Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Az eseményekben nem szűkölködő pünkösdi hétvége egyik állomása a vasárnap esti jubileumi EVO gyorsulási verseny volt csapatunk számára. A rendezvény, mely egyben a "150." futam alkalmának ünnepe is volt, soha nem látott tömegeket vonzott a Hungaroringre.

Kicsit helyesbítve, talán helytálló lenne a mondat, ha a szezonnyitó óta nem látott ember-és autóáradatról beszélnénk – de valószínű a létszám még azon is túltett. Már sötétedéskor hosszú, tömött sorok várták a rajthoz jutást, melyet ez alkalommal a Hungaroring vezérigazgatója nyitott meg, egy nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágásával.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A futamok és a rengeteg autó mellett a szokásos kiállító-áradat várta a kilátogatókat. A felhozatalt - a várttal ellentétben – nem befolyásolta a szintén ezen a hétvégén megrendezett Tuning & Stereo Show, így számos igen komoly gépet tekinthetett meg kint a nagyérdemű. A prímet számunkra mindenképpen a MAXI Tuning boxa mellett kiállított fekete Acura RSX vitte, mely motorterének szinte minden lényegesebb eleme Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!a Greddy márkajelét viselte magán. Optikailag a legkomolyabb gép kétségeket kizáróan a Boombasstic standjánál leparkolt, gyöngyház-fehér és flip-flop narancs fényezésű 4-es Audi volt. Az autón az airbrush-tól kezdve a Lambo-ajtókon át a légterelő szettig minden megtalálható volt, tökéletes vizuális összhatást keltve – gyönyörű volt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Természetesen több régi ismerőssel találkozhattunk, a kiállítok és a versenyzők között egyaránt, így a Streetracing Magazinnal, az elmaradhatatlan IMI Team csapatával és autóikkal, valamint szinte teljes létszámban kivonult a futamra a Street Legal Racing vezérkara is. Autók terén a szokásos „nagyágyúk” mellett rengeteg optikailag vagy motorilag igen komolyan módosított gép megtalálható volt kint, a parkolóban pedig egy igazán ritka csemegét, egy 2005-ös Saleen Mustangot is lencsevégre sikerült kapni. A legalapabb verziót tekintve is 325 lovas, V8-as gépet sajnos gyorsulni nem láttuk.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!"Felhasználói" szemmel nézve azonban, a tömeg miatt rendkívül lassan araszolt a sor, így a „meglepetés-autóknak” effektíve nagyon kevés lehetőségük volt a bizonyításra, és ez alatt is igencsak oda kellett tenniük magukat, ha a döntőbe akartak kerülni. Ez a jelenség sajnos nem újdonság a Ringen, és továbbra is megoldására vár...

A verseny egy alkalommal állt le, Erdős Csaba és csapata igen színvonalas streetfighter bemutatója erejéig, ezt az időt „kárpótolva” a döntők is időben elcsúszva, fél 2 körül kezdődtek. A motorosok hosszú sora után, a közönség tapssal köszöntötte az időmérő alatt legjobb időt futott autók mérkőzésének kezdetét.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az 1000 ccm alatti Schlossgold kategória döntőjébe három Trabant került, végül Kertész István kombija diadalmaskodott a Faragó Team bordó-sárga Trabant 500-asa felett. Az 1001-1600 ccm-es kategóriát Pirosvti nyerte, maga mögé utasítva az Erdős Csaba jól ismert (piros) Skoda S-100-asát, és szilvi5 S-120-as versenygépét. A 3. kategóriában ezúttal nem a papírforma érvényesült, AvE mester ugyanis egy bealudt rajt után csaknem egy tizedet kapott CorsaV Calibra-motoros Corsájától, aki – kiszorítva a Timeslip Renault 5 GT Turboját a döntőből - végül a dobogó 3. helyére jutott. Az első helyért Gordon csúnyán lekönnyített S2000-ese, valamint Civiccoupé hibridje indult, utóbbi pontosan 29 ezreddel verte meg márkatársát a döntő összecsapásban. A 2001-3000 ccm döntőjét szokás szerint a Muha Csaba-féle turbós Kadett nyerte, a második helyre pedig a kunmadarasi autó-szépségversenyen megismert NSX futott be egy BMW-t maga mögé utasítva. A 3000 ccm feletti Car és Hifi kategóriát az amerikai autók uralták: Kohári Zoltán, alias OIOIO nyert a Viperrel, a HungryTA féle TransAM, és egy Corvette (?) előtt. A Dragster Speciál, azaz az épített kategória dobogójának legfelső fokára egy S2-es Coupé Audi tulajdonosa állhatott, megelőzve az SS Motors Promaro-ját. A brutális Kispolszkit az OIOIO géppark Brabus Mercedese verte ki a döntőből, igaz csak egy hajszállal. Az dízel kategória első helyét – egy jogos óvás után - Papp Péter Seat Incája szerezte meg, egy hátrafelé rajtoló Passat előtt. A gyengébbik összkerék kategóriát egy Lancia Delta nyerte egy Turbo Calibrát, valamint egy Subarut megelőzve, az erősebbiket pedig Farkas István S2-ese, Hunlimo Imprezája és Domokos Csaba Lancia Deltája előtt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Külön említést érdemelnek a döntő hosszabb szüneteiben, a közönség sorainak aktuális bulifelelőse által előadott „MI VAN MÁR?!” bekiabálások – hatalmas volt :) A fél 4-es díjátadó után kicsit fáradtan indultunk útnak szállásunkra, hogy cirka 3 óra múlva indulhassunk is tovább Győrbe, az idei Tuning & Stereo showra. Persze ez már egy másik történet... de akkor is, ki az, aki kitalálta, hogy ennyi program legyen egy hétvégén..?! :)