Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Úgy alakultak a dolgok, hogy a ciprusi éjszakában sem hazudtoltak meg magukat a mediterrán megbízhatatlanság tradíciójának hordozói, egy jó pár próbálkozásom, fotózni akarásom balul sült el. Ám idővel rám mosolygott a szerencse: munkaruhában (egyenruhában) egy szokatlanul szép Integrát csodálva, rokonlélekre találtam. Rögtön jött is a kézfogás, és már jegyeztem is be az emlékeztetőt telefonomba.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Két nappal később a már megszokott helyen, a Nicosia-i stadion melletti parkolóban a napnyugtát csodálva várakoztunk a fekete gyöngyszemre. Csupán fél óra késéssel (ez terv szerint történt – legalábbis a mi tervünk szerint) megérkezett az első kocsi, mely kissé elvette a kedvem. Kétliteres ezüst-szürke Primera GT, Alessio felniken, és morcos kipufogó zaj kíséretében állt meg előttünk. A kiszálló ismeretlen arc megnyugtatott, hogy amire várunk úton van, és mellesleg ez az autó sem volt gyenge.

Na de térjünk rá a lényegre.
Talán még a tervnél is jobban sikerült az időzítés, a fekete, 1995-os Integra SiR pont a napnyugta előtt percekben érkezett meg. Higgyétek el, nem esti mese ám ilyen fénynél fotózni!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A kocsi büszke pilótája, Genadios, egyszerűen kezdte az autó leírását – „minden, amit itt látsz, az én kezem munkája”. Az autó külseje Genadios álmatlan éjszakáinak szüleménye: rajzolt és átrajzolt több tucat vázlatot, míg úgy érezte, elégedett az eredménnyel. Magával a tervezéssel másfél éve kezdett komolyan foglalkozni, ügyes kezű nagypapájától tanulva maga öntötte formába – azaz először fába – terveit, majd üvegszálas műanyagból, gondos és aprólékos kézimunkával készítette el a tervezett karosszéria-darabokat.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Amint az autó elején láthatjátok, Star-trek feelinget idéző koptató szárnyacskák teszik különlegessé a visszapillantóban feltűnő, nem mindennapi arcot. Bizonyos szögből nézve igencsak össze kell rakni fejünkben a látványt, hogy teljesen harmonikusnak találjuk, de ez az apró disszonancia, ami igazán különlegessé teszi a koncepciót. A kocsi első részében különlegesnek számít az is, hogy mindkét sárvédő elem, és a teljes lökhárító egy darabból készült, és került felszerelésre, akárcsak egy Ferrari szénszálas kasznija esetében.

Az oldalsó légkiömlők – vagyis inkább hűtő nyílások pedig nem imitációk, hanem egy eddig számomra ismeretlen átalakítás részei. Egy sok próbálkozás után véglegesített lég-alagútról van szó, az első beömlők és az oldalsó nyílások között, amely 70 km/h felett különleges hangot ad ki. A lég-alagút lezárható, tehát ha nem tetszik, vagy zavaró a zaj, simán ki lehet “kapcsolni”, akár az autórádiót. Ellenkező esetben azonban, megfelelő sebesség felett, a turbófeltöltőkéhez teljesen hasonló, tompán visító hangot ad ki - szerintem érdekes egyedi átalakítás, persze csak addig, míg meg nem lesz az igazi „csigaház”.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A küszöböket Genadios szintén home-made rendszerrel hozta létre, a hangsúly itt is az egyediségre került. Ismerősnek tűnő hátsó lökhárító követi az első trendet, két éles szögben tört szárnyacska tereli az autó alól kiömlő levegőt. Ahogy a képeken is láthatjátok, precíz kidolgozás és a különleges formavilág az, ami gyönyörűvé teszi ezt a japán coupe-t. Tulajdonosa törödése tükröződik minden tökéletesen befejezett nyílásban, és minden hibátlanul beillesztett beömlőben, vagy rácsozásban.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A fekete Integra esetén a kinézet a lényeg, viszont biztos alapokra épült: 1.8 as B18c motorja eredeti 180 lóerejével teszi versenyképessé. Mivel Fiero modellről van szó – ami nálunk nem túlságosan ismert – az autó már alap modellként gyári sport futóművel, rövid váltóval, sportkormánnyal, sport ülésekkel és kipufogóval van felszerelve. Így ezeken már csak tökéletesíteni lehet, Genadios is csupán HP Racing sportrugókat- és lengéscsillapítókat szerelt a gyáriak helyére hogy egy picit még alacsonyabban üljön a Honda. A kipufogórendszert egy - már megszokottnak mondható - HKS sportvég zárja, az Advanti Racing felniket pedig szintén nem kell bemutatnom, melyeken Yokohama gumik feszülnek, 205/40 ZF 17-es méretben.

Az Integra büszke tulajdonosa első kocsija, és két év után igazán nincs mit szégyellnie rajta. De mint oly sok autó esetén, messze nincs még vége a változásoknak, és amíg a szigeten vagyok, biztosan tudni fogtok róla, amint valami komolyabb változás esik a fekete paripán.

Típus

Honda Integra SiR

Származási hely

Ciprus

Motor

Motor

1.8 as B18c

Légszűrő

direktszűrő

Kipugofó

Gyári sport rendszer, HKS vég

Egyéb

Rövid váltó

Külső optika

Légterelők

Komplett, egyedi szett és rácsozás

Karosszéria

Egyedi be- és kiömlők

Futómű

Gumik

Yokohama 205/40 ZF 17

Felnik

Advanti Racing 17"

Rugók

HP Racing

Lengéscsillapítók

HP Racing, állítható