez azért nem is olyan rossz egy négyhengeres 1.8 literes mocitól.

A plusz teljesítményt egy kompresszorral és a hozzá tartozó intercoolerrel érték el. Az eredmény igen meggyőző: alig 4 másodperces gyorsulás 0-100 km/h-ra, e mellett kevesebb, mint 10 másodperc kell a kis méregzsáknak a 160 km/h eléréséhez. Az autó maximális sebessége is megnőtt: nem kevesebb, mint 249 km/h.

A motortuning mellett természetesen gondoltak sok egyéb alkatrész fejlesztésére is. Erősebb fékeket és keményebb, 2 irányba állítható Ohlins futóművet szereltek fel az autóra.


Az Exige 240R különleges belsőtérrel rendelkezik, amit elsősorban a sárga-fekete bőrborításnak és alumínium elemeknek köszönhet. A látványt a sportülések és a 4 pontos biztonsági övek teszik teljessé.

A Lotus-oknál - mint tudjuk - nagyon sokat számít a súly, ezért az autóra extra könnyű, a sima Exige felnijénél szélesebb, 5 küllős kovácsolt alumínium felnik kerültek. A nettó összsúly így mindössze 930 kilogrammban állt meg. Az autó két színben lesz kapható: sárgában fekete felnivel, és feketében ezüst kerekekkel. A felnikre pedig a megfelelő tapadás érdekében Yokohama A048-as abroncsok kerültek.

Természetesen a limitált széria miatt igencsak a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki egy ilyen autó szeretne, de azért, amit nyújt, az autó ára nem mondható vészesen drágának sem: 62 000 euró átszámolva kb 15-16 millió forint. Ezért a pénzért pedig láthattunk itt már lassabb, csúnyább verdákat is :)