Már várható volt az európai debütálás, de még csak a tengerentúlon lehetett kapni a Pioneer új, olcsó high-end készülékét a DEH-80PRS-t mikor nem bírtam tovább a várakozást, és rendeltem egyet amerikából. Egy hetet ültem tűkön mire megérkezett, de nem hiába vártam. A DEH-P88RS illetve P88RS2 utódkészüléke született meg a DEH-80PRS személyében.

Egyszerű fehér papírdobozban érkezett, semmi csicsa, szolíd piros és fekete feliratok. A belső viszont meghökkentő: egy újfajta továbbfejlesztett mérőmikrofon az automata kalibráláshoz, egy másik mikrofon a Bluetoothos telefonkihangosításhoz, egy 1.3-mas USB hosszabítókábel, egy előlaptok és egy új fajta kártya-távirányó, egy RCA dugópár 15 cm-es forrasztható kábellel az AUX bemenet részéére illetve maga a készülék.

Külsőre a DEH-8400BT-re hajaz, de teljesen fekete kivitelben. Excluzív, szolíd, elegáns. Sima horganyzott készülékház, ezúttal nem rézből, pedig a 88-as esetében az amerikai és a japán modellt valódi réz házzal lehetett vásárolni, most nem kivételeztek a tengerentúlival sem. Az elődhöz képest sok a szembeötlő változás, egyik ilyen az előerősített kimenetek aljzatai. Ezúttal végre rendes fix aljzatokat rektak a készülékre a mérnökök, kiküszöbölve ezzel a 88-as egyik gyenge pontját, nem csapták agyon a hangját egy filléres aljzattal és némi kábellel. Találunk még bemenetet a multikormányok csatolására, egy bemenet a BT kihangosító mikrofonjának, egy pár RCA csatlakozót az AUX bemenetnek illetve 2!!! db USB csatlakozót. Ennek azért van jelentősége, mert a 2,5"-os hordozható winchesterek számára is tud elég energiát biztosítani a készülék és így lehetőségünk nyílik a veszteségmentes zenehallgatásra. Mint mindegyik komolyabb processzoros Pioneer készülék, ez is boldogul a *.WAV formátumokkal, tehát a gyári lemezeink veszteségmentes formátumban történő lejátszása is megvalósul a CD-k összekarcolása és elhasználódása nélkül. Úgy gondolom, hogy már önmagában ez a funkció jobbá teszi a 80PRS-t az elődnél, de lássuk a többi fontos változást. Az előlap ezúttal nem motoros. Én örülök neki, mert kevesebb meghibásodási lehetőség lett és a motor hiánya a készülék árára is kedvező hatással volt.

Demofalba berakás után örömmel konstatáltam, hogy tökéletesen a műszerfalhoz igazítható a készülék kijelzője illetve gombja is, amik egymástól függetlenül egy nagyon széles színskálán módosíthatóak. A kijelző kikapcsolható, ezáltal csökkentve az áramfelvételt. A menüje eltér a megszokottól, de könnyű az átállás, mert ahogyan a Pioneernál megszoktuk, logikus itt is.

A hangváltó képességein nem módosítottak, maradt a 2 utas első szett + subwoofer kombó, ami a legtöbb rendszert így is tökéletesen kiszolgálja. Az időkorrekciót sem érintette változás, a megszokott értékekkel dolgozhatunk cm ileltve inch mértékegységgel.
A processzor más. Újabb, jobb, gyorsabb. A DEX-P99RS-től is gyorsabban töltötte be a 120 Gigabájtnyi partíciój merevlemez zenéit. Ez a maximális terjedelem amivel megbírkózik a processzor, ez felett már nem látja a külső adathordozókat. Ez az új processzor hangban is megmutatkozott. Kb 4-5 napos demofalas járatás után teljes Pioneer PRS környezetben hasonlítottam össze a DEH-P88RSII-vel.  Finomabb, részletesebb, pontosabb. Leginkább a mély regiszterek javultak, ezt részben a lengőkábel nélküli valódi aljzatoknak tudom be, de a karaktere is más. Az első benyomásom az, hogy sokkal "high end-esebb". Egyszerűen jobb hallgatni, kiengyensúlyozottabb, és kevésbé tartom "eldigitalizáltnak" a hangját mint a 88RSII esetében.
A tartozékok között már említettem, a készülék egy Bluetooth modullal is renelkezik. Ezt használhatjuk mobiltelefon kihangosítására illetve telefonról BT-on keresztül történő audio lejátszásra. A készülék automatikusan csatlakozik a telefonunkhoz annélkül hogy hozzányúlnánk vagy kivennénk a zsebünkből.

Összegészében a DEH-80PRS sokkal jobb készülék az elődjénél, mind hangra, mind pedig szolgáltatásra illetve tudásra. Ha az árát is figyelembe vesszük, akkor jön az igazi meglepetés: A készülék hivatalos magyar kiskereskedelmi ára 109.900 Ft. Ez több mint kedvező és versenyeken is biztosan sokszor fogunk találkozni vele a jövőben.

Rodolpho 

KATTINTS IDE A BEJEGYZÉSHEZ TARTOZÓ GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ!