Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Március 13-14-én a debreceni Főnix Csarnok ad otthont az idei év első, nagyszabású autókiállításának. A helyi szalonok felvonultatott újdonságai mellett, a legexkluzívabb érdekességet az a tűzpiros Enzo Ferrari jelenti, melyet élőben először tekinthet meg itthon a nagyérdemű.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az ízlésesen berendezett csarnokban minden talpalatnyi hely elkelt: cirka 50 jármű, számos stand és kiállító veszik fel a harcot a nagyszámú látogatóval, akik a látnivalók mellett a színpadon folyamatosan megtekinthető táncos-zenés programokkal köthetik le magukat. A szalonautók között több luxusautó - Maserati Spyder, Maserati Coupé, két Jaguár és egy citromsárga Lotus Elise - is helyet foglal, mellettük természetesen megtekinthető több manapság divatos sportautó, úgy, mint a Mazda RX-8, vagy a Lancer EVO VIII-as.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Külön érdekesség a Seat standjánál kiállított 330 lovas Leon Cupra R versenyautó, mellyel a Seat Adrenalin Racing Team versenyzője, Zengő Zoltán ért el igen szép eredményeket a tavalyi évben. Hasonlóan tett a Hungarolada, aki a Veszprémi Rally Team Lada VFTS -ét állította ki autói mellé. A helyi tuningcégek képviseletében megtekinthető volt - természetesen - a Devil Tuning standja, az elmaradhatatlan piros BMW-vel, valamint a szemközti sarokban az Ateri Tuning kft termékei.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az igazi csemegét ez alkalommal is hazánk legismertebb gyűjtője, Mr. Bader autóparkjának egy szelete szolgáltatta. A három nagyágyú – Pagani Zonda C12 S, Lamborghini Murcielago, valamint az F50-es Ferrari mellett az új szerzemény, a rendkívüli látványosságnak számító Enzo Ferrari volt a fő attrakció.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A közel 200 millió forint értékű szuper-sportautóból mindössze 399 darabot helyeztek forgalomba szerte a világon, a 400. pedig árverésre került, melynek bevételét a Tsunami áldozatainak megsegítésére ajánlottak fel. Az Enzo – lenyűgöző külső és belső megjelenése mellett - teljesítmény és a felvonultatott technika szempontjából a ma létező, az F1 világához legközelebb álló autó. Motor, sebességváltó és hajtástechnika szempontjából Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!nincs ellenfele – a benne található precíz, mindenre kiterjedő elektronikus vezérlés a menet-tulajdonságok függvényében hangolja össze a motor, a futómű, a váltó és a légterelők mozgását. A kormányon háromállású kapcsoló található, mely segítségével az autó beállításai és viselkedése változtatható, ezek közül a legdurvább a „verseny” állás, mellyel az Enzo leginkább már csak versenypályákra használható. Az autót - piacra dobása előtt - a hétszeres F1 világbajnok, Michael Schumacher tesztelte.

A tűzpiros sportautót egy 5988 ccm-es, 65 fokos hengerszögű, V12-es aluminium motor hajtja, maximális teljesítménye 660 LE (7800 ford/perc), nyomatéka pedig 657 Nm, 5500-as fordulat mellett. Ezekkel a paraméterekkel az Enzo 3,4 mp alatt éri el a 100 km/h-ás tempót, 9,4 mp alatt pedig már 200-al száguld. Maximális sebessége 350 km/h.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az Enzo természetesen számos érdeklődőt vonzott, a látogatók eloszlása igen erőteljesen tetőzött a köré felhúzott, piros színben pompázó stand előtt. A kiállítás másik gócpontja egy jókora Ford F-650-es Super Crewzer Pickup platója körül volt megtalálható, amelyen egy igen különleges Chopper foglal helyet. Ez a kétkerekű nem más, mint a Magyarországon található egyetlen, a világhírű Teutul család kezei által megalkotott motor. Aki nem ismerné őket, az Orange Country Choppers csodagépeinek születését az MTV műsorán is figyelemmel kisérheti - a folyton civakodó Teutul-ok kizárólag megrendelésre, bizonyos alkalmakra gyártanak exkluzívnál-exkluzívabb choppereket, vastag pénztárcájú ügyfeleik részére.

A kiállítás 14-én, hétfőn estig tart nyitva, így aki kicsit is vonzódik az autókhoz, már csak az Enzo kedvéért is érdemes kilátogatnia.