Az E30-ak teljesen elfogytak. Ma már nem találunk könnyedén projektalapot elérhető áron, ha pedig kész autót szeretnénk venni, akkor meg aztán főleg fel kell kötni a gatyát! Most nem az ikonikus M3-ról van szó, mert az már évekkel ezelőtt átlépte azt a határt, amit épeszű ember még kifizetne az autóért. Elég csak keresni egy 325i M-Tech II, kétajtós modellt. Nincs. Lassan pedig a 4 ajtósok is elfogynak és a touringok is. Ilyen ez a hobbi, vagy veteránautózás...... 
 
Az internet tele van kétajtós, Pandem szélesítésekkel szerelt példányokkal. Lassan több van belőlük mint a gyári darabokból. (Nem rossz a szett, de nekem azért kicsit idegen, mivel az E30 gyári vonalait mindig is szerettem és az egyik kedvencem.) A 4 ajtósokhoz nem szoktak ennyire drasztikusan hozzányúlni, de nem is baj. Lettországban, Edgar piszkált meg egyet, amin egyből feltűnik a rendszám: 330i. Igen, ilyen nem létezett, de ne szaladjunk ennyire előre! Nézzük meg, hogy kívülről mi változott! 
A letisztult karosszérián, az Alpina toldat, az IX küszöbök és sötétített fényszórók mellett a különleges, Individual, Atlantis Blue fényezés hívja fel magára a figyelmet, illetve a dekor, ami főleg napsütés mellett mutatja meg fantasztikus színeit. A géptetőnek csak egy része maradt meg, így pedig láthatóvá válik a motortér, ami patika tisztaságú és 6 hengeres erőforrást rejt. 
 
Az autó eredetileg 325e modell volt, amiben M20B27 motor dolgozott, de itt ne számítsunk nagy számokra lóerők terén, mert gyengébb volt, mint a 25i. Ennek környezetvédelmi okai voltak annak idején. Mondjuk a BMW tunerek hamar meglátták benne a lehetőséget és sokan épített belőle igazán erős darabokat, viszont sok esetben nem volt túl tartós a technika. Edgar is addig rúgta, amíg az egyik dugattyú kilépett a beszélgetésből és vitt magával más dolgokat is, és tulajdonképpen ezért kezdett bele az egész projektbe. Ha pedig már motorcsere, akkor egy kicsit modernebb szívet pakolt  az eredeti helyére, ami egy M54B30, 3 literes sorhat, 231 lóerővel. Mindezt úgy, hogy az összes tartályt, vezetéket eltüntették, hogy a lehető legletisztultabb eredményt érhessék el. A motorhoz 5 sebességes Getrag váltó csatlakozik és természetesen sperr diffi juttatja el az erőt a kerekekhez. 
 
A futómű esetében BC Racing állítható szett került beépítésre és a peremezett sárvédők mögé,  először, Artec S1 felniket csavarozott fel emberünk, amit lecserélt a képeken látható, időtlen, OZ Futura darabokra, 8,5x17 és 10,5x17 méretekben, 2,5 valamint 3,5"-os radinox peremekkel szerelve. 
 
A beltér esetében Recaro Orthopeds, elektromos, combtámaszos ülések jelentik a legnagyobb változást. Ilyen üléseket beszerezni nem egyszerű feladat, de Edgarnak sikerült. Ezeket eredetileg Alpina modellekbe szerelték a '80-as és '90-es években, úgyhogy így már mindenkinek tiszta, hogy mennyire ritka termékekről beszélünk. A 3 küllős, fa, Raid kormány is tökéletesen korhű kiegészítő és sokkal jobban is néz ki mint a gyári "buszkormány". 
 
Egyszerűen lehetetlen belekötni ebbe az autóba. Az alap tökéletes, a színválasztás zseniális, a beépített motornak köszönhetően megvan az erő is és mellé még tele van pakolva olyan cuccokkal, amitől tökéletes lesz az összkép! 
 
Még több képet IDE KATTINTVA találtok! 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2021. június 06.)

Forrás: Speedhunters