A Diamond-Star Motors, vagy röviden a DSM a Chrysler és Mitsubishi Motors közös vállalkozásaként jött létre 1985-ben. A kooperáció három közkedvelt amerikai-japán sportautó, a Mitsubishi Eclipse, Plymouth Laser és az Eagle Talon születését hozta magával, melyek jó tuningolhatóságuk miatt máig közkedvelt alapnak számítanak.

Habár mindhárom brand szinte ugyanazt a 2+2 üléses sportautót takarta, az első generációs modelleket többféle kivitelben és felszereltségben, némileg eltérő külsővel dobták piacra. A csúcsot köztük az 1990 végétől elérhető összkerekes, turbós verzió jelentette: A 2.0 literes négyhengeres DOHC 4G63T blokk maximálisan 195 lóerő felett uralkodott gyárilag, viszont a feltöltött japán motorokhoz hasonlóan hatalmas tartalékokkal bírt. Arra azonban bizonyára senki nem számított, hogy pont ezzel az erőforrással valaha 8 másodperc alatti időket futnak majd negyedmérföldön!

Márpedig a DSM autók módoítására az elmúlt 20 év alatt egész kis iparág épült, a szcéna pedig több ezres nagyságrendben tarja nyilván az egyre durvább időkkel bíró alkotásokat.

A DSM tuningra szakosodott POS Racing színeiben versenyző Kewin Jewer 1992-es Talonja egyike a legfrissebb rekordereknek, akik már hét másodperces negyedmérfölddel büszkélkedhetnek. A 7.9161 másodperces idővel és 275 km/órás célvonali sebességével az első generációs modellek közt jelenleg a második helyen áll (az elsőn John Shepderd, 7.7-tel), viszont ha a hátsókerekessé alakított gépekre szűkítünk, akkor abszolút első kategóriájában!

a 7-másodperces rekord: 7.9161 sec @ 275 km/óra

A hihetetlen eredményért természetesen mélyen a motortérbe kellett hajolni. A végletekig megerősített blokk, valamint a portolt és polírozott hengerfej az Edgar Machine műhelyében készült, belsőségeket tekintve kovácsolt JE dugattyúkkal, Crower hajtókarokkal és könnyített főtengellyel felszerelve.

A levegőt nem egy, hanem rögtön két csiga préseli a motorba, az elsődleges feltöltő egy 75 mm-es T6-os BorgWarner, a másodlagos pedig egy Garett T3-as turbó, melyekhez egyedileg épített szívósor és leömlők készültek, a gázok elvezetéséről pedig 12.5 cm átmérőjű kipufogó gondoskodik. A töltőlevegő hűtését versenyre épített intercooler végzi, a blokkét - mivel a vízhűtésért felelős csatornákat a merevség jegyében feltöltötték - a Jay Racing külső rendszerével oldották meg.

Az E85-re optimalizált erőforrás vezérlését az ECMlink elektronikájával hangolták össze, az így kapott bődületes teljesítmény pedig megerősített hajtáson és a GM kétsebességes automataváltóján jut kizárólag a hátsó kerekekre, illetve a rajtuk feszül 10.5 x 29.5 colos drag abroncsokra.

A megállásért - a fékezőernyőn túl persze - a Wilwood fékei felelnek, az autó alá versenyre épített futómű került a Koni rugóstagjaival és gátlóival szerelve, odabent pedig certifikált teljes bukóketrec védi a pilótát.

A kasztnit amennyire csak lehet kikönnyítették, a hátsó traktust üvegszálas műanyagból, az ablakokat lexánból gyártották újra, a turbó miatt kivágott motorháztető pedig karbonból készült. Hogy valami pofája is legyen a dolognak, a fényezés sem gyári, hanem a Mercedes gyári kékeslila árnyalatával fújták telibe a kasztnit - de ez már csak a hab a tortán,

A hatalmas erőt jól demonstrálja a szinte minden rajtnál előforduló kétkerekezés (wheelie), az október közepén mért futamok közt pedig egy igen súlyos is látható, közvetlenül a rekord előtt. A remek idővel a POS Racing Talonja jelenleg a kilencedik helyezett minden idők leggyorsabb DSM-jei között. Mindez nem kis szó, főleg annak tekintetében, hogy a listát már egy épített csőrös dragster vezeti, 6.663 másodperces idővel. Ne feledjük, ugyanezzel a négyhengeres 4G63-as blokkal!

a világ leggyorsabb dsm motoros versenyautója

a rekord futam, sajnos gyatra minőségben

A pletykák szerint egyébként a POS Racing következő projektje egy 4G63 blokkal szerelt Honda S2000-es lesz.

Forrás: POS Racing