Nem is olyan régen volt egy cikk, amiben egy ritka Opel Kadett-ről esett szó. Az volt a Superboss GSi.  Most pedig itt van még egy különlegesség, ami szintén a Dél-afrikai piacra készült. Ez volt a Kadett 200tS, ami tulajdonképpen egy Astra F, de ott még Kadett néven futott. 
 
Eredetileg a Golf 3 GTI ellenfelének szánták, amire meg is volt minden esélye, hiszen 205 lovas turbómotor hajtotta. 1994-ben döntöttek úgy Dél-Afrikában, a Delta nevű cégnél, hogy a 200iS, a maga 128 lóerejével nem volt nevezhető igazán hot hatch-nek és kéne valami, amihez jobban illik ez a megnevezés. Első ránézésre nem tűnik fel semmi különleges, csak hátul egy felirat, illetve a szemfülesebbek kiszúrják a Calibra Turbo felnijeit, amik 5 csavarosak. ( Alapból csak 4 csavaros volt az összes modell.
 
A tS 7,62 alatt tudja a 0-100-at, 1 kilométert 27,9 alatt és 193 km/h célsebességgel teljesít és megfelelő körülmények között, 253 km/h végsebességre is képes. A géptető alatt 2 literes DOHC motor található KKK turbóval. Az intercoolert és a vezérlőt Dél-Afrikában fejlesztették. Kezdetben 214 lóerősek voltak, de állítólag a hűtést nem sikerült túl jól megoldani, így a teljesítményt visszavették 202 lóerőre és egy nagyobb, alu hűtőt is beszereltek. A terv, miszerint a Golf GTI ellenfele legyen, tulajdonképpen sikerült, hiszen a GTI akkoriban 114  lovas volt, de még a VR6 is "csak" 171. (Az ABF motorkódos 150, a 2,9 VR6 pedig 190, de még ez is kevesebb mint a tS teljesítménye.
A motorhoz 6 sebességes Getrag váltó csatalkozik, sperr diffivel, de nem minden esetben sikerült megbírkóznia az erővel. A diffit az angliai Gemini Teansmissions fejlesztette, amit a Dél-afrikai motorsport legenda, Andre Verwey alapított és export előtt építették be a váltókba. Amelyik váltó tönkrement, azt vissza kellett küldeni Németországba, mert a Getrag nem akarta kiadni kezéból a speciális szerszámokat. Elöl teljesen független, hátul nem teljesen független felfüggesztést kapott és az ABS is alapból járt az autóhoz. 
 
A Delta még speciális vezetéstechnikai tréninget is biztosított a vevőknek, hogy megelőzzék a bajt, de még így is elég sok autó végezte egy fán vagy árokban. A sportos autókat kedvelő vezetők mellett a rendőrség is mutatott némi érdeklődést a tS iránt és Flying Squad-nak nevezték el az üldözőautóikat, amik csak Kadett tS-ek voltak. 
 
A beltér is nagyjából ugyanolyan, mint bármelyik másik Kadett/Astra, annyi különbséggel, hogy a műszerfal alján ott figyel a 16V turbo felirat, illetve 280-ig van skálázva a sebességmérő. Pontosan nem tudni, hogy hány darab készült ebből a típusból, de egyes források szerint 500 darab hagyta le a gyárat. Azonban ebből nagyon kevés maradt meg az utókornak, mivel nem mindenki tudta kordában tartani az autó erejét és eldobták a vasat. Csoda, hogy a cikbben látható autó még teljesen érintetlen és gyári, vagyis még nem kellett lakatolni és fényezni, ami egy több mint több mint 25 éves autó esetében hihetetlenül hangzik. 
 
Még több képet IDE KATTINTVA találtok! 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2020. március 22.)

Forrás: Speedhunters