Gőzmosás

A múltkor a kocsi hasának ápolásáról regéltünk, most jöjjön a felső része! Mert nagy a csábítás annak, aki szereti ápolni az autóját. Persze van némi visszatartó erő is, hiszen 40 000 Forint a kerámiabevonat, és újabb, majd közel ekkora összeg az autó felkészítése a kerámiabevonatra. Persze ez utóbbi csak akkor, ha polírozást igényel a fényezés. Ha nem, mert például újszerű, fiatal a kocsi, akkor csak mosni kell, de ha szupertiszta, akkor azt sem. Hát a mi demóautónk se tiszta nem volt, se karctalan, így átment a teljes programon.

polírozás
Jó kis téli mocskot kaptak le a fiúk a gőzmosás technológiával. A kosztól szabaduló autó azonnal meg is mutatta a sérüléseit: karcok, kőfelverődések, gépi mosó nyomok. Ezeket bizony el kell tüntetni, pontosabban az ezekbe lerakódott koszt, mert ez utóbbihoz bizony nem tapad a bevonat - ahogy a festék sem. Így egy úgynevezett tisztító polírozást végeztek az autón, ami különösen a sötét tónusú színeknél hatásos végeredménnyel jár.

Maszkolás

Ugyanis a felületi lakksérüléseket szépen eltünteti, viszont a mélyebb hibákat látványosan kihozza - minthogy a lerakódásokat kimaszírozzák a hibákból. Rögtön élni kezdett az összes kőfelverődés a kocsi orrán, az ilyet bizony csak a fényezésjavítás orvosolja - de a bevonatunkkal tovább romlani se fognak.

Autópolírozás
Ugyanis az EZ Wash mosólánc által egyedüliként kínált EZ-COAT szilícium-karbid alapú kerámia bevonat közel olyan, mintha egy újabb lakkréteget kapna a karosszéria. A felvitt bevonat a felületen egybefüggő réteget képez: éppúgy, mint az egykomponensű izocianát, amely - főleg metálfényezésen használva - lakkréteggé áll össze és köt hozzá az alapjául szolgáló festékréteghez. A kerámia bevonat is kémiai reakcióba lép az alatta lévő felülettel így nem válik le róla.

zsírtalanítás

Persze, hogy ez megtörténjen jó munkát kell végezni. Így a polírozott autót újra lemosták, szárazra törölték, majd alkoholos oldattal zsírtalanították. Így már jöhetett a kerámiázó kolléga a hatalmas fecskendőbe töltött anyaggal és a spéci kis felhordó párnácskájával. Szépen végigpamacsolta az egész autót. A felhordott rétegnek kell egy kis kötési idő, amely összeadódva a mosások, polírozások időigényével bizony egy napos kalanddá teszi a kerámiás kezelést.

kerámiabevonat
A kész bevonat nem mosható le, nem kopik le a felületről és polírozható is. Keménysége a MOHS skála alapján kezdetben 6-7, később hő hatására akár 9H is lehet (10H a gyémánt keménysége). Jó a kémiai ellenálló képessége, a karcállósága és a klasszikus waxoknál jóval vastagabb. Átlag 2 mikron vastag, ami úgy százszor vastagabb, mint a waxoké. Így tud védeni a mikrokarcoktól, és kémiai stabilitása folytán megóvja a fényezés például a madárürülék okozta marástól. Ráadásul nagyon sima a felület, így könnyebb a kocsi tisztítása, az átlagos koszt egy nagynyomású mosás is lekapja, nem kell kefék közé állni. Mindezt tudva, és ismerve a jó minőségű waxok árát is, már nem is olyan drága ez a kaland.

Kerámiabevonat karosszériára

 

Kész van